Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Нова «ширка» ставить під загрозу безвіз?

Іванна Климпуш-Цинцадзе стверджує, що у нас формується «кремлівсько-олігархічна коаліція, така собі «ширка».

Фото 5 канал.

Нова «ширка» ставить під загрозу безвіз?

Міжнародні партнери нашого держави наголошують, що політизація процесу формування конкурсної комісії по відбору керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури може коштувати Україні втрати безвізу

Про це заявила народна депутатка фракції «Європейська Солідарність», голова комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе в коментарі журналістам.

Іванна Климпуш-Цинцадзе.
Іванна Климпуш-Цинцадзе.

 «Наші міжнародні партнери чітко говорять: якщо так і далі будуть руйнуватися ті надбання, які були досягнуті раніше, і не буде ніякого руху в реформах, а сьогодні ми окрім руйнації нічого не бачимо, то це матиме дуже негативні наслідки, і з точки зору фінансової підтримки з боку наших фінансових партнерів, і з точки зору вже реалізованих надбань, як безвіз», – наголосила народна депутатка. 

В результаті вони домовляються з групами-сателітами, цими олігархічними групами. Зокрема, «За майбутнє»,  «Довіра», і запросили  до співпраці в нову свою коаліцію і ОПЗЖ.

Вона зазначила, що конкурсна комісії з обрання керівництва САП не відповідає професійним критеріям зазначеним у законодавстві.

«Ця комісія була сформована з третьої спроби. Починалося формування цієї комісії спочатку тільки з кандидатів фракції «Слуг». Втім серед цих людей, які згідно закону мали би  відповідати певним кваліфікаціям, зокрема, мати досвід антикорупційної роботи. В тих поданнях таких людей просто не було. Тоді перший раз ми почули, що наші колеги стурбовані, але вони говорили про це не голосно. Ніби почули, відкликали це подання. Після того трошки розширили, запросили туди з груп сателітів когось рекомендувати з мажоритарників. Теж не пройшла ця історія. Минулого разу не вистачило буквально п’яти голосів, аби провести це рішення», – сказала Климпуш-Цинцадзе.

«В результаті вони домовляються з групами-сателітами, цими олігархічними групами. Зокрема, «За майбутнє»,  «Довіра», і запросили  до співпраці в нову свою коаліцію і ОПЗЖ. А це означає, що у нас формується кремлівсько-олігархічна коаліція, така собі «ширка». Це нагадує події 2007-го року, коли перевертається з ніг на голову, куди Україна рухалася до цього часу. Ці люди їх ніби-то запропонували різні фракції, але без запрошення фракцій з опозиції «Європейської Солідарності», і ні з «Батьківщини», ні з «Голосу» не було почуто», – додала вона.

«Тоді робиться висновок, шо йде намагання тиснути на рішення, яке ухвалюватиме ця комісія. Вже не секрет, що в залі парламенту і в ЗМІ з’являлися прізвища кого вже попередньо обрали на цю посаду. А ця комісія має просто ніби «легалізувати» це рішення», – підкреслила народна депутатка. 

«Очевидно, що зараз буде дуже прискіплива увага до роботи цієї комісії, але ця комісія вже не відповідає критеріям, які записані в законі стосовно того, які люди там мають бути. І це свідчення того, що знайшли людей, які готові бути слухняними і виконувати політичні замовлення. А політизація цього процесу неприпустима, аби цей антикорупційний орган працював ефективно», – резюмувала  Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Читайте також Чому «волинська» група «За майбутнє» не дала своїх представників у ТСК по «вагнерівцях»?

Джерело: ЄС.
Telegram Channel