Прості страви з молодої бульби - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 26.70 € 31.46
Прості страви з молодої бульби

Смакота!

Фото із сайтy agropolit.com.

Прості страви з молодої бульби

Картопля в українців завжди була й залишається одним із найулюбленіших продуктів, з якого можна приготувати безліч наїдків: варена, смажена, печена, в супі, в салатах, у рагу й запіканках — ​вона всім до смаку. А в супермаркетах і на базарах уже повно молодої бульби. Та не варто купувати її відразу багато — ​вона погано зберігається. Оскільки всі корисні речовини містяться близько до шкірки, молоду картоплю зазвичай не чистять, лише добре миють зі щіткою. Не сумніваємося, що в арсеналі кожної господині є чимало рецептів її приготування, але ж завжди хочеться чогось нового, цікавого, оригінального. Пропонуємо кілька варіантів — ​може, ці страви також припадуть вам до смаку

Шашлик «Особливий»

 

 Інгредієнти: 1 кг дрібної молодої картоплі, 500 г курячого або індичого філе, 10 невеликих помідорів, 5 цибулин, 5 ст. л. соєвого соусу, сік 1 лимона, чебрець, базилік, перець мелений.

Приготування. М’ясо нарізати порційними шматками, додати очищену дрібну картоплю, покраяну кільцями цибулю, посипати чебрецем, базиліком, меленим перцем, полити соєвим соусом і соком лимона. Усе перемішати, накрити кришкою і поставити в холодильник на ніч. Якщо картоплю попередньо трохи підварити, то вона швидше запечеться. Нанизати все на шампури або бамбукові палички, чергуючи м’ясо, картоплю, цибулю, помідори, і запекти. Такий шашлик можна приготувати не лише на мангалі, а й удома, в духовці.

Вимиту молоду картоплю, м’яту, кріп і вершкове масло загорнути у фольгу, складену в 2–3 шари, щоб масло, коли розтопиться, не витікало.

…запечена з м’ятою у фользі

 

 Інгредієнти: 20 молодих картоплин, 50 г вершкового масла, кріп, м’ята, сіль, мелений чорний перець.

Приготування. Вимиту молоду картоплю, м’яту, кріп і вершкове масло загорнути у фольгу, складену в 2–3 шари, щоб масло, коли розтопиться, не витікало. Запікати на решітці в попередньо нагрітій до 200 градусів духовці упродовж 35–40 хвилин.

Читайте також: Рецепти найсоковитіших маринадів до шашлику.

Рагу з горошком

 

 Інгредієнти: 1 кг молодої картоплі, 100 г молодої моркви, 1 цибулина, 2 скл. свіжого зеленого горошку, 1 ст. л. борошна, 100 г вершкового масла, сіль, лавровий лист.

Приготування. Цибулю і моркву почистити, дрібно нарізати й спасерувати на маслі, всипати просіяне борошно, обсмажити його до золотистого кольору. Додати ретельно вимиті цілі невеличкі бульби, зелений горошок, посолити, покласти лавровий лист, залити окропом так, щоб вода покрила овочі, й тушкувати на маленькому вогні, поки картопля стане м’якою.

…по-угорськи

 

 Інгредієнти: 1 кг картоплі, 1 цибулина, 100 г свинячої підчеревини, 50 г масла, 1 ч. л. меленого червоного перцю, зелена цибуля, сіль, 1 ч. л. гірчиці в зернах.

Приготування. Картоплю помити, посипати меленим червоним перцем, посолити, залити невеликою кількістю води й варити до готовності. Якщо рідина ще залишилась, злити її. Підчеревину дрібно порізати й трохи обсмажити разом з цибулею. В картоплю додати ложечку гірчиці із зернами, струсити, додати цибулю зі шпондером, посипати зеленою цибулькою. Подавати страву гарячою.

…з бринзою

 

 Інгредієнти: 600 г картоплі, 4 ст. л. бринзи, 2 ст. л. вершкового масла, зелена цибуля, кріп, сіль за смаком.

Приготування. Бульбу почистити, відварити в підсоленій воді, додавши 1–2 гілочки кропу. Воду зцідити, картоплю викласти на тарілку, посипати тертою бринзою, полити розтопленим маслом, притрусити дрібно нарізаною зеленою цибулею. Цю страву можна подавати як гарнір до м’яса або споживати як самостійну з кефіром, кислим молоком чи будь-яким овочевим салатом.

Салат «Літній»

 

 Інгредієнти: 300 г молодої картоплі, 2 огірки, 2 помідори, кілька стебел селери, 0,5 скл. сметани, зелень петрушки та кропу, сіль та перець — ​до смаку.

Приготування. Картоплю відварити, нарізати кружальцями, якщо вона більша, або половинками — ​маленьку. Огірки, помідори, стебла селери теж покраяти довільно, додати до картоплі. Посолити, поперчити, всипати посічену зелень кропу й петрушки, заправити сметаною і вимішати. n