Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Бабине літо чекайте у листопаді

«Плете павук казкове павутиння з останніх купаних у літі днів...» (Тетяна Чорновіл).

Фото ukrinform.ua.

Бабине літо чекайте у листопаді

Народний синоптик із Каменя-Каширського Володимир Деркач трохи схибив із погодою на перше вересня, втім, його передбачення на наступні кілька днів фактично збігаються з офіційним прогнозом Укргідрометцентру. Згідно з його спостереженнями, цієї осені заморозків не буде до середини жовтня, а дощі не надто надокучатимуть

Волинянин оцінювати свою роботу не береться, вважає, що це — не його справа, але до людей прислухається. Каже, що більшість знайомих дякують за передбачення, а якщо й критикують, то з гумором.

— На погоду зважаю завжди. Звертаю увагу на помилки. Адже взимку інколи бракує часу, щоб ретельно оцінити всі сигнали природи і спрогнозувати її вибрики на весь рік.

Кожен день особливого різдвяного періоду — з 25 грудня по 7 січня — відповідає за один із 12 прийдешніх місяців. 

Нагадаємо, чоловік малює синоптичну картину року, спостерігаючи за погодою в особливий різдвяний період — з 25 грудня по 7 січня. Кожен день цього відрізка відповідає за один із 12 прийдешніх місяців. Ось якою пан Володимир побачив осінь:

Вересень

Цей місяць буде помірно теплим. До середини декади температура суттєво зросте. Літня погода протримається ледве не всю другу десятиденку. Опадів майже не буде. Лише зрідка можливі короткочасні дощі. Похолодає тільки під кінець цього відрізка. Останні десять днів вересня також будуть погожими. Цей період можна вважати бабиним літом: помірне тепло вдень, ночі холодні, але без заморозків.

Жовтень

Перші дні місяця будуть доволі теплими, але із середини декади погода зіпсується: дощитиме, температура знизиться. За кілька діб знову — потепління, що зачепить і початок другої десятиденки. Цей відрізок буде холодніший, ніж попередній, варто очікувати опадів, але не сильних. Наприкінці декади на кілька днів потепліє. Далі буде прохолодно, вночі можливі заморозки. Опади ймовірні у другій половині цього періоду.

Листопад

Останній місяць осені на початку трохи покропить дощем. А десь із середини декади прийде бабине літо (потепліє) і захопить перші дні другої десятиденки. Далі, приблизно з екватора листопада, погода зіпсується: середньої інтенсивності опади, можливий мокрий сніг, температура знизиться на 2–3 дні. Потім, на диво, знову потепліє. Стовпчик термометра опуститься ближче до екватора останньої декади: мінус вночі й інколи — вдень.

Леонід ОЛІЙНИК


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel