Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Чи вдасться нам швидко  вийти з карантину?

Пом’якшення обмежень не означатиме, що небезпека вже минула.

Фото apostrophe.ua.

Чи вдасться нам швидко вийти з карантину?

З нетерпінням чекаємо 11 травня, дати, після якої, згідно з прогнозом уряду, поетапно відмінятимуть обмежувальні заходи. Хочеться, щоб діти могли гуляти, працювали заклади торгівлі й побутового обслуговування, курсував транспорт, вдалося реанімувати економіку… Однак послаблення карантину залежатиме від динаміки розповсюдження коронавірусу в Україні

До двох прикордонних районів COVID-19 ще не дійшов?

— Потерпімо ще трохи, думаю, залишилося вже не довго, — такими словами вчора завершила традиційний брифінг заступниця голови Волинської ОДА Тетяна Щербак, яка вважає, що за 2–3 тижні ситуація нормалізується.

— Якщо буде різке зниження кількості хворих, ми зможемо з першого етапу скасування обмежень відразу перейти на третій чи на четвертий, — пообіцяв цими днями і головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Але реальних підстав для обнадійливих прогнозів поки що небагато. За минулу добу в Україні зафіксовано 401 новий випадок COVID-19. Загалом – 9410. Внаслідок ускладнень, викликаних хворобою, померли 239 людей. Одужали  992 пацієнти .

Чималі темпи поширення коронавірусної інфекції на Рівненщині. На ранок 28 квітня там маємо 556 випадків захворювання на коронавірус. З них 14 летальних і вже 50 одужало, серед них і голова Сарненської РДА Олександр Кохан, який уже приступив до роботи.

На Волині, зареєстровано 260 випадків COVID-19, які підтверджені лабораторно методом ПЛР.  Одужало 52 особи. Шість випадків хвороби завершилось летально.  За добу зареєстровано 6 нових пацієнтів із коронавірусом.

Загалом за весь період спостереження коронавірусна хвороба виявлена: Луцьк — 78 випадків, в т. ч. 2 летальні; Нововолинськ — 41, в т. ч. 2 летальні; Старовижівський район — 41 випадок, в т. ч. 1 летальний; Ковельський — 21; Ківерцівський — 22, Горохівський — 14; Луцький — 13 випадків, в т. ч. 1 летальний; Володимир–Волинський — 11 інфікованих; Іваничівський — 5; Рожищенський — 4; Камінь–Каширський — 3; по 2 випадки зафіксовано у Маневицькому та Шацькому районах; по 1 — у Ратнівському, Локачинському і Турійському.

Зрозуміло, офіційна статистика не відображає реальної картини поширення коронавірусної інфекції. Не всі хворі з легкою формою недуги звертаються по допомогу, не всім проводять обстеження. Жодного випадку захворювання, наприклад, не зареєстровано у прикордонних Любомльському та Любешівському районах, куди повернулося чимало людей із заробітків.

Відділенням — у «коронавірусний корпус»

Лакмусовим папірцем готовності нашої охорони здоров’я до викликів пандемії є рівень захворюваності медиків на COVID-19. В Україні вже встигли заразитися 1749 працівників лікувальних закладів, на Волині хворобу виявлено у 76 медиків (30% від усіх зареєстрованих випадків).

Цими днями стало відомо про надзвичайну ситуацію у відділенні гематології Волинської обласної клінічної лікарні, яке у зв’язку з пандемією перевели з корпусу у Боголюбах у головне приміщення на Грушевського, розмістили на базі відділення судинної хірургії. У Боголюбах, як відомо, розгорнули тимчасовий інфекційний госпіталь. На жаль, «переселенцям» довелося повернутися за старою адресою. 35 хворих із відділень гематології та судинної хірургії були змушені госпіталізувати в облаштований «коронавірусний заклад». Інфікувалися 10 медсестер, 12 санітарок, 2 лікарі. Як повідомили під час брифінгу у Волинській ОДА, у 15 пацієнтів підтверджено COVID-19, троє — у реанімації, двоє перебувають на апаратах штучної вентиляції легень. Одна із хворих відділення гематології померла. Жінка протягом останніх трьох тижнів перебувала в лікарні з діагнозом гострий лейкоз. Очільник Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар попередньо розповідав, що 23 квітня у пацієнтки було взято аналіз на коронавірус. Метод ПЛР–діагностики підтвердив COVID-19.

— Медики, в яких недуга проходить безсимптомно, перебувають вдома на самоізоляції. Приміщення, де стався спалах, тричі продезінфікували. Вирішується питання про нову локацію для відділення гематології, — сказав Олександр Дудар.

Зрозуміло, офіційна статистика не відображає реальної картини поширення коронавірусної інфекції. Не всі хворі з легкою формою недуги звертаються по допомогу, не всім проводять обстеження.

Відомі також випадки інфікування медпрацівників в інших лікувальних закладах у Луцьку, Нововолинську, Старій Вижві, інших районах. Що ж до рівня захворюваності населення, то він, очевидно, зростатиме, адже Міністерство охорони здоров’я планує збільшити щоденну кількість ПЛР–тестувань до 8–10 тисяч (нині 5–6 тисяч на добу). Про це під час онлайн–брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Пообіцяв, що закуповуватимуться також українські тест–системи, які повністю відповідають світовим стандартам. Також МОЗ цього тижня проведе консультації з вченими Національної академії медичних наук, експертами ВООЗ щодо використання ІФА–тестів, які виявляють антитіла в крові людини, яка перехворіла на COVID-19.

Не тішать прогнозами щодо швидкого подолання коронавірусної інфекції спеціалісти. «Після пом’якшення карантинних заходів в Україні буде зростання захворюваності на COVID-19, тому зараз не можна вважати, що ми фіксуємо спад», — вважає лікар–інфекціоніст Ольга Голубовська.

Telegram Channel