Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Які кришки найкращі для консервації: переваги і недоліки

Фото із сайту metalprint-ua.com.

Які кришки найкращі для консервації: переваги і недоліки

Правильний вибір допоможе зберегти домашні заготовки упродовж усієї зими, а неякісні ж може «зірвати», а іноді й призвести до розвитку бактерій, які спричиняють смертельно небезпечний ботулізм. Раніше асортимент кришок був невеликим, нині ж їх є багато видів, і в кожного — свої особливості. Розглянемо найпопулярніші

Бляшані. Вони — універсальні, ними можна закривати що завгодно: і солодку, і солону консервацію. Однак не всі вони однакові: одні вкриті лаком, другі — ні. Кришки з білої нелакованої жерсті не підходять для консервування плодів, які окислюють олово. Розчиняючись, воно надає продуктам неприємного «металевого» присмаку і чорнильно–фіолетового кольору. Найбезпечніші — лаковані. Вони, звісно, дорожчі, але різниця у ціні невелика. У таких кришок є термін придатності — три роки.

Реклама Google

Гвинтові. Їхні переваги — відсутність терміну зберігання, що обмежений станом резинки, не потрібен ключ для консервації, підходять вони для будь–яких продуктів. В ідеалі гвинтові кришки одноразові, але можна використовувати їх і повторно, якщо стан різьби і покриття у задовільному стані. Економні господині винайшли спосіб перевірити їхню придатність для повторного використання: налити воду в банку, закрутити щільно, перевернути ємність догори дном і поставити на папір. Якщо не протікає, кришка вам ще послужить!

 Після повного охолодження заготовки у центрі кришки має утворитися невелике заглиблення — це означає, що вона надіта правильно.

Читайте також: «Приїжджай, він полетів!» (Бувальщина вихідного дня)

Недоліком таких кришок є необхідність певних банок, у яких різьба збігатиметься з кришкою.

Термокришки. Це не проста капронова кришка, а спеціальна — для консервації. На ній зазвичай є напис «термокришка». Не знадобиться жодне пристосування для консервування чи зайві маніпуляції, просто треба занурити кришку на 15 секунд у гарячу воду, а потім швидко натягнути на банку. Використовувати термокришку можна лише раз. Мабуть, найістотніший її недолік — вона підходить переважно для консервації варення. Після повного охолодження заготовки у центрі кришки має утворитися невелике заглиблення — це означає, що вона надіта правильно.

Telegram Channel