Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Чому жінки йдуть  до гінекологів,  як на «страту»

Знайти лікаря, який підтримає і допоможе «не за всі гроші», вдається не завжди.

Фото із сайту tsn.ua.

Чому жінки йдуть до гінекологів, як на «страту»

— Моя 30–літня дочка позаторік вийшла заміж і не могла завагітніти. Лікарі призначали купу дуже дорогих ліків і лякали безпліддям. Врешті–решт у Луцьку ми потрапили на прийом до літнього акушера–гінеколога «старої закалки». Він обстежив дочку й сказав: «На жаль, у нашій сфері є багато заробітчан. Ці препарати вам зовсім не потрібні, просто наберіться терпіння». І справді, нині ми чекаємо в родині поповнення. Але як тепер вірити медикам? — поділилася життєвою історією наша читачка зі Львівщини. Відповідь на це та багато інших запитань стосовно болючої теми дає книга відомої гінекологині Наталії Лелюх «Відверта розмова про жіноче здоров`я», яку погортаємо разом

Як «розводять» пацієнток деякі лікарі

Наталія Лелюх однією з перших не побоялася сказати вголос про колег «по цеху», які прагнуть заробити на довірливих жінках, безпідставно призначаючи дорогі препарати й одержуючи обіцяні відсотки від фірм, що ними торгують. Дохідливо і просто гінекологиня радить у своїй книзі, на що звернути увагу, аби вас не «розвели» на гроші, пропонуючи «чудодійні новітні розробки».

«Я розпишу схему лікування!» І вам до рук потрапляє папірчик із блокнотика фармацевтичної компанії з нерозбірливо написаними словами. Виявляється, юридичну силу такий «документ» може мати тільки за наявності у ньому:

  • прізвища, імені та по батькові пацієнта; діагнозу, написаного розбірливо й чітко;
  • дати початку терапії; назви препаратів із дозуванням, кратністю прийому й зазначенням способів застосування; дати наступного візиту (за необхідності);
  • і головне — прізвища, імені та по батькові лікаря, його підпису й печатки.

«…Якщо крім препаратів, які безпосередньо впливають на ваше захворювання (а їх в амбулаторній схемі має бути не більш ніж 2—3), призначають так звані ліки «для печінки», «для підтримки кишківника» і ще жахливіше — «для імунітету», все ж спробуйте з’ясувати: чим саме буде угроблено вашу печінку? Ви ж іще й загазованим повітрям дихаєте дорогою на роботу і нездорову їжу різну, в тому числі з «Макдональдсу», споживаєте. Поцікавтеся, чому має постраждати кишківник. І найважливіше: а що такого непоправного трапиться з вашим імунітетом, що його доведеться рятувати?»

Часто пацієнтам намагаються нав’язати не ліки, або не тільки ліки: харчові добавки, інтегратори, модулятори… Мовляв, це інноваційна розробка. Не купуйте засіб, якщо він: не ліцензований в Україні; не продається вільно (або за спеціальним рецептом) в аптечній мережі; лікує відразу кілька абсолютно різних хвороб (на прикладі китайських диво–тампонів — кіста яєчника, нетримання сечі, жіноче безпліддя і так далі); коли препарат можна придбати тільки в інтернеті, особисто у лікаря (медсестри), на складі за містом тощо. «Має насторожити заява, що це нова методика (лікування або діагностики), яка не застосовується повсюдно. Бо які б ми, лікарі, не були негідники, ми все ж прагнемо ділитися успішними результатами з колегами. Якщо автор винаходу сидить у підвальчику й заробляє гроші, а не їде на конференції, щоб розповісти про нього світу, — це нісенітниця, а не методика. Та й спеціаліст, відповідно, далекий від ідеалу».

«Жіночко, ви хоч би поголилися, на прийом же збиралися…»

«За таке — одразу ногою лікарю в око! — жартома радить пацієнткам Наталія Лелюх. — Епіляцію придумали не так давно, а ми, нещасні гінекологи, як раніше справлялися, так і зараз спроможні оглядати пацієнток. А ось на що справді потрібно звернути увагу, то це на період менструального циклу. Якщо прийти на профілактичний огляд в останній тиждень перед критичними днями, то сумлінний лікар відправить вас додому, а несумлінний візьме мазки, отримає «запальний тип», призначить ПЛР на всі наявні захворювання, що передаються статевим шляхом (мінус 2000—3000 грн з бюджету), нічого не знайде чи, що гірше, знайде гарднерели, уреаплазму і навіть — о боги! — папілома–вірус. Після чого ви надовго забудете, що звернулися взагалі без скарг, просто для профілактики».

Не купуйте засіб, якщо він: не ліцензований в Україні; не продається вільно (або за спеціальним рецептом) в аптечній мережі; лікує відразу кілька абсолютно різних хвороб; коли препарат можна придбати тільки в інтернеті, особисто  у лікаря, на складі за містом тощо.

Як захистити себе від обману у гінекологічному кабінеті? Як зрозуміти, що це не ваш лікар? Він не повинен лякати на першому огляді без результатів лабораторних досліджень, УЗД та інших способів обстеження такими фразами: «Якщо не будете лікуватися, то у вас скоро буде рак!»; «Відправляйте чоловіка здавати аналізи, бо у вас, швидше за все, венеричне!». Гінеколог не має права не пояснювати ваш стан, зверхньо заявляючи: «Для того, щоб це зрозуміти, потрібно сім років у медінституті вчитися», і він не повинен призначати лікування в перший візит, до отримання аналізів. Якщо ж з вами поводяться саме так, шукайте іншого спеціаліста, наголошує Наталія Лелюх.

Найпоширеніша проблема багатьох жінок — дивовижно вперта молочниця, яку ніяк не можна вилікувати. Але біда у тому, що діагноз ставлять «на око» і він —помилковий. «Інколи вагінальний епітелій пошкоджується (під дією сперміцидних контрацептивів, розчинів для спринцювання, через нераціональне використовування тампонів, у другій фазі циклу, під час вагітності), що призводить до масивного викиду глікогену. Шашлички, тортики теж не минають без наслідків. Рівень молочної кислоти в порожнині піхви починає зашкалювати, що й робить середовище дуже кислим. Звичайно, патогенна флора туди не наважиться лізти, а епітелій під дією кислоти почне руйнуватися ще більше і вас турбуватимуть печіння, свербіж, біль і білуваті виділення. Тому свічки у цьому випадку не допомагають», — пояснює гінекологиня.

«У мене ерозія, — буває, панікують пацієнтки. Це слово в перекладі з латини означає «подряпина», коли дивишся на шийку матки — вона ніби пошкоджена. Такий стан може бути фізіологічним, залежно від віку жінки. Він не потребує лікування, це просто процес заміни одного епітелію іншим, — наголошує Наталія Лелюх. — Але є інша патологія шийки матки, яка називається дисплазія, і це дійсно сходинка до онкологічного процесу. Існує й багато інших підступних захворювань. Тому раз на рік жінці необхідно ходити до лікаря, але такого, який заслуговує вашої довіри».

Оксана КРАВЧЕНКО.

Читайте також: Стали відомі можливі суперники збірної України в наступному розіграші Ліги націй.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel