Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чи може міністр отримувати  200 тисяч, а пенсіонер 2 тисячі? (Відео)

Для них «епоха бідності» завершилася, бо дехто з наших топпосадовців зробив те, про що мріяли вожді СРСР: не просто догнав, а обігнав Америку за розміром зарплат.

Фотоколаж depo.ua.

Чи може міністр отримувати 200 тисяч, а пенсіонер 2 тисячі? (Відео)

Українське суспільство розбурхала інформація про «космічні» «новорічні» премії, які собі у грудні минулого року призначили чиновники

Видатки – «заморозили», премії – «розморозили»

Як не дивно, одну з найменших зарплат у грудні отримав прем’єр–міністр Олексій Гончарук — усього 76 тисяч гривень (20 тисяч — оклад, 20 тисяч — надбавка за інтенсивність праці, 36 тисяч — премії). Це тому, певно, що совісний. На скандальних аудіозаписах він, нагадаємо, сам чесно зізнався, що «профан» в економіці. А раз так, то вирішив, що вистачить і 76 тисяч.

Зате на відміну від нього, понад 40 міністрів та їхніх заступників «відірвались» на преміях по повній. Вони повиписували собі додатково від кількох десятків тисяч до кількох сотень тисяч гривень.

Найбільше гарували, судячи із грудневих заробітків, чотири заступники міністра культури, молоді та спорту Володимира Бородянського — Анатолій Максимчук, Ірина Подоляк, Володимир Шумілін та Олексій Сівірін, кожен із яких в останній місяць минулого року поклав до кишені зарплату від 205 тисяч до 248 тисяч гривень. Сам Бородянський отримав майже 113 тисяч гривень. А щоб не дратувати «пересічних» такими великими цифрами, пан міністр культури поспішив уточнити, що якщо все отримане його замами у грудні «розмазати» на період їхнього перебування на посаді, то вийде, що вони заробляли лише приблизно по 100 тисяч гривень на місяць. Мовляв, хіба то гроші?

А щоб не дратувати «пересічних» такими великими цифрами, пан міністр культури поспішив уточнити, що якщо все отримане його замами у грудні «розмазати» на період їхнього перебування на посаді, то вийде, що вони заробляли лише приблизно по 100 тисяч гривень на місяць. Мовляв, хіба то гроші?

Що ж до урядовців, то найбільше у грудні поклав собі у тумбочку очільник закордонного відомства Вадим Пристайко — 233 тисячі гривень. Непогано напрацював і міністр юстиції Денис Малюська — 226 тисяч («брудними» — уточнив він), та керівник Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов — 222 тисячі гривень. А однією з найбільш соціально незахищених виявилась міністр соціальної політики Юлія Соколовська, яка в грудні заробила 216 тисяч гривень, причому

95 тисяч із них були допомогою на вирішення якихось соціально–побутових проблем та на оздоровлення. Сподіваємось, що у пані Соколовської тепер усе гаразд.

Для них «епоха бідності» завершилася, бо дехто з наших топпосадовців зробив те, про що мріяли вожді СРСР: не просто догнав, а обігнав Америку за розміром зарплат.
Для них «епоха бідності» завершилася, бо дехто з наших топпосадовців зробив те, про що мріяли вожді СРСР: не просто догнав, а обігнав Америку за розміром зарплат.

 …От тільки не кажіть, що міністри мають отримувати середню українську зарплату. Ясна річ, їм треба платити більше. Бо ж мають велику відповідальність, розпоряджаються чималими державними сумами, усілякі «чорти» спокушають їх хабарями і всяке таке. Але! По–перше, розрив із зарплатами решти громадян повинен бути розумним, а не космічним. По–друге, премії ж мають виписуватись не просто так, а за якісь заслуги і за зрозумілою формулою. А що такого проривного міністри досягли за ті кілька місяців роботи? Крім, звісно, того, що прийняли рішення заморозити усі видатки, бо утворилась велика діра у державній скарбниці? Отож. Зате премії собі «розморозити» не забули.

Декому з українців можуть і американці позаздрити

…А скільки ви б хотіли отримувати, якби були, наприклад, Генеральним прокурором? Окладу у 94 тисячі вистачило б? Саме такий мінімум (це без премій!) матиме у 2020 році Генпрокурор Руслан Рябошапка. Оклад начальників обласних прокуратур, до слова, встановлено на рівні 38 тисяч гривень, окружних прокуратур — 32 тисячі гривень.

Більше зароблятимуть і народні депутати. А от на скільки — сказати точно важко. Спочатку називалась цифра у 100 тисяч. Але голова Верховної Ради Дмитро Разумков її заперечив, мовляв, депутатам накинули зверху лише по 3 тисячі гривень до тих приблизно

40 тисяч, які вони отримували. Тому назвемо кілька загальних цифр із Державного бюджету. Кошторис Верховної Ради у 2020–му становить 2 мільярди гривень (це, між іншим, майже дорівнює річному бюджету Луцька). З них 642 мільйони гривень — зарплатний фонд депутатів з урахуванням податків, а це майже 1,5 мільйона гривень на людину. Однак варто мати на увазі, що в цю суму також може входити оплата праці помічників тощо.

