Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Нелегка то робота – ​тягти у Луцьку металевого бегемота

Так швидко минули Різдвяні свята...

Фото Олега КРИШТОФА.

Нелегка то робота – ​тягти у Луцьку металевого бегемота

В центрі обласного центру Волині прибирають новорічну атрибутику (на фото)

Ностальгійно виглядає Театральний майдан без кованих овець і янголів, символу 2020 року – ​Металевого щура, зроблених у кузні талановитими майстрами.

Ох, і нелегка робота — ​тягти металевого бегемота та інших звірів!

Ох, і нелегка робота — ​тягти металевого бегемота та інших звірів!

Такі думки виникли, коли побачила, як працівники комунального господарства забирають новорічні атрибути біля ялинки в обласному центрі. Чомусь стало так сумно, що швидко минули Різдвяні свята. Але вже через 3 місяці — ​Великдень.

Руслана ЧАЙКА.

 

Військо, яке 100 літ тому захищало Україну

 

 У Волинському академічному обласному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка відкрилася виставка, присвячена історії Збройних сил

Одним із найважливіших атрибутів державності, гарантом безпеки та незалежності України є її Збройні сили. Сьогодні вони стримують ворога в Донецькій та Луганській областях.

Одним із найважливіших атрибутів державності, гарантом безпеки та незалежності України є її Збройні сили.

Як і зараз, 100 років тому значення власної армії було надзвичайно важливим, адже молодій державі з перших і до останніх днів свого існування доводилося боротися з агресією сусідів. Виставка «Українське військо: 1917–1921» розповідає про організацію Збройних сил УНР, легендарних командирів, однострої та відзнаки, найвизначніші військові формації та бойові операції, вшанування пам’яті і відновлення мілітарних традицій.

Експозиція переконливо демонструє, що Україна мала своє справжнє регулярне військо. Це спростовує старі та нові тези російської пропаганди, нібито тоді воювали тільки сільські отамани і якісь банди «петлюрівців».

Виставка буде також експонуватися у Волинському обласному краєзнавчому музеї, в мистецьких та освітніх закладах нашого краю.

Костянтин МОРОЗ.

 

На сходах храму зустрілися дві інтелігентності

На Водохреще майдан біля собору Святої Трійці в Луцьку, як і завше у святкові дні, ущерть заповнений людьми: стояли в черзі по воду й одночасно слухали з гучномовців урочисте богослужіння

Оксана КОВАЛЕНКО

Частина вірян усе ж прагла потрапити у храм. Хтось туди — хтось звідти. Серед них була одна 70-літня бабуся — з невеличкою сумочкою поволеньки спускалася обіч стіни, важко спираючись об поручні. Ступить сходинку — і прислухається, ледь усміхаючись до навколишнього: до святкових звуків, до атмосфери, до себе. Аж назустріч їй — ще одна бабця. І цій конче необхідні поручні. (Як і святкова молитва саме в соборі.)

Картина їхнього зближення щемна, аж до сліз: та, що спускалася, відступила вбік і всіляко припрошувала іншу пройти першою. Зустрічна ж сама бажала пропустити ровесницю.

Картина їхнього зближення щемна, аж до сліз: та, що спускалася, відступила вбік і всіляко припрошувала іншу пройти першою. Зустрічна ж сама бажала пропустити ровесницю.

Які там роки! Яка там немічність! На сходах собору зустрілися дві інтелігентності! І саме у тому особливому місці ці жінки виглядали прекрасно, як у найдобрішому в світі кіно.

 

Календар:

24 січня

Сонце (схід — 8.05, захід — 16.55, тривалість дня — 8.50).

Місяць у Козерозі, Водолії. 1 день Місяця.

Іменинники: Феодосій, Михайло, Степан, Федір.

25 січня

Сонце (схід — 8.04, захід — 16.57, тривалість дня — 8.53).

Місяць у Водолії. 2 день Місяця.

Іменинники: Тетяна, Петро, Сава, Макар.

26 січня

Сонце (схід — 8.03, захід — 16.58, тривалість дня — 8.55).

Місяць у Водолії. 3 день Місяця.

Іменинники: Петро, Яків, Максим, Панас.

27 січня

Сонце (схід — 8.02, захід — 17.00, тривалість дня — 8.58).

Місяць у Водолії, Рибах. 4 день Місяця.

Іменинники: Ніна, Остап, Сергій, Андрій, Давид, Ілля.

28 січня

Сонце (схід — 8.00, захід — 17.02, тривалість дня — 9.02).

Місяць у Рибах. 5 день Місяця.

Іменинники: Іван, Павло, Олена, Ілона.

 

Цитата дня

Слова сказані сто років тому, які й досі не втратили своєї актуальності

«Святу православну Христову віру держіть непохитно, нею оживляйтесь, від неї не відходьте… Святу християнську надію виховуйте й оживляйте в собі, нехай не в’яне ця надія в нас при всяких бідах і напастях земних. Батьки наші не втрачали надії на Христа в тяжких обставинах життя. Не втрачайте ж її тепер. А над усім цим піднесіть любов християнську, любов до єднання, до братерства, до взаємної у всьому допомоги, любов навіть до ворогів…».

Василь ЛИПКІВСЬКИЙ (1864–1937), український релігійний діяч, церковний реформатор, перший митрополит Київський і всієї України.

 

Погода

«Ще зима подібною зроду не була»

Так реагує на нинішні природні метаморфози волинська поетка Надія Красоткіна

За прогнозом чергового синоптика обласного гідрометцентру Надії Голі, 24 січня – мінлива хмарність, вночі та вранці – місцями ожеледиця. Вітер західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі – від мінус 4 до 1 градуса тепла, вдень – 0–5 вище нуля.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 24 січня було 1990 року – плюс 9, найхолодніше – 2006-го – мінус 29 градусів.

25-го – мінлива хмарність, вночі та вранці – місцями ожеледиця. Вітер західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі – від 4 градусів морозу до 1 тепла, вдень – від 0 до плюс 6 градусів.

26-го – мінлива хмарність, вночі та вранці – ожеледиця. Вітер західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі від мінус 3 до 2 градусів тепла, вдень – 0–5 вище нуля.

27-го – хмарно, з проясненнями, без опадів. Вітер західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі – від 3 градусів морозу до 2 тепла, вдень – плюс 2–7 градусів.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 24 січня було 1990 року – плюс 9, найхолодніше – 2006-го – мінус 29 градусів.

У Рівному 24–27 січня – мінлива хмарність, без істотних опадів. Температура повітря – від 2 градусів морозу до 3 вище нуля.

 

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel