Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Злодій, алкоголік і вбив рідного брата: розвінчано головні фейки про Порошенка

Ось із цього фотооригіналу вирізають прямокутник...

Фото з фейсбук-сторінки Леоніда ШЕВЧУКА.

Злодій, алкоголік і вбив рідного брата: розвінчано головні фейки про Порошенка

Свою роль в тому, щоб Петро Олексійович не був переобраний на пост глави держави, зіграла російська пропаганда. Українців намагалися переконати, що Порошенко — злодій, корупціонер і заробляє на війні

Про це йдеться в розслідуванні проєкту StopFake. Журналісти зібрали головні брехливі повідомлення, які поширювалися кремлівськими пропагандистами про п’ятого Президента України для того, щоб він знову не очолив державу.

Ось із цього фотооригіналу вирізають прямокутник...
Ось із цього фотооригіналу вирізають прямокутник...

 ... і виходить, що Порошенко втікає з мітингу.

... і виходить, що Порошенко втікає з мітингу.

 

 «Петро Порошенко напився й почав брехати про свій героїзм на Майдані, де він не був» — такими заголовками рясніли російські канали під час Революції гідності в Києві. «Ніхто ніколи не бачив чинного Президента на барикадах, на сцені Майдану він фактично не показувався. Крім особистої заяви Порошенка, ніяких інших доказів його «героїчних» дій під час боїв у центрі Києва немає», — говорили російські пропагандисти.

Однак заяви про його відсутність на Майдані виявилися брехнею. Легко можна знайти відео, яке це підтверджує. Воно знято в лютому 2014 року поблизу Верховної Ради, де були десятки поранених і загиблих. Порошенко нахиляється над потерпілим і намагається йому допомогти.

Заяви про відсутність Петра Порошенка на Майдані виявилися брехнею. На відео, знятому в лютому 2014 року поблизу Верховної Ради, видно, як він нахиляється над потерпілим і намагається йому допомогти.

 «Втік у Чернігові від націоналістів–протестувальників». У Кремлі поширювали фото, на якому тодішній глава держави нібито швидким кроком іде з мітингу. Але і в цьому випадку кремлівські пропагандисти зганьбилися — Адміністрація Президента поширила ту саму світлину, про яку так радісно розповідали російські джерела. Виявилося, що Порошенко не тікав з мітингу, а навпаки — рухався до людей!

 «Вбив свого старшого брата». Цей фейк створив канал «1+1», що належить бізнесменові Ігорю Коломойському, і його із задоволенням цитували ЗМІ у Російській Федерації. Як вони стверджували, підставою для вбивства нібито стали акції заводу із виготовлення скла в Молдові й Кишинівського універмагу. Звідки така впевненість? Рупори Кремля просто… на слово повірили російському політикові з Молдови Ренато Усатому! Жодних підтверджень цьому немає. Лише хворобливі фантазії російського провокатора, які завзято тиражували московські пропагандисти. Це щось схоже на брехню із «розіп’ятим київською хунтою хлопчиком».

 «Порошенко — корупціонер». Для того, щоб «розігнати» цю пропаганду, часто використовували конкурентів Порошенка. Наприклад, Юлія Тимошенко заявляла, що в ЄС і США проти нього порушили кримінальні справи про корупцію. Але, як виявилося, ніяких антикорупційних розслідувань не було — правоохоронні органи, які називала Юлія Володимирівна, зреагували блискавично й повністю спростували її інформацію.

Як нагадали у StopFake, деяким ЗМІ за фейки про Порошенка довелося нести відповідальність. Наприклад, американська корпорація ВВС визнала, що поширила недостовірну інформацію, звинувативши його в наданні хабара адвокатові Дональда Трампа за організацію зустрічі з ним. Після цього Порошенко подав до лондонського суду, який ВВС із тріском програла.

Дарія КЛИЧ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel