Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Семирічний хлопчик організував толоку перед Великоднем

Марко особисто із сачком у руках виловлював пластикові пляшки та інший непотріб.

Фото із сайту suspilne.media.

Семирічний хлопчик організував толоку перед Великоднем

Прибирання у Рівному проводять учетверте. Торік гуртом не збиралися через карантин, а минулої суботи Марко Степанович разом із батьками та небайдужими рівнянами виловлювали сміття із річки Устя

Екологічну акцію анонсувала у фейсбуці мама юного природолюба та запросила усіх, хто хоче мати чисте довкілля, долучатися. Жінка наголосила на необхідності привертати увагу до цього питання, бо стан річки стрімко погіршується. Тож о 12–й годині поблизу одного з ресторанів зібралися небайдужі.

– Я ще коли був маленький, побачив Устю забруднену, скрізь валялися пакети, і жодної тварини, зокрема ондатр, не було. Я аж заплакав, мамі казав: «Давай зараз будемо прибирати». Вона відповіла: «Краще зберемо велику компанію та будемо чистити річку разом», – розповів Марко Степанович.

« Я ще коли був маленький, побачив Устю забруднену, скрізь валялися пакети, і жодної тварини, зокрема ондатр, не було. Я аж заплакав, мамі казав: «Давай зараз будемо прибирати». »

– Іще хлопець зазначає, що турбуватися потрібно про всю систему довкілля. Дерева також можуть загинути, якщо скрізь буде забруднена вода. А як їх не стане, то не буде кисню і люди помруть. Я б сказав, що треба очистити Устю, бо в іншому випадку вона загине. Якщо комарі кусаються щоночі, значить немає жаб. Коли ж їхнє квакання не дає заснути — немає качок чи лелек. Тому треба всіх тварин зберегти, — відтворює ланцюг живлення юний рівнянин.

Читайте також у нас: «Центр волинського міста став Великоднім (Фото)».

Хлопчик у своєму анонсі запросив до участі в акції відомих осіб — міського голову Олександра Третяка, волонтера Тараса Обоїсту, активістку Оксану Майбороду. Зайнятий очисткою від бруду річки, хлопчик зізнається: чи приїхали вони, чи ні — не знає. Однак толокою задоволений, бо уже є результат роботи – качки прилетіли!

Марко особисто із сачком у руках виловлював пластикові пляшки та інший непотріб.
Марко особисто із сачком у руках виловлював пластикові пляшки та інший непотріб.

 – Прибирання – це ініціатива сина, — зазначає батько Марка Роман Степанович. – Його проводять вже кілька років. Ми започаткували невеличку традицію в Рівному – за тиждень до Великодня збирати сміття на Усті. Цього разу, мабуть, люди злякалися снігу, а у минулі роки приходило кілька десятків рівнян, і це було дуже весело.

Учасники зазвичай прибирають ділянку від стадіону «Авангард» у напрямку до центрального мосту. Марко особисто із сачком у руках виловлював пластикові пляшки та інший непотріб.

— Ця акція більш символічна, бо ми розуміємо, що кілька мішків сміття не зменшать проблеми. Її треба вирішувати на державному рівні, — зазначає Степанович–старший. Але відмовлятися від ідеї Марка не будуть. Проводити толоку родина планує кожних два тижні.

Ірина ПАСІЧНИК.

Читайте також у нас: «Які заходи у Луцьку відбуватимуться на Великдень».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel