Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Як відреагує Президент  на «Не хочу бачити ваші морди»  від свого ставленика на Волині (Відео)

Погуляйко: «Ви зрадник і брехун!». Бондар: «І ви брехун!».

Фото youtube.com.

Як відреагує Президент на «Не хочу бачити ваші морди» від свого ставленика на Волині (Відео)

49 депутатів із 57 присутніх на позачерговій сесії 10 грудня висловили недовіру чинному голові обласної держадміністрації Юрію Погуляйку. Той звинуватив їх у тому, що то спланований подарунок Ігорю Палиці до дня народження, і приправив це грубощами

Такого ще не було, щоб ігнорували обласну раду

Питання про недовіру Юрію Погуляйку, голові місцевої облдержадміністрації (ОДА), на засіданні позачергової сесії розглядали першим. Волинські обранці планували заслухати звіт Погуляйка, однак він не прийшов. Це було очікувано, бо за пів години до початку зборів на сайті ОДА з’явилося повідомлення, у якому пан Юрій зазначав, що …не отримав запрошення. (Нагадаю, обласна рада й адміністрація у нас працюють в одному приміщенні, тож запрошення ніяк загубитися не могло.) Відтак депутати приступили до питання про роботу керівника адміністрації без нього. Доповнили проєкт рішення про звіт Погуляйка щодо бюджету й іншого пунктом про висловлення недовіри голові ОДА. Доповідав Володимир Бондар: «Як говорить закон? Як мінімум раз на рік голова ОДА зобов’язаний звітувати перед облрадою щодо ряду питань… За делеговані радою повноваження два роки немає звіту! …Ми повинні оцінити таку його позицію і висловити своє ставлення». Слово надали і єдиному народному депутату, присутньому на сесії, — Вячеславу Рубльову. (У 2015 році був членом політради партії «УКРОП», у якій членом президії був Ігор Палиця, але зараз у парламенті Рубльов працює від президентської «Слуги народу». Громадська організація «Чесно» зазначає, що цього депутата відносять до групи Коломойського всередині пропрезидентської фракції.) І хоч Юрія Погуляйка згідно із законом призначав «головний слуга» — Володимир Зеленський, Рубльов виступив за те, що керівник виконавчої гілки влади Волині не заслуговує своєї посади.

— Були різні голови в різні періоди, але не було таких, які не приходили і не вступали в дискусію з депутатським корпусом, до їхньої честі… Сьогодні цього немає. Я вірю в те, що Волинь заслуговує на свого голову облдержадміністрації, волинянина, який буде шукати порозуміння з усіма депутатами облради, бізнес–працівниками і з громадою.

Рубльов казав і про те, що рік Волинь програла, бо не використала 22 млн гривень із Фонду регіонального розвитку, які будуть повертатися в держбюджет. Говорив і про понад 400 млн дорожнього держфонду, спрямованих у Волинську область, які не використовуються, тому держава забере їх назад. Сказав і таке: «А корупційні схеми полягають у наступному: є держустанова, що займається місцевими дорогами, там лежать платіжки на виконані роботи, які не підписуються, тому що хтось чекає якогось хабаря».

Докоряв, що перебігають із партії в партію, тому є зрадниками і не мають своєї думки, називав сесію «цирком» і казав, що голосують проти нього, аби підготувати такий подарунок Ігорю Палиці, в якого саме 10 грудня, у день сесії, іменини. 

Поки готувався номер, ми з’ясували у чиновників ОДА, чи справді все так погано з використанням грошей із держбюджету. У фінансовому департаменті запевнили, що гроші на дороги — «перехідні» (тобто залишаються на наступний рік). «А про те, що втратили 22 млн із Фонду, казати некоректно», — підправив Віктор Довгополюк, начальник департаменту інфраструктури. Він пояснив, що об’єкти й далі будуються й до кінця місяця ще можна 20 мільйонів освоїти, аби тільки ці гроші від держави надійшли. Менше з тим, Юрій Погуляйко навіть не брався пояснювати ні цього, ні іншого новообраним депутатам. Зрозуміти, чому їх ігнорують, вони не змогли.

Коли все стало явним

Тож обранці облради приступили до таємного голосування. А поки чекали результатів, до сесійної зали не зайшов — забіг голова обладміністрації. З’явився не з головного входу, який веде до президії й трибуни, а з протилежного боку. Він атакував присутніх звинуваченнями — докоряв, що перебігають із партії в партію, тому є зрадниками і не мають своєї думки, називав сесію «цирком» і казав, що голосують проти нього, аби підготувати такий подарунок Ігорю Палиці, в якого саме 10 грудня, у день сесії, іменини. Викрикував через увесь зал і до народного депутата Рубльова.

— Ми з вами спілкувалися постійно нормально. Зараз ви приїхали, щоб влаштувати день народження своєму народному депутату….Я не хочу працювати. Я офіційно говорю… Не хочу бачити ваші морди! Наглючі…

Прозвучала й лайка… Відчувалося, що керівник ОДА був дуже збуджений і що він не може (чи не вміє) дібрати слів, особливо таких, які пасували би державному службовцю. Юрій Погуляйко вигукував раз по раз, що воював у 2014–му і що він проти розділення України. Мав на увазі, що депутати не раз висловлювали бажання мати голову адміністрації саме з Волині. (Він керує у нас із 2 грудня 2019 року, але ще до його призначення обласна рада висловилася проти кандидатури «чужинця».) Журналістам Погуляйко повідомив, що насправді готовий звітувати (пізніше) і що не тримається за своє крісло, але тут же порадив піти й спитати у його підлеглих, як він працює.

У підсумку новообрана обласна рада переважною більшістю голосів, а це 49 депутатів із 57 присутніх, висловила недовіру Юрію Погуляйку. По 4 депутати утрималися й голосували «проти». Усі 8 — із місцевої фракції «Слуга народу». Її голова Ігор Лісовський прокоментував нам голосування так: «Ми — з президентської партії, Юрій Погуляйко поставлений главою держави. Ми не можемо голосувати проти голови ОДА, так воно є». До речі, уже після сесії шановний голова обладміністрації окремо «налетів» ще й на депутата Володимира Бондаря, який коментував рішення ради журналістам. Бондар ще раз почув, що він «зрадник і бреше постійно», що «в 14–15–му році крав ліс», прозвучало й «чьо в тебе 7 квартир в Києвє?», і що домовлявся за призначення лісівника. У якийсь момент, коли охоронець став між Погуляйком і депутатом, керівник ОДА заспокоїв того: «Отойди, я сламаю его в пять раз, ти шо»…

Чи правду казав Погуляйко про подарунок?

Чи справді голосування про недовіру голові ОДА було спланованим, щоб зробити приємне Ігорю Палиці? — запитали ми у Вячеслава Рубльова.

— Дивіться, про його зміщення (Погуляйка. — Авт.) ми говорили і рік тому. Рік тому готували якісь подарунки? Те, що дати збіглися із сесією, — то сесію призначає голова облради, — відповів парламентарій.

Нагадаю, нинішній керівник облради Григорій Недопад балотувався від партії «За майбутнє», у якій головує Палиця, в раді ця політсила має умовно третину депутатів — 22 з 64. А ще її представники очолили міські ради трьох найбільших міст Волині: Володимира, Нововолинська й Ковеля.

Як оцінюють події на сесії облради експерти

Тарас Літковець (політолог): «Скандальна ситуація напряму демонструє рівень політичної культури й освіти нашої політичної еліти. А «найгарячіша» фраза Погуляйка про небажання бачити «морди» обранців уже давно символічно і фізично підтверджена міцно зачиненими дверима з відеокамерами та з черговим правоохоронцем перед приймальнею голови ОДА. Загалом дії депутатів були прогнозовані, зважаючи на більш ніж скромні за рік роботи здобутки голови ОДА на Волині».

Валентин Малиновський (експерт з питань децентралізації та юридичних питань в Асоціації міст України): «За 30 років стіни Волинської обласної ради бачили всяке. Однак, те, що відбулося тут 10 грудня 2020 року, однозначно займе особливе місце в історії публічної влади нашого краю… Все це стало можливим, «завдячуючи» абсурдній моделі публічної влади на регіональному рівні, яку так і не спромоглися змінити наші парламентарі і президенти за чотири спроби. У результаті маємо ганебну конфронтацію між виконавчою і представницькою владами, яку в рамках чинної Конституції вирішити практично неможливо.

P. S. Закон про обласні держадміністрації (стаття 34) гласить: якщо депутати двома третинами голосів висловлюють недовіру керівникові ОДА (з 64 в облраді це 42), то глава держави має прийняти в того заяву про відставку.

Як видається, сам Юрій Погуляйко теж докинув свій голос до списку 49 тих, хто проти нього в місцевій раді. Якщо він і мав якусь інформацію на свій захист, то скористався нею невдало. Бо хіба може державний службовець належно й професійно захищати інтереси громади, якщо він не вміє опанувати свої емоції і зв’язно та інтелігентно відстояти свої позиції? Тож будемо чекати, як відреагує Президент на позицію депутатського корпусу Волині, підігріту словами його ставленика про «наглючі морди».

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel