Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Спочатку — до венеролога,  а вже тоді — до аптеки

«Дослідження повинні проводитися за допомогою зареєстрованих в Україні тест-систем».

Фото leonet.com.

Спочатку — до венеролога, а вже тоді — до аптеки

Тривожні симптоми інтимного характеру, делікатні, а нерідко й болючі проблеми спонукають наших читачів шукати поради в авторитетних лікарів. Сьогодні «телефонний прийом» проводить директор Волинського обласного шкірвендиспансеру Леся Василівна КАРПЮК

Чи, може, вже не реєструють сифілісу?»

— Хотіла б проконсультуватися у венеролога, який веде приватний прийом, бо не люблю наших лікарень, де відразу питають про місце проживання й роботи. Як вибрати доброго фахівця? — цікавиться Олена з Тернопільщини.

— Так, сьогодні хворі мають вибір: можуть звертатися у комунальний лікувальний заклад або у приватний кабінет. Важливо тільки з’ясувати, чи має лікар, який веде приватну практику, договір із лабораторією, де роблять необхідні дослідження, чи вона сертифікована, акредитована. Дослідження повинні проводитися за допомогою зареєстрованих в Україні тест–систем. Для інфекцій, що передаються статевим шляхом, діагноз обов’язково має бути підтверджений лабораторно. І, звичайно, поцікавтеся, чи має лікар ліцензію Міністерства охорони здоров’я.

— У старі часи, коли виявляли венеричне захворювання, то відстежували всі контакти пацієнта, щоб запобігти поширенню недуги. Тепер такого нема? Чи, може, вже не реєструють сифілісу? — продовжує розмову жінка.

— Традиційно реєструємо зростання звернень з приводу венеричних захворювань восени, коли закінчується сезон відпусток. Але результати нашої просвітницької роботи дають свої плоди: студентська молодь, наприклад, потерпає через незахищений секс тепер рідко, бо навіть підлітки знають, яким чином запобігти хворобам. Та нас турбує, що деякі люди вдаються до самолікування, відчувши тривожні симптоми, біжать до аптеки, купують сильнодіючі препарати. Провізори, зацікавлені продати якнайбільше ліків, порушують наказ Міністерства охорони здоров’я, відпускають їх без рецептів. У результаті хворий все одно згодом прийде до лікаря, але час втрачено, допомогти йому буде важче.

— Страждаю від псоріазу. Знаю, що ця хвороба шкодить і внутрішнім органам. Як можна зменшити небезпеку ускладнень? — запитує Олег Іванович із Млинова, що на Рівненщині.

— Псоріаз — хронічне рецидивуюче захворювання, яке можна і потрібно контролювати. Деякі пацієнти кажуть: «Нащо до дерматолога звертатися, якщо вилікуватися неможливо?» Так, чудо–ліків від псоріазу ще не винайшли. Але можна завдяки використанню стероїдних засобів мінімізувати кількість висипань, полегшити наслідки. Пацієнти часто бояться таких препаратів, мовляв, гормональні ліки мають побічну дію. Справді, їх не можна використовувати бездумно, постійно. Є спеціальна методика застосування стероїдних препаратів, їх наносять не щоденно, чергують з емолієнтами (засобами для зволоження шкіри). Добрий ефект дає застосування мазі «під плівку». Хворий із псоріазом повинен двічі на рік проходити загальний медичний огляд. Легковажити не можна, бо розвиваються інвалідизуючі форми псоріазу — важкі артрити.

Онкологи відзначають, що за останній час кількість випадків онкопатологій шкіри, виявлених на ранній стадії, значно зросла.

— Діти були у родичів, гралися там із кошенятами. Одне навіть додому привезли. А тепер дивлюся — у малих висипка, схоже, лишай. Що робити? — тривожиться багатодітна мама з Луцького району.

