Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Сигнали Зеленському з Брюсселя —  як горохом об стіну?

Фактично Боррель попросив Зеленського не грати в наперстки ні з Європою, ні з власним народом.

Фото president.gov.ua.

Сигнали Зеленському з Брюсселя — як горохом об стіну?

«Європейський Союз — не банкомат», — заявив головний дипломат ЄС Жозеп Боррель після зустрічі із нашим Президентом у Києві

Потім, щоправда, цю хльостку фразу європейці дипломатично прибрали із офіційної статті Борреля, але, як кажуть, слово не горобець. Сигнал Заходу зрозумілий і вже не перший: не буде продовження реформ в Україні — не буде фінансової допомоги, а може, й безвізу.

Чим же так обурені європейці, що чи не вперше після отримання безвізу Україною заговорили про його можливу відміну? Відповідь на це питання у своїй статті дає редактор сайту Атлантичної ради (авторитетний аналітичний центр. — Ред.) Пітер Дікінсон. За його словами, Захід стурбований деякими рішеннями України, які зводять нанівець боротьбу з корупцією. Натяк на те, що нема дурних давати гроші, які потім невідомо–куди діваються («ЄС — не банкомат»). Мова, зокрема, йде про два рішення Конституційного Суду України, які «оскаржували юридичну чинність Національного антикорупційного бюро (НАБУ)», а також про голосування у Верховній Раді за призначення «сумнівної» комісії, яка має відбирати керівників до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Реклама Google

Пітер Дікінсон у своїй статті відносини України та ЄС вже відверто називає «найбільш напруженими з моменту підписання знакової Угоди про асоціацію в 2014 році». І це напередодні саміту Україна — ЄС, який має відбутись наступного тижня! «Безвіз став величезним стимулом для мільйонів українців, і його втрата може повернути громадянам принизливе відчуття людей «другого сорту», — прямо попереджає автор про наслідки для України, якщо її керівництво і далі буде легковажити партнерами і ставитись до них, як до друкарського верстата.

На жаль, у хорі тих, хто говорить про «зовнішнє управління Україною», є і партнер того таки Коломойського, наш волинський нардеп Ігор Палиця, який очолює партію «За майбутнє»…

Але ж Володимир Зеленський жодного разу не поставив під сумнів наш рух в ЄС та НАТО скажете ви! Так, не поставив, це визнають і на Заході, зокрема той же Дікінсон. Але одразу ж зауважує: «Дії говорять голосніше, ніж слова. І останні події в Україні викликають серйозні сумніви щодо траєкторії руху країни на захід». Ось так.

Найгірше, що замість того, аби налагоджувати відкриті і чесні стосунки з партнерами, дотримуватись домовленостей, дехто в Україні навпаки — намагається очорнити Захід — нашого фактично єдиного надійного союзника в умовах війни з Росією. Ви вже, певно, не раз чули гвалт про «зовнішнє управління» Україною. Цю думку в голови українців через підконтрольні ЗМІ методично вбивають проросійські сили на зразок ОПЗЖ, а також політики, які відстоюють інтереси деяких олігархів, зокрема невиїзного на Захід Ігоря Коломойського (його переслідують в США та Британії через відмивання понад 5 мільярдів доларів із ПриватБанку). На жаль, у хорі тих, хто говорить про «зовнішнє управління», є і партнер того таки Коломойського, наш волинський нардеп Ігор Палиця, який очолює партію «За майбутнє»…

Ніхто не каже сліпо слідувати «наказам» Європи, але можна відстоювати свій інтерес, не плюючи на партнерів. Зрештою, де була б Україна без допомоги Заходу — фінансової, організаційної, військової? Отож. Простий приклад: значна кількість проєктів із розвитку у Луцьку та в інших волинських містах і селах втілюються за європейські кошти — від утеплень шкіл до будівництва стадіонів. А від Росії маємо лише свіжі могили, в яких лежать наші захисники.

Це не може забутися і не може ігноруватися.

Коментарі

Віталій ПОРТНИКОВ, журналіст:

«…Те, що ми зараз бачимо, це і є важкий, але поступовий процес європейської інтеграції України. Коли від нас вимагають реформ. Вимагають, щоб ми забезпечували ефективне функціонування державних інституцій. Вимагають, щоб антикорупційні органи були незалежні від президентського Офісу і олігархів. І я впевнений, що досягнуть свого. Якісь російські пропагандисти скажуть, що це і є «зовнішнє управління». А я скажу, що це просто здоровий глузд».

Іванна КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ, нардеп від «Європейської Солідарності»:

«ЄС — не банкомат і не благодійна організація. Так кажуть нашій владі європейці. І навіть видозмінюючи потім цю фразу, наголошують на тому, що власне допомога може бути тільки в обмін на реформи, а не надається за гарні очі. Європейці кажуть, що їм потрібна стабільна, демократична, заможна Україна, а не олігархічна, корупційна держава без верховенства права. Європейці роблять останню спробу закликати сьогоднішніх керманичів одуматися, тому що вони вже бачать, що європейська інтеграція завершилася, а залишилися тільки євроімітація і гарна міна при поганій грі.

Розквітли олігархізм, правовий «беспредел» і окрилився реванш. Влада втратила головне, на чому грунтуються стосунки з цивілізованим світом, — втратила довіру. Вам (владі. — Ред.) не вірять, і не вірять у ваше бажання реально збудувати європейську демократичну цивілізовану державу. Вірогідність отримання траншів від МВФ, Світового банку, ЄС вже мінімальна, а це знищить економіку України, це вдарить по всіх наших громадянах».

Дарія КЛИЧ.

Нагадаємо, Україна з початку року взяла в борг майже 400 мільярдів гривень.

Telegram Channel