Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чому найвідоміший годинник Луцька закрили банером, а один із найдорожчих… раптово зник (Відео)

«Біг-Бен» завішений банером уже три місяці, ще зі святкування Дня народження міста.

Фото Ірини КРАВЧУК.

Чому найвідоміший годинник Луцька закрили банером, а один із найдорожчих… раптово зник (Відео)

В обласному центрі Волині є два годинники, які привертали увагу чи не всіх лучан та гостей міста. Мова йде про циферблат на фасаді дев’ятиповерхівки у самому серці міста, всім відомий як «Біг-Бен» (або «Бім-Бом»), і про виготовлений під старовину годинник на залізничному вокзалі. Втім, обидва свої функції не виконують

Центр Луцька довгий час прикрашав цифровий годинник на Театральному майдані. Проте нині він завішений величезним банером, створеним з нагоди 935–річчя міста. Місцеві мешканці настільки звикли до улюбленого «Біг–Бена» (або «Бім–Бома»), що багатьох його відсутність навіть дратує, мовляв майдан має якийсь неповноцінний вигляд.

— Дуже негативно до цього ставлюся. 30 років мала звичку дивитися догори на годину… Хай знімуть цю «карикатуру»! Свято нашого міста вже давно минуло, могли б і демонтувати, — обурюється лучанка Катерина.

— Гуляла тут учора зі своїм хлопцем, дійшли висновку, що нам дуже не вистачає тих цифр. Коли сиділи в ЦУМі на 5 поверсі, то очима завжди їх шукали, а тепер нема. Центр без «Біг–Бена» вже не той. І хоча плакат дуже симпатичний, сучасний, але хочеться, щоб годинник все ж було видно, — розповідає місцева жителька Ольга.

Керівниця залізничного вокзалу коментувати несправність циферблату навідріз відмовилася.  Натомість, після нашого візиту зламаний механізм полагодили.
Керівниця залізничного вокзалу коментувати несправність циферблату навідріз відмовилася. Натомість, після нашого візиту зламаний механізм полагодили.

 А от школяр Ігор бідкається, бо тепер може спізнитися на уроки, позаяк кожного дня орієнтувався по циферблату, котра година, каже, що це зовсім не практично.

Та серед опитаних перехожих знайшлися й ті, які навіть не помітили його відсутності, мовляв: «Та мені байдуже, маю і наручний годинник, і телефон». Проте більшість лучан все ж цікавляться: «А «Біг–Бен» відкриють?»

Аби з’ясувати ситуацію, ми звернулися до керівниці відділу туризму та промоції Луцької міськради Катерини Теліпської.

Місцеві мешканці настільки звикли до улюбленого «Біг-Бена», що багатьох його відсутність навіть дратує, мовляв майдан має якийсь неповноцінний вигляд.

— Годинник буде відкрито зовсім скоро. У цьому році Луцьк відзначав 935–ту річницю від часу заснування, було проведено дослідження щодо символів, які ідентифікують лучанина і з чим асоціюється місто. Тому наше управління провело брендування події і створило візуалізацію. З того часу плакат розміщений на фасаді будинку, зовсім скоро ми його демонтуємо і годинник буде видно, — каже посадовиця.

Та, окрім всім відомого «Біг–Бена», у місті є ще один, не менш важливий годинник, який розташований на залізничному вокзалі. Один його циферблат виходить на перон, а інший — на проспект Президента Грушевського. Проте останній чомусь не працює.

Причину його несправності керівництво вокзалу коментувати навідріз відмовилося. Хто зна, можливо його поломка пов’язана з чимось таємничим або навіть незаконним… До речі, через кілька днів після нашої розмови несправна частина раптово зникла. Але за час підготовки статті до друку годинник... полагодили.

— Сьогодні заїжджав на залізничний вокзал, мені цікаво було поглянути на годинник, адже він періодично не працює. Тобто, один із циферблатів, бо той що виходить на перон, — справний. Але був здивований, бо його взагалі немає, тобто зламану частину демонтували, — каже годинникар і депутат Луцької міськради Олександр Ніколайчук.

За його словами, згідно з неофіційними даними, годинник було встановлено за 400 тисяч гривень ще у 2011–2012 роках. Тоді курс долара був 8, тобто можна собі уявити, скільки він коштував.

— Я більш ніж упевнений, що там була корупційна складова щодо завищення ціни, адже нині такий механізм можна встановити за 70–75 тисяч гривень, і це вже навіть із підсвіткою, враховуючи, що нинішній курс долара 28, — додає Олександр Ніколайчук.— Ну а вартість і час ремонту залежать від того, настільки там складна несправність. Словом, немає таких годинників, які не можна полагодити.

Читайте також: Лесин ясен не продасть: волинський майстер виготовляє з легендарного дерева дудки (Фото, відео).

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel