Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Для реставрації замку на Рівненщині знайшли інвестора

Пам’ятку архітектури національного значення хочуть відреставрувати за приватні кошти.

Фото: Олексій Бухало.

Для реставрації замку на Рівненщині знайшли інвестора

Представники влади розповіли про плани на цей й іінші туристичні об'єкти

На Рівненщині Клеванський замок планують відреставрувати за приватні кошти. Про це 27 вересня повідомив заступник голови облдержадміністрації Сергій Гемберг в етері Українського радіо Рівне. У Всесвітній день туризму чиновник розповів Суспільному й про інші об'єкти, заради яких туристи їдуть в Рівненську область.

Для Клеванського замку знайшли інвестора і ведуть перемовини з профільним міністерством, щоб пам’ятку архітектури національного значення відреставрувати за приватні кошти, повідомив Сергій Гемберг.

Замок 15-го століття у Клевані, який пов'язують із родом Чарторийських – одна з найдавніших архітектурних пам'яток Рівненщини.

«Зараз маємо інвестора, який зацікавлений зробити реставраційні роботи у Клеванському замку і провести музеєфікацію», – повідомив чиновник.

«У часи незалежності було кілька спроб передати цей замок в оренду, щоб його реставрували за приватні кошти. Але жодна з цих спроб так і не була доведена до кінця. Важке законодавство в питаннях передачі пам’яток культури й залучення інвестицій. Зараз маємо інвестора, який зацікавлений зробити реставраційні роботи у Клеванському замку і провести музеєфікацію», – повідомив чиновник.

Він зазначив, що з цього приводу уже була зустріч у Міністерстві культури, туризму та інформаційної політики.

«Ми вступили у перемовини з міністерством. Загалом, процедура буде важка, але маю надію, що усе вдасться і Клеванський замок стане пілотним проєктом для всієї України із залучення приватних коштів на реставрацію», – додав Сергій Гемберг.

Про вузькоколійку, форт і тунель

Дубенський форт-застава, більш відомий як Тараканівський форт. Цей об'єкт, збудований наприкінці 19-го століття, разом із земельною ділянкою, на якій він розташований, перебуває на балансі Міністерства оборони. З 2017 року тривають перемовини з приводу його передачі в область.

«З кожним днем форт руйнується – від дощу, морозів, плюс – він заростає деревами, але ми не можемо нічого робити, бо не є власниками об’єкта. Досі тривають перемовини, щоб об’єкт передали Дубенському замку. Хочемо його законсервувати, зробити безпечним для відвідувачів і вкладати в його розвиток», – пояснив Сергій Гемберг.

Вузькоколійка Антонівка – Зарічне функціонує з 1895 року і має протяжність 106 кілометрів. З березня 2020 року вона не діє.

«Ми не раз зверталися і до Міністерства інфраструктури й транспорту та до «Укрзалізниці», що це важливий об’єкт і соціальний, і туристичний. Маємо на нього багато запитів, але вузькоколійка зараз не функціонує. Від обласної влади та від місцевих громадських організацій було багато звернень щодо її відновлення, але «Укрзалізниця» – це та інстанція, яка вирішує функціонування вузькоколійки», – зазначив Гемберг.

Тунель кохання Сергій Гемберг назвав об'єктом, який став відомим і популярним завдяки фотографіям у соцмережах.

«На квітень-травень саме на Тунель кохання припадає пік запитів через інтернет-пошук. Справді, багато туристів, об'єкт «обростає» інфраструктурою, поруч є вже готель, ресторація, Клеванська громада зробила паркінг, туалет. А торік у виданні «The Daily Telegraph» Тунель кохання назвали одним найромантичніших місць світу», – зазначив заступник голови ОДА.

Читайте також:Гурт з Рівного підкорив сотню зірок у відомому шоу (Відео)

Реклама Google

Telegram Channel