Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
У Рівному виявили небезпечну іграшку

Батькам радять шукати на іграшках є знак відповідності технічному регламенту, це такий трилист в кружечку.

Фото suspilne.media.

У Рівному виявили небезпечну іграшку

Перевірили машинку на батарейках може становити високий рівень загрози, – йдеться в повідомленні на сайті Держпродспоживслужби.

В одному з магазинів у Рівному спеціалісти Держпродспоживслужби виявили іграшку, яка могла б нашкодити здоров'ю не тільки дитини, а й дорослого. Про випадок стало відомо із офіційного сайту установи. Суспільному пояснили: насправді такі випадки – не рідкість, а батькам варто звертати на маркування того, що купують для малечі.

Що це за іграшка

Під час проведення перевірки спеціалісти відділу ринкового та метрологічного нагляду управління захисту споживачів ГУ Держпродспоживслужби взяли на дослідження машинку «27-16-17А» на батарейках. На ній датою виготовлення був вказаний 2018-й рік, штрих код 6903161402017, виробництво Китай.

На іграшці та її пакуванні не було найменування та адреси виробника й імпортера, а також зареєстрованої торговельної марки виробника та імпортера. Магазин, у якому проводили планову перевірку – не називають.

Чим небезпечна машинка

Лабораторні дослідження показали, що за показником хімічної безпеки (масова частка біс (2-етил-гексил) фталату (DEHP)) становить 0,95 %, а нормативним документом передбачено не більше 0,1%. Відтак, це не відповідає вимогам п. 17, Додатку 2 Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2018 р. №151.

Іграшка може становити високий рівень загрози, – йдеться в повідомленні на сайті Держпродспоживслужби. Фталати підвищують ризик розвитку проблем ендокринної системи, негативно впливають на печінку, а також можуть стати причиною алергії та ураження органів дихання.

Фталати підвищують ризик розвитку проблем ендокринної системи, негативно впливають на печінку, а також можуть стати причиною алергії та ураження органів дихання.

На початку вересня спеціалісти перевіряли іще одну іграшку – музичний телефон з дзеркалом. У лабораторії виявили, що масова частка свинцю становить 162000 мг/кг (нормативним документом передбачено не більше 1000 мг/кг).

 

 На що звертати увагу батьками

«Треба дивитись документи, які повинні бути на іграшку. Чи є знак відповідності технічному регламенту, це такий трилист в кружечку. Обов'язково має бути вказаний імпортер, хто виробник, адреса виробника. Це має бути державною мовою. На деякі іграшки також є сертифікат», – каже Петро Фесянов.

Telegram Channel