Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Як завчасно запідозрити інсульт

Однією з ранніх ознак інсульту є сильний головний біль.

Фото із сайту 8pol.city.kharkov.ua.

Як завчасно запідозрити інсульт

Це небезпечне захворювання іноді нагадує грім із ясного неба. Людина може померти або стати інвалідом, якщо в перші години не визначити діагноз і не розпочати ефективне лікування, сподіваючись, що незабаром полегшає. А потім виявиться, що за допомогою звернулися пізно

Раптове запаморочення, перекошене обличчя, зміщення вниз кутика рота чи ока, порушення мовлення — привід викликати екстрену медичну допомогу.

Однак є кілька ранніх симптомів, за якими можна передбачати загрозу за кілька днів і навіть тижнів до того, як недуга розіб’є хворого.

Це оніміння обличчя, руки або ноги (особливо з одного боку тіла); труднощі з фокусуванням і вимовою; погіршення зору на одне або обидва ока.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Neurology, багато пацієнтів, які зіткнулися з ішемічним інсультом, за сім днів до нього відчували ознаки міні–інсульту. Це оніміння обличчя, руки або ноги (особливо з одного боку тіла); труднощі з фокусуванням і вимовою; погіршення зору на одне або обидва ока.

Якщо ви помітили, що невпевнено стоїте на ногах, не тримаєте рівноваги, особливо, якщо це відбувається раптово, слід негайно звернутися до лікаря.

Читайте також: На залізничних вокзалах усіх обласних центрів запрацюють пункти вакцинації проти COVID-19​.

Також за кілька днів до біди люди можуть відчувати сильний біль, оніміння або поколювання в голові. Дослідження засвідчило, що до 65 відсотків осіб, у яких підтвердили небезпечний діагноз, попередньо переживали міні–інсульт.

Марія КАЩУК.

Telegram Channel