Ну і як не згадати про зарплати керівників державних підприємств, які заткнули за пояс міністрів та депутатів разом узятих?

Поза конкуренцією тут, звісно, премії, які отримують у «Нафтогазі». Наприклад, один відсоток від відсуджених у Росії 2,9 мільярда доларів піде на премії групі спеціалістів, яка билась із «Газпромом» у судах. Винагорода за таке діло мусить бути. Але чи має вона становити один відсоток від виграної суми, тобто 700 мільйонів гривень (!) — судити вам.

Керівництво «Укрзалізниці» теж може похвалитись непоганими доходами. Так, уже колишній очільник компанії Євген Кравцов улітку минулого року в інтерв’ю УНІАН повідомив, що отримує 570 тисяч гривень на місяць. А екснардеп і журналіст Сергій Лещенко після призначення членом наглядової ради «Укрзалізниці» отримуватиме 588 тисяч гривень на місяць.

У фінансовому плані «Укрпошти» вказано, що зарплата її очільника Ігоря Смілянського цього року становитиме понад 1 мільйон 800 тисяч гривень на місяць. В доларах це понад 78 000.

У фінансовому плані «Укрпошти» вказано, що зарплата її очільника Ігоря Смілянського цього року становитиме понад 1 мільйон 800 тисяч гривень на місяць. В доларах це понад 78 000.

Таким чином заробіток головного поштаря України більший, ніж заробіток його американської колеги, очільниці поштової служби США Меган Дж. Бреннан, яка заробляє лише 55 тисяч доларів. Сам Смілянський тим часом заперечує, що його зарплата буде аж такою високою, й обіцяє у лютому показати обліковий листок, щоб усі переконались, що його заробіток не зріс порівняно з груднем минулого року. А тоді він був, як пише ТСН, теж аж ніяк не малим — 1 мільйон 400 тисяч гривень. За 2017 рік Смілянський, до речі, отримав майже 4 мільйони гривень зарплати, тобто в середньому по 330 тисяч гривень на місяць. Про це тоді повідомив і сам керівник «Укрпошти», і ця цифра вказана в його електронній декларації. А ось дані за 2018 рік в реєстрі декларацій НАЗК відсутні.

А як у Польщі?

Там базова заробітна плата міністра становить 2 336 євро на місяць. Разом із надбавками члени уряду у Варшаві отримують приблизно 3 500 євро на місяць (десь 95 тисяч гривень). Але зарплати польських високопосадовців прямо залежать від мінімальної та середньої зарплати в державі. Що більше зростає заробіток громадян, то більше отримують міністри. З 1 січня 2020 року мінімальна зарплата в Польщі становить 2600 злотих, що трохи перевищує 16000 гривень, тобто зар­плата польського міністра у шість разів більша за мінімальну.

Що вийде, якщо нам взяти польський підхід на озброєння? Мінімальна зарплата в Україні становить 4 723 гривні. Множимо на 6 — отже, вітчизняний міністр має заробляти приблизно 30 тисяч гривень. Згодні?

Коментарі:

 

 Ірина ГЕРАЩЕНКО, народний депутат від «Європейської солідарності»:

— Якби уряд підняв собі зарплати — це була б одна історія. І тоді збільшення зарплат відбулося б не лише обраним, а за тарифною сіткою. Але премії обраним за що? За лояльність і службу? Втомилися за 4 місяці? В нас є успіхи в економіці? У сфері культури досягнення? Які саме? Ми виграли війну? Ми провели реформу освіти чи медицини? В нас відродилося село? До нас прийшли інвестиції? Ви підняли рівень життя простих людей? Якось допомогли малому і середньому бізнесу? Ветеранам? Премії за що?!

 

 Олексій ГОНЧАРУК, прем’єр–міністр:

— Прошу не спекулювати цифрами, а розбиратися до кінця. У деяких випадках міністри в грудні отримали із затримкою виплати за декілька місяців… Припинивши «схематоз» та зробивши білі високі зар­плати, ми долаємо корупційну практику у владі. Держчиновники всіх рівнів мають отримувати гідну зарплату, щоб у них не було спокуси зловживати своїм службовим становищем.

 

 Михайло ТКАЧ, журналіст:

— Коли вони казали, що зміни треба починати з себе, ніхто не думав, що вони почнуть із зарплат.

 

 

 

 Дмитро ГОРДОН, журналіст:

— Будь–якій людині зрозуміло: якщо урядовцю платити мало, він буде красти. Красти в таких розмірах, що ті 30–50 тисяч доларів, які я пропоную давати міністру щомісячно, видадуться просто копійками. Тому я вважаю, що нашому суспільству час перестати сором’язливо боятися говорити про високі зарплати і призначати їх.