— Насамперед слід провести мікроскопічне дослідження висипних елементів. Тільки маючи лабораторне підтвердження, можна поставити діагноз. Отже, необхідно привезти дітей у шкірвендиспансер. Зазвичай мікроспорія (лишай) розвивається після контакту з хворими тваринами, у 90 відсотків випадків це коти. Тому потрібно кошенятко, з яким бавляться діти, занести до ветеринара, пролікувати його. Також необхідно оглянути шкіру всіх членів сім’ї, які були в контакті із зараженою дитиною, звернути увагу на ділянки волосяного покриву голови, бо мікроспорія вражає і їх. Дерматолог призначить ефективні протигрибкові препарати, місцеву терапію.

Біда, якщо діагноз ставлять «на око»

— Телефоную з Тернопільщини. У мого племінника діагностували атопічний дерматит. Як полегшити стан дитини?

— Ця недуга вимагає ретельного догляду, дотримання певних вимог. Кожне третє звернення до дитячих дерматологів пов’язане з атопічним дерматитом. Хвороба проявляється з пелюшок. Загроза її особливо велика, коли хтось із батьків у дитинстві мав дерматит, якщо в маляти світлі шкіра, волосся, очі. Необхідно вести щоденник харчування: щодня записувати, що даєте їсти і який результат. Раджу винести з дитячої кімнати килими, вазони, книжкову шафу, акваріум тощо. У стадії загострення рекомендуємо застосовувати спеціальні стероїдні креми.

— Три роки тому мій шестирічний син підчепив кольоровий лишай. Начебто вилікували. Але щороку влітку хвороба знову проявляється, — скаржиться молода мама з Луцька.

— Діагноз підтверджено лабораторно?

— Ні, лікар визначив «на око».

— Ми робимо в диспансері «зішкріб» із враженої ділянки шкіри і віддаємо матеріал на дослідження. Якщо у дитини справді кольоровий лишай, то мало призначити препарат для зовнішнього застосування, необхідно провести дезінфекцію одягу, постільної білизни. Голову дитині маєте мити спеціальним шампунем. Після завершення курсу важливо провести контроль вилікуваності: тричі з інтервалом у 10 діб проводимо дослідження, щоб пересвідчитися у тому, що хворобу вдалося подолати.

— Я із Радехова, що на Львівщині. Кожна жінка хоче мати здорове, міцне волосся. Які лікарі спеціалізуються на цій проблемі?

— На стан волосся впливає багато чинників: і екологія, і загальний стан організму. При авітамінозі, анемії, деяких інших захворюваннях, у клімактеричному періоді, коли є дисбаланс гормонів, жінки втрачають волосся, воно стає ламким, тонким. Потрібно пройти комплексне обстеження, зробити загальний, біохімічний аналізи крові. У шкірвендиспансері проводимо трихоскопію, тобто беремо на дослідження волосини й оцінюємо їхній стан під мікроскопом. І тоді стає зрозуміло: чи треба просто поліпшити догляд, чи необхідно призначати лікування.

— Маю на тілі багато родимок, до того ж щоразу з’являються нові. Кажуть, вони можуть перероджуватися в злоякісні пухлини? — непокоїться Ірина К. із Ковеля.

— Якщо є родимка, яка викликає підозру, збільшується в розмірах, має нечіткі межі, варто пройти дерматоскопію. Це — не оперативне, безболісне дослідження, яке займе всього декілька хвилин. За необхідності вас поставлять на диспансерний облік, щоб обстежувати мінімум двічі на рік і в такий спосіб запобігти розвитку злоякісних патологій шкіри. Щорічно ми проводимо в області Дні боротьби з меланомою. І онкологи відзначають, що за останній час кількість випадків онкопатологій шкіри, виявлених на ранній стадії, значно зросла.

— Лікують шкіру і в косметологічних кабінетах. Навіть видаляють бородавки, родимки. Можна звертатися з таким до косметолога? — допитується читачка.

— Це справа виключно кваліфікованих лікарів, а не косметологів. Якщо на шкірі є новоутворення, необхідно провести дерматоскопію. Після цього обстеження дерматолог може призначити консультацію онколога. Видалений невус підлягає гістологічному дослідженню, щоб переконатися, чи нема злоякісного переродження. Адже іноді маленьке новоутворення на шкірі, яке людина сприймає як не вартий уваги гандж, несе смертельну небезпеку.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel