Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Війни виграють  не генерали —  війни виграють  шкільні вчителі

Волинь-нова

Війни виграють не генерали — війни виграють шкільні вчителі

Коли позавчора вітала свою племінницю Оксану із Днем знань, вона піднесеним тоном мовила: «Навіть наш Матвій, який завжди сприймав школу без особливого ентузіазму, пішов цього разу з великим задоволенням». І мимоволі пригадала онлайн-навчання попередні пів року, коли їй, жінці з університетським дипломом, по-новому довелося освоювати програму третього (!) класу

Навчався син у звичайній школі Хмельницького, але за спеціальною програмою «Інтелект», то інколи до розв’язання хитромудрих завдань залучали бабусю, в якої червоний диплом університету, та прабабусю із сорокарічним педагогічним стажем. Каже, що втомилися від дистанційного навчання, яке зазвичай тривало з 10-ї до 20-ї години. Хоча молода мама зазначила, що завдяки синові підкоригувала свої знання про дроби, граматику української та англійської мов і, що цікаво, довідалася багато про природу речовин, матерію і її види.

А як було тим сім’ям, де не один школяр, а два і більше, і в яких ніхто з дорослих не мав можливості просиджувати вдома за вивченням уроків? Відповідь зрозуміла. Траплялися випадки, і навіть у місті, коли діти через різні причини не мали доступу до інтернету. То про яку якість знань можна вести мову?

Нація стане міцною тоді, коли буде інтелектуально сильною.

Директор Нововолинського ліцею №1 Сергій Мороз з оптимізмом оцінив початок навчального року, зазначивши, що їхні вчителі не бояться таких прогалин і обов’язково знайдуть способи надолужити упущене. Тут же назвав і плюси карантину: він педагогам дав поштовх для розвитку, самонавчання і самовдосконалення. Їхній ліцей, як і інші дев’ять шкіл шахтарського міста, належно підготувався до роботи в умовах пандемії. Забезпечені всім необхідним, освітній процес організовано таким чином, аби не було скупчення дітей. Директорка Нововолинської школи №2 Алла Кобиш додала, що перед навчальним роком була проведена велика роз’яснювальна робота з дітьми і з батьками. На її продовження — перший урок на тему «Культура здорового способу життя в нових умовах», який сприйняли з цікавістю. Відчувалося: всім дуже бракувало «живого» спілкування і повноцінного навчання. Чи зможуть наші учні отримувати його цілий рік — питання риторичне.

Міністерство освіти і науки України підготувало новий проєкт положення про дистанційне навчання через можливе зростання рівня епідеміологічної небезпеки в окремих регіонах України. Як зазначив тимчасовий виконувач обов’язків міністра освіти і науки Сергій Шкарлет, документ передбачає спрощення процедури його організації та впорядковує механізми реалізації змішаного навчання під час карантину. Також у співпраці з колегами зі Швейцарії МОН розробило онлайн-курс, у якому викладені особливості онлайн-освіти в умовах карантину.

Нагадаємо, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що з 1 вересня школи відкриють, але вони працюватимуть тільки доти, поки не буде перевищений епідпоріг захворювання на коронавірус. Але якщо влітку в місцях масового відпочинку (це спостерігали скрізь) дітям можна було проводити час, то, очевидно, варто, максимально перестрахувашись від поширення небезпечного вірусу, подбати про нормальне навчання у школах.

Нація стане міцною тоді, коли буде інтелектуально сильною. Освіта і мораль — це два кити, на яких тримається все, в тому числі й економіка, яку повинні розвивати високоосвічені українці. Ніхто не спростує вислів відомого німецького державного діяча Отто фон Бісмарка: «Війни виграють не генерали — війни виграють шкільні вчителі та парафіяльні священники». І йдеться не лише про збройні конфлікти, а про щоденну боротьбу — за нормальне, цивілізоване, заможне життя нинішнього і прийдешніх поколінь.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel