Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«За мегазлочинні зарплати  відповідає партія «Слуга народу»

У Верховній Раді за час роботи другої сесії Ірина Констанкевич зареєструвала 23 законопроєкти і подала 120 запитів та звернень.

Фото з сайту imk.net.ua

«За мегазлочинні зарплати відповідає партія «Слуга народу»

У нинішньому складі Верховної Ради — 26 жінок народних депутатів, які були обрані у мажоритарних округах. Лише дві з них балотувалися шляхом самовисування, одна з яких — наша волинянка Ірина Констанкевич. У виборчому окрузі №23, куди входять Камінь–Каширський, Ківерцівський, Любешівський та Маневицький райони, Ірина Мирославівна здобула підтримку майже 39 тисяч виборців (48,94 %). Такий рейтинг довіри — це результат роботи і в минулій каденції, адже народним депутатом люди обрали її вдруге

«Депутати від Волині хочуть відстояти державне фінансування для захисту Світязя»

— Пані Ірино, з вівторка стартувала робота третьої сесії Верховної Ради ІХ скликання. Але, оскільки після попередньої розмови ми довгий час не зустрічалися, які, на вашу думку, головні підсумки другої сесії?

— Розпочав роботу новий склад українського парламенту, де вперше сформовано монобільшість із депутатів партії «Слуга народу». Вперше ми стали свідками, як працює турборежим, як голосується багато законодавчих ініціатив без належного фахового обговорення, але швидко і не завжди ефективно. Багато було скандалів, прикрих інцидентів. Разом із тим є чимало позитивного.

Депутати–мажоритарники від Волині спільно з іншими нардепами створили групу «За майбутнє». Це дає нам можливість працювати в тимчасових спеціальних комісіях, міжпарламентських групах дружби, ми маємо доступ до трибуни. Для вирішення соціально–економічних, екологічних питань Волині і сусідніх областей створили міжфракційне депутатське об’єднання «Велика Волинь». Безумовно, це консолідує зусилля у вирішенні гостроактуальних питань, до прикладу обміління Світязя. Незабаром щодо цієї проблеми буде засідання в рамках профільного комітету, хочемо відстояти фінансування державної програми для захисту перлини Волині. Об’єднало нас також питання «Волиньторфу», виділення коштів на волинські дороги, будівництво шкіл, садочків, амбулаторій. Я вважаю, що це великий позитив — монолітна позиція волинських нардепів.

Щодо моєї особистої роботи, з важливого — це проведення виїзного засідання комітету з питань гуманітарної та інформаційної роботи на Волині, 23 зареєстровані законопроєкти, 224 правки подані до 34 законопроєктів, одна з яких — врахована (!!!) пропозиція про виділення

10 мільйонів на видання творів Лесі Українки до її 150–річчя від дня народження. Також підготували 120 запитів і звернень, було 42 брифінги, виступи, телеефіри, проведено 79 зустрічей з виборцями. З моєї ініціативи постановами Верховної Ради ухвалено відзначення на державному рівні 935–річчя Луцька, 80–річчя Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки.

На одній зустрічі з виборцями мене запитав чоловік, що я зробила для підвищення народжуваності в Україні. І це справедлива претензія до всієї влади — законодавчої, виконавчої, судової — як ми працюємо, щоб люди стали краще жити?

Із дуже актуального — це омріяне відкриття школи в Осівцях Камінь–Каширського району. Чимало було роботи. Але, напевно, недостатньо. На одній зустрічі з виборцями мене запитав чоловік, що я зробила для підвищення народжуваності в Україні. І це справедлива претензія до всієї влади — законодавчої, виконавчої, судової — як ми працюємо, щоб люди стали краще жити і могли дозволити собі народжувати дітей стільки, скільки хочуть, бо для цього держава створила всі можливості.

«Прем’єр Гончарук має звітувати про свою роботу, а не втікати з «години запитань до уряду»

— У суспільстві піднялася хвиля обурення через підвищення платні міністрам та їхні заяви, що на нинішні гроші їм не прожити. Чи може у таких ситуаціях парламент впливати на уряд, і чому депутати не протестують проти апетитів топ–чиновників, адже багато із обранців цієї каденції називають себе вихідцями з народу?

— Слушне питання щодо повноважень нинішнього парламенту в умовах парламентсько–президентської держави. Відразу скажу, що коли є більшість, а тим більше — монобільшість, то вирішальне слово саме за ними. І це цілком логічно. Під знаменами Президента прийшла нова політична сила, яка сформувала уряд, усю вертикаль виконавчої влади від центру і аж до регіонів. Тому відповідальність лежить на партії «Слуга народу» за усі «дикі» кадрові призначення, мегазлочинні зарплати, цинічні контракти, які укладаються із топ–чиновниками. Приклад Смілянського (керівник «Укрпошти». — Авт.), Коболєва (голова правління НАК «Нафтогаз України». — Авт.) чи Кравцова, якого звільнили з «Укрзалізниці» із грошовою виплатою десятків мільйонів з держбюджету. За що заплатили йому такі величезні до непристойного гроші, запитує кожна нормальна людина? За те, що не показав жодних результатів роботи?! Я вважаю, що це також питання до всіх наших антикорупційних органів: Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Державного бюро розслідувань.

Щодо дій парламенту, ми вимагали, щоб уряд, прем’єр Олексій Гончарук пояснили ситуацію в економіці, соціальній політиці і, зокрема, щодо захмарних зарплат топ–чиновників, результатів їхньої роботи, відповідальності. Але він накивав п’ятами з «години запитань до уряду». У парламенті наразі є кілька зареєстрованих законодавчих ініціатив, щоб встановити тимчасово верхній поріг на зарплати в державі, де шостий рік триває війна і прогресує економічна стагнація та процвітає корупція. Але будьмо реалістами, голосів на їх ухвалення не вистачить. Отже, слово за Президентом, який має бути послідовним у цьому питанні і вимагати від голови уряду Олексія Гончарука конкретних і рішучих дій.

«Кабмін обіцяв області одні кошти, а зараз їх у рази зменшив»

— У 2020 році в країні планується «нова індустріалізація» — проєкт під назвою «Велика будова», в планах якої, крім появи нових підприємств, є 4 тисячі кілометрів доріг. Чи торкнеться «будова століття» Волинської області і на що може розраховувати наш регіон?

— Я дуже сподіваюся, що новий голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко, команда його помічників, як представники Президента, відстоюватимуть нашу область. Адже нам останнім часом на губернаторів–лобістів не щастило. Мені відомо, що уряд обіцяв для Волині одні кошти, а зараз їх у рази зменшив. Зокрема і щодо ремонту доріг. Разом із тим знаю, що Юрій Погуляйко працює над цим питанням. Із новим губернатором депутати–мажоритарники обговорювали і низку важливих завдань, які потребують негайного вирішення: це і обміління Світязя, і стан комунальних підприємств, і дороги, і нерозвинута туристична інфраструктура, кошти на лікарні, школи. Будемо шукати шляхів, щоб разом, із допомогою депутатів групи «Велика Волинь» таки розв’язати ці проблеми.

— На 23-му окрузі за кошти Державного фонду регіонального розвитку будуються три школи і один дитсадок, але з фінансуванням почалися перебої. Чи переносяться у зв’язку з цим реальні строки здачі цих об’єктів?

— Дійсно, це дуже важливі і потрібні заклади на окрузі. Насамперед, школа в селі Гірки на Любешівщині, дитсадок в Дачному Ківерцівського району — об’єкти планується здати в експлуатацію в цьому році. Заплановані кошти також на школи в Башликах на Ківерцівщині, Стобихівці Камінь–Каширського району — сподіваюся, що відкриття буде у 2021 році в найкращому випадку, адже там проєкти на понад 100 мільйонів гривень кожна ЗОШ. А також у Карасині Прилісненської ОТГ завершується спорудження школи за рахунок місцевого бюджету. Ми обговорили цю ситуацію в уряді, в обласній державній адміністрації, заручилися підтримкою міністра освіти і науки. Працюємо спільно, щоб відкрити давно омріяні школи і садочки.

«Не можна популяризувати дітям одностатеві шлюби»

— Для захисту сімейних цінностей у Верховній Раді об’єдналися понад 300 де­путатів. Це найбільше в історії українського парламентаризму міжфракційне об’єднання, співголовою якого ви є, має на меті захистити вічні цінності українського народу, в тому числі протистояти розпусті, яку нам нав’язують під виглядом гендерної політики. Якими будуть дії об’єднання і чи наполягатиме воно на змінах у шкільних програмах, де вже є ця тематика?

— Це міжфракційне депутатське об’єднання під назвою «Цінності. Гідність. Родина» складається з більш як 300 депутатів з усіх фракцій і груп, крім «Голосу» (чому — не буду коментувати). І має на меті задекларувати та відстоювати свою позицію, що ми — за традиційну родину, за цінності, сформовані віками, за властиво наше — українське, а не чуже, новомодне, руйнівне. Я не хочу, і це категорично, щоб у шкільних програмах дітям популяризували нетрадиційні шлюби, одностатеві стосунки, аби насаджували це як норму. Перше засідання об’єднання планується на найближчому сесійному тижні, де обміняємося думками, складемо програму роботи. До речі, зауважу такий аспект, коли ініціатор міжфракційного об’єднання нардеп Святослав Юраш був у Давосі на економічному форумі, то почув неоднозначні коментарі і закиди «європартнерів» щодо майбутньої діяльності групи. Тим більше, зміцнююся у переконанні, що правильний вектор ми обрали. n

Telegram Channel