Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Люди перекривали дорогу і не давали вивозити деревину

До таких радикальних дій учасники акції вдалися, бо не впевнені, чи рубку здійснюють на законних підставах.

Фото polissia.net.

Люди перекривали дорогу і не давали вивозити деревину

Жителі Осівців Камінь-Каширського району протестували, аби відстояти «свій» ліс від знищення

Селяни перекрили дорогу, заблокувавши таким чином проїзд для однієї з навантажених колодами автівок, які, за їхніми словами, більше тижня безперервно курсували через населений пункт. До таких радикальних дій учасники акції вдалися, бо не впевнені, чи рубку здійснюють тут на законних підставах. Аби перевірити це, вони попросили водія лісовоза надати документи. А ознайомившись з ними, запідозрили невідповідність фактичних розмірів колод зазначеним у товарно–транспортній накладній. Лісівники натомість наполягають, що папери в порядку, лісопродукція належить місцевому підприємству та була оформлена відповідним чином. На чиєму боці правда? Відповідь мають надати правоохоронці. Наразі вони проводять перевірку вказаного факту.

Селян турбує, що заразом із деревами знищать родючі ягідники.

Реклама Google

Тим часом осівцівський сільський голова Андрій Михалик повідомив і про інші деталі конфлікту. Як пояснив він, людей турбує, що заразом із деревами знищать родючі ягідники, які літньої пори є для них джерелом заробітку. Найбільше ж обурило осівцівців, що рубку працівники ДП «Камінь–Каширське лісове господарство» розпочали, нікого перед тим не попередивши. Хоча, додає голова, вони й не мали цього робити, бо в означеному кварталі проводили рубку головного користування. Сільська рада надає лише дозвіл лісівникам на здійснення санітарних рубок, із яких до місцевого бюджету надходять відрахування за використання природних ресурсів.

— Нещодавно в нас відбулися сходи селян. Спільно вирішили створити спеціальну наглядову групу, до складу якої входитиме сільський голова, двоє депутатів і спеціаліст сільради, котрі контролюватимуть законність рубок на території Осівцівської сільської ради, погоджуватимуть їх. Насамперед йдеться про санітарні рубки. Названа група осіб виїжджатиме разом із лісничими на ділянки, звірятиме, чи немає там порушень, чи все відповідає дозвільній документації. Тобто ніякого самочинства не буде. Представники місцевого самоврядування домовилися з керівництвом лісопідприємства, що певні ділянки, де є ягідники, вони вилучатимуть із планів, — зазначив Андрій Михалик.

Олександр ПРИЙМАК.

Telegram Channel