Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Ягода малина кликала-манила...»

Ягоди малини використовують у медицині не тільки через високий вміст корисних елементів, а й завдяки смаку та приємному запаху – вона виступає підсолоджувачем для багатьох препаратів.

Фото-із-сайту-harbuz.info

«Ягода малина кликала-манила...»

Назва цієї ягоди у більшості з нас відразу асоціюється зі спекотним літом, яскравим кольором, ніжно-солодким ароматом, теплим пахучим чаєм під час застуди. Справді, малина не тільки смачна й корисна – вона надзвичайна, особлива, унікальна. Тож пропонуємо вам цікаві факти про цю «вітамінну бомбу» й різноманітні рецепти ласощів із неї. Пізнавайте світ навколо і споживайте на здоров’я дари літа!

Мармелад

 

 

Інгредієнти: 500 г малини, 500 г смородини, 900 г цукру, 1 щіпка лимонної кислоти.

Приготування. Перебрати малину і смородину, промити, всипати в каструлю і залити водою так, щоб вона покривала ягоди. Поставити на слабкий вогонь і нагрівати до розм’якшення смородини. Відразу протерти гарячими через сито. Густий сік уварити вдвічі, потім перемішати його з цукром і лимонною кислотою, варити ще 40 хвилин, періодично знімаючи пінку. Розлити масу в форми шаром 2,5–3 см і залишити при кімнатній температурі до повного застигання. Готовий мармелад розрізати на кубики, кожен обкачати в
цукрі.

Шоколадно-малиновий десерт

 

 

Інгредієнти: 250 г малини, 2 ст. л. цукру, 250–300 мл вершків (10% жирності), 1 ст. л. какао-порошку, 10 г желатину, 2 ст. л. води, плитка чорного шоколаду.

Приготування. Желатин замочити у воді. Перебрану (або заморожену) малину викласти у сотейник, всипати цукор, поставити на вогонь і прогріти 5–7 хвилин. Зняти з плити і протерти через сито (якщо подобається із зернятками, то можна не протирати). Малинове пюре перелити в мірний стаканчик і добавити туди вершки, щоб разом вийшло 500 мл. Знову влити в сотейник, довести до кипіння й додати какао і поламаний шматочками шоколад. Варити при постійному помішуванні, поки розчиниться шоколад. Зняти масу з вогню, остудити. Коли схолоне до 60 градусів, додати желатин і мішати до повного його розчинення. Масу розлити в силіконові формочки й поставити в холодильник на кілька годин. Перед подачею десерт дістати з формочок, прикрасити малиною і листочками м’яти.

Малинка-п’ятихвилинка

 

 

Зберігає і вітаміни, і красивий колір, і дивовижний аромат.

Інгредієнти: 1 кг малини, 1 кг цукру.

Приготування. У багатьох рецептах рекомендують мити ягоди. Однак цього робити не варто: малина моментально розкисає, стає водянистою, втрачає свій чудовий аромат. Якщо ж ви помітили комах, то опустіть ягоди (лише якщо вони міцні або злегка недозрілі) на кілька хвилин у холодну воду і відразу виберіть та дайте стекти на друшляку. Перебрану малину засипте цукром і перебийте блендером. Перелийте в каструлю, поставте варити на середній вогонь, доведіть до кипіння, зберіть піну і варіть на слабкому вогні 5 хвилин. Головне – не переварити, щоб варення не стало бурим. Гарячим розлийте в чисті стерильні слоїки і закрийте простерилізованими кришками.

Варення «Ароматне»

 

 

Інгредієнти: 1 кг малини, 1,5 кг цукру.

Приготування. Ягоди переберіть, відкидаючи зіпсовані та сміття. У мисці пошарово засипте малину цукром і залиште на 3–4 години, щоб виділився сік. Злийте його в каструлю й уварюйте 10–15 хвилин на середньому вогні, періодично помішуючи. В отриманий сироп додайте малину, перемішайте, зніміть пінку і після закипання проваріть 5 хвилин. Хочете, щоб було густішим – останній етап повторіть ще раз, коли трохи схолоне. Готове варення розкладіть у стерильні банки і закатайте.

А ви знали, що...

- У світі налічується близько 200 видів малини. Вона належить до родини розоцвітих, як і троянда.

- Її ягоди можуть мати червоне, золотисте, чорне, фіолетове забарвлення. Причому останню малину вивели, схрестивши червону і чорну. Щоправда, згодом виявили такі ж ягоди і в природному середовищі – в Північній Америці, де червоний і чорний різновиди росли поруч.

- У ботаніці малину називають не ягодою, а багатокістянкою через велику кількість маленьких плодів із кісточками, що зрослися між собою.

- Археологічні знахідки свідчать, що ще в період палеоліту печерні люди смакували малиною. Згадки про неї трапляються і в грецькій міфології. За легендою, вона була білою, але німфа Іда, годувальниця Зевса, поранила палець колючим шипом. Забарвившись кров’ю, ягоди стали червоними.

- Вони складаються із 86% води, 12% вуглеводів та близько 1% білків та жирів.

- Листя цієї рослини може служити замінником чаю. Сушена малина в народній медицині здавна використовується як потогінний засіб. Ефективна при застуді, грипі і для пониження температури.

- Малинове варення люблять фактично всі і заготовити такого продукту на зиму намагаються якомога більше. Це не тільки ароматний десерт, який нікого не залишає байдужим. До його складу входить натуральна саліцилова кислота, що є основою більшості жарознижувальних та протизапальних засобів. Використання такого варення замість аспірину вбереже від виразки шлунку і гастриту.

- Ця ягода – рекордсмен за вмістом заліза, що позитивно впливає на процес кровотворення. Завдяки цьому вона отримала статус жіночої, бо дає змогу компенсувати щомісячні крововтрати.

У малині – великий вміст міді, а вона, як відомо, входить до більшості антидепресантів. Тож вживати ці смачні ліки варто тим, хто страждає депресіями і часто перебуває у стресових ситуаціях.

- У малині – великий вміст міді, а вона, як відомо, входить до більшості антидепресантів. Тож вживати ці смачні ліки варто тим, хто страждає депресіями і часто перебуває у стресових ситуаціях. До речі, мідь також надає волоссю насиченого кольору.

- Ягоди малини використовують у медицині не тільки через високий вміст корисних елементів, а й завдяки смаку та приємному запаху – вона виступає підсолоджувачем для багатьох препаратів.

Малиново-банановий джем

 

 

Інгредієнти: 1 кг свіжої малини, 250 г м’якоті банана, 800 г цукру, 1 ч. л. лимонної кислоти або сік одного лимона.

Приготування. Перебрані ягоди малини покласти в каструлю з товстим дном, пом’яти їх товкачем на пюре. Банани порізати півкільцями і додати до ягід, всипати цукор і лимонну кислоту, добре перемішати і поставити на середній вогонь. Періодично помішуючи, щоб не пригоріло, довести до кипіння і зменшити вогонь до мінімуму, після чого варити ще
20–30 хвилин, мішаючи й знімаючи піну. Якщо хочете, щоб вийшов більш густий джем, потримайте на вогні на 10 хвилин довше або додайте пектин (12–15 г на 1 кг фруктового пюре). Одразу розлийте варення в сухі стерильні банки, закатайте простерилізованими кришками та накрийте пледом до повного охолодження.

Читайте також: Тато не буде пити? Чи діти не матимуть  що їсти?..

Зберігайте в прохолодному місці. За бажанням наприкінці варіння можна додати до малиново-бананового джему трошки ваніліну і 30–50 мл коньяку.

Telegram Channel