 

 Ірина ФРІЗ, народний депутат від фракції «Європейська солідарність», колишній міністр у справах ветеранів:

— Прем’єр заявляє: зробивши «білі» зарплати для міністрів високими, ми долаємо корупцію у владі. Питання перше: це визнання того, що з вересня представники його Кабміну виявляли в своїй діяльності корупційні ознаки? Якщо так, то де заява про це у відповідні антикорупційні органи?.. Моя середньомісячна зарплата як міністра становила 20 355 гривень 58 копійок, і жодних премій чи надбавок я собі не виписувала, що не заважало мені працювати на 100%.

 

Хто в Україні має отримувати найвищу зарплату і якого розміру вона повинна бути?

  Галина КАЖАН,  заслужена артистка України (м. Луцьк):

— Зарплата має бути достойною в кожної людини, а не тільки в чиновників високого рангу, а пенсія не прирівнюватися до мінімального прожиткового кошика. Залишковий принцип — це ганебний пережиток минулого. На державні посади мають призначатися люди компетентні, роботу яких видно і видно, за що їм платять гроші, а найвищу зарплату варто призначити багатодітній матері, щоб не жебрала на вулиці, і повинен бути контроль за використанням цих коштів.

 

     Василь ПРАДІД,  голова Незалежної профспілки гірників України ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська», (м. Нововолинськ):

— На вищу фінансову винагороду заслуговують представники тих професій, які створюють великий матеріальний або інтелектуальний продукт для усіх громадян, в яких є великі ризики й високий рівень відповідальності. Однак, на мою думку, всі зарплати в країні повинні формуватися наступним чином: тарифи й оклади нараховувати, беручи за основу прожитковий мінімум. А тоді застосовувати коефіцієнт, але не більший десяти… В такому випадку в наших керманичів буде мотивація працювати на результат — розвивати економіку, піднімати ВВП, створювати нові робочі місця.

Бо що бачимо зараз? Помітних темпів розвитку нема, випущено шалену кількість облігацій під 16 (!) відсотків (такого в світі нема ніде), про обіцянку відкрити один мільйон робочих місць ніхто й не згадує… Хоча всім зрозуміло, що робити захмарні зарплати, які собі «призначили» високопосадовці, без огляду на економічну ситуацію і врахування глибокої прірви між ними й звичайними громадянами, — це не лише аморально, а й згубно для держави. Це — шлях в нікуди.

 

A_22_09_ch_2016_filuk.qxd

    В’ячеслав ХІЛЬЧИШИН,  доброволець батальйону «Айдар» (м. Сарни Рівненської області):

— На мою думку, найвищу зарплату повинні отримувати три головні категорії наших громадян, яких я вважаю елітою України. Ті, хто виховує майбутні покоління, — вчителі. Ті, хто дбає за здоров’я нації, — медики. І третя категорія — ті, хто захищав і захищає Україну. Щодо максимального розміру оплати не беруся судити, але мінімум має бути хоча б 20 тисяч гривень.

 

    Галина КАЛИНОВСЬКА,  фельдшерка із понад 50–річним стажем (с. Мочалки Турійського району):

— На мою думку, найвищі зарплати повинні бути не у високопосадовців, а в лікарів, медиків, бо на них лежить відповідальність за життя людей. Коли я чую, що в Києві є керівники, які отримують по пів мільйона гривень на місяць, то стає дуже образливо за працівників охорони здоров’я. Навіть у селах, де мої колеги мають повний оклад, їхня зарплата становить 3600 гривень, та й ту не завжди вчасно виплачують. Тому й тікають медики з України за кордон.

Я обслуговую 214 жителів села й одержую 1800 гривень. Перш ніж приймати хворих, робити ін’єкції чи перев’язки, мушу розтопити грубку, прибрати у ФАПі. Люди і додому приходять по допомогу, адже до сімейного лікаря добиратися далеко. Ми не мріємо про захмарні зарплати у бідній державі, але фельдшери, які працюють із повним навантаженням, повинні отримувати не менше 5 тисяч гривень, а найавторитетнішим спеціалістам у медицині й 50 тисяч не шкода.

 

    Ігор ВИЖОВЕЦЬ,  учитель ліцею (с. Облапи Ковельського району):

— У міністрів може бути вища зарплата за зарплатню простих лікарів, педагогів, працівників села. Але ж не настільки! Не у стільки сотень разів! А як є така різниця, то треба, щоб на якийсь час мінялися зар­платами: звичайним людям дати зарплату міністра, депутатську ще можна, а вони хай на малу поживуть, щоб переконалися, чи на такі гроші дійсно вдасться почуватися нормально. Тільки шкода міністрів, бо рік вони не виживуть! 

Більше відео – на нашому Youtube-каналі. Підписуйтесь!


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel