Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Донечку загиблого бійця у перший клас повели… військові побратими

Вікторія та Злата Герасимики під опікою українських захисників.

Фото із фейсбук-сторінки Івана ВИНДЮКА.

Донечку загиблого бійця у перший клас повели… військові побратими

16 діток волинських Героїв уперше переступили поріг навчальних закладів. Більшість із них не пам’ятають своїх батьків, а дехто із полеглих військовослужбовців навіть не бачив новонароджених дочок і синів. Хіба що із неба…

Віолетта Упорова завжди пам’ятатиме,  що ім’я їй вибрав тато.
Віолетта Упорова завжди пам’ятатиме, що ім’я їй вибрав тато.

 В очікуванні донечки боєць із Володимира–Волинського Ігор Упоров сам вибрав ім’я майбутній крихітці. Тільки так і не зміг узяти згорток із немовлям — Віолетта народилася в ніч після похорону свого тата. Цими днями вона вперше сіла за парту, а привітати дівчинку напередодні Першого вересня прийшли представники місцевого військкомату. Разом із Віолеттою Упоровою поздоровлення й подарунки отримав Тарас Крищук. Його батько Василь поліг у бою з диверсійно–розвідувальною групою ворога поблизу Золотого на Луганщині у 2018–му.

Тарас Крищук росте таким же козаком, як його батько.
Тарас Крищук росте таким же козаком, як його батько.

 Злату Герасимик із Видерти Камінь–Каширського району тато Дмитро бачив тільки після народження, під час короткої відпустки, а охрестивши донечку, повернувся на війну, де отримав смертельне поранення. Тепер дівчинка щоранку усміхатиметься таткові… до його портрета на фасаді школи. 1 вересня батькові бойові побратими приїхали до родини Герасимиків, щоб привітати Злату з початком шкільного життя.

Цих малят називають дітьми Небесного легіону. Їм ніхто не замінить рідного тата. Єдине, що ми можемо, — пам’ятати Героїв, розуміти ту високу ціну, яку заплатили родини наших захисників.

Ірина ПАСІЧНИК.

 

«Люблю Світязь, але з туалетами тут — біда…»

Коронавірус цьогоріч зламав плани українців щодо заморських курортів, тож чимало з них дружно подалися на Шацькі озера. Навіть минулих вихідних, коли літо прощалося більш як тридцятиградусною спекою, вже звичними здавалися довжелезні черги з авто на виїзді, забиті пляжі, кафе та бази відпочинку…

І майже кожного з тих, хто відпочивав в озерному краї, переконана, хвилювало одне делікатне питання: де справити нужду?

— Ми з малим шукали туалет пів дня. Кажу до нього: «Сходи у воду», але він у мене скромний, — усміхаючись, розповіла мені пані Валентина з Житомирщини.

Хтось радив скористатися біотуа­летами на центральному пляжі, але «там такі запахи стоять», або пошукати на турбазі вбиральню, та «вона допотопна, з хлоркою»…

— Люблю це озеро. Все тут добре, навіть набережну гарно облаштували, але от із туалетами — біда. Знайшли лише один більш–менш нормальний, і той на приватній території розташований, ще й вхід платний — 5 грн, — бідкалася жителька Нововолинська Світлана.

Подібне нарікання довелося чути не від одного відпочивальника. Не хочеться далі переповідати «веселі» історії гостей про плавання поруч з екскрементами, які аж ніяк не додають туристичної привабливості курортній перлині нашого краю… Тому просто запитаю: коли на Світязі з’являться нормальні туалети?

Софія ХОМ’ЯЧЕНКО.

 

Календар

4 вересня

Сонце (схід — ​6.35, захід — ​19.59, тривалість дня — ​13.24).

Місяць в Овні. 18 день Місяця.

Іменинники: Анфіса, Северин, Аріадна.

5 вересня

Сонце (схід — ​6.37, захід — ​19.57, тривалість дня — ​13.20).

Місяць в Овні. 19 день Місяця.

Іменинники: Арсеній, Юрій, Георгій, Єгор, Єлизавета.

6 вересня

Сонце (схід — ​6.38, захід — ​19.54, тривалість дня — ​13.16).

Місяць у Овні, Тельці. 20 день Місяця.

Іменинники: Петро, Арсен, Георгій, Єгор, Юрій, Кіра, Денис.

7 вересня

Сонце (схід — ​6.40, захід — ​19.52, тривалість дня — ​13.12).

Місяць у Тельці. 21 день Місяця.

Іменинники: Іван, Кирило, Володимир, Андрій, Єпіфан.

8 вересня

Сонце (схід — ​6.41, захід — ​19.50, тривалість дня — ​13.09).

Місяць у Тельці. 22 день Місяця.

Іменинники: Адріан, Наталія, Георгій, Віктор, Андріян.

 

Ще потішимося теплими днями

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометцентру Надії Голі, 4 вересня — ​мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер північно-західний, 5–10 метрів за секунду. Нічна температура повітря — ​8–13 градусів тепла, денна — ​від 18 до 23 градусів вище нуля. За багаторічними спостереженнями, цього дня найтепліше було у 2018 році — ​плюс 30, найхолодніше — ​ 1958-го, 3 градуси тепла.

5-го — ​мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер південно-західний, 5–10 метрів за секунду. Вночі повітря прогріється до 9–14, удень — ​до 19–24 градусів вище нуля.

6-го і 7-го — ​мінлива хмарність, короткочасний дощ, місцями гроза. Вітер північно-західний, 7–12 метрів за секунду. Температура вночі — ​9–14 градусів тепла, вдень — ​18–23.

У Рівному 4 і 5 вересня ясно, без опадів. Вітер переважно західний, 2–4 метри за секунду. Температура повітря — ​від плюс 12 градусів вночі до плюс 22 градусів удень. 6-го і 7-го — ​хмарно, переважно без опадів. Температура повітря — ​15–25 градусів вище нуля, а в понеділок прогріється до 27 градусів.

Telegram Channel