Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
На волинських шахтах — карантин і безгрошів’я

Після закінчення карантину гірники готуються їхати в Київ на акції протесту.

Фото glavcom.ua.

На волинських шахтах — карантин і безгрошів’я

Нововолинські копальні, які зупинили видобуток вугілля ще до введення обмежувальних у зв’язку з пандемією коронавірусу заходів, перебувають у занепаді. Останні події в Україні ускладнили кризові явища на підземках

На шахті №9 та «Бужанській» — майже всі на карантині. На робочих місцях перебувають лише ті працівники, які підтримують підприємства в безаварійному стані. Як сказав голова Волинського теркому працівників вугільної промисловості Роман Юзефович, за нормальних умов на цих копальнях, де ще є нарізані лави, можна добувати вугілля. Проблема лише в тім, що бракує обладнання, запчастин, які роками не надходили, — конвеєрних стрічок, роликів, мастила тощо.

Про це напередодні карантину профспілкові активісти наголошували в Міністерстві енергетики та захисту довкілля, сподіваючись на допомогу. Поки що реакції ніякої. Заробітну плату отримали за лютий.

Енергетична криза, через яку паралізована вугільна галузь, була спричинена низкою непродуманих рішень влади.

А от на довгобуді — шахті №10, яка повинна стати основою вугільної галузі Волині, — справи гірші. Тут робітники отримали лише 60 відсотків заробленого за грудень. На підприємстві проводиться відкачування води, провітрювання — ті заходи, які підтримують безпечність самого об’єкта і довколишньої території. Щодня на робочі зміни виходять чергові диспетчери, слюсарі, медпрацівники. За словами Романа Юзефовича, в. о. дир ектора шахти Едуард Кукуяшний перебуває у профільному міністерстві, де повинні схвалити виділення 73 млн гривень хоч би на утримання підземки в поточному році. Без врахування прохідницьких робіт, які б наблизили введення нової перспективної шахти в експлуатацію. Але наразі сподіватися на це марно.

З огляду на критичне становище не лише на ДП «Волиньвугілля», а й на інших аналогічних підприємствах України, гірники та працівники збагачувальних фабрик після закінчення карантину готуються їхати в Київ на акції протесту. Профспілкові активісти зазначають, що енергетична криза, через яку паралізована вугільна галузь, була спричинена низкою непродуманих рішень влади. А також попередили про вірогідність соціального вибуху.

Telegram Channel