Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Осіннє меню — особливе

Фото із сайту tvoemisto.tv.

Осіннє меню — особливе

Справді, коли погода не тішить теплом, організм витрачає більше калорій, аби зігрітися. Тож час не лише діставати з дальніх полиць пальта й шапки, а й у раціон харчування вносити корективи. Науковці стверджують, що деякі продукти посилюють термогенез — виділення тепла в процесі спалювання калорій, отриманих із їжі. Зокрема ті, що містять протеїни тваринного походження, багаті білком, приміром м’ясо, птиця, риба, печінка, яйця, сир. На гарнір холодної пори краще готувати бобові: горох, квасолю, сочевицю, боби, шпарагівку, нут — вони повільно засвоюються і надовго забезпечують відчуття ситості. Варто включити в меню й цільнозернові каші, а також сезонні овочі — тушковані або запечені

Цибулевий суп у горщиках

 

 Інгредієнти: 6–8 середніх цибулин, 2 ст. л. вершкового масла, 2 ст. л. оливкової олії, 3 ст. л. борошна, мускатний горіх, сіль, мелений перець, дрібка солі, 100 мл білого сухого вина, 5 скл. бульйону (м’ясного чи овочевого), 100–120 г твердого сиру, грінки.

Приготування. Цибулю нарізати кубиками або півкільцями й смажити на олії або вершковому маслі на великому вогні доти, поки не виділиться багато соку. Тоді зробити мінімальний вогонь і пасерувати якнайдовше (приблизно півгодини), періодично помішуючи. Тоді всипати сіль, перець та цукор, перемішати й пасерувати ще 10 хвилин, після чого додати борошно, обсмажити декілька хвилин. Якщо хочете, щоб шматочки цибулі зовсім не відчувалися, а суп мав ніжну консистенцію, то збийте суміш блендером. Влити до пюре вино, ретельно перемішати, присмачити мускатним горіхом, залити бульйоном і варити на повільному вогні протягом 20 хвилин, далі розлити у глиняні горщики. На сухій сковорідці обсмажити шматочки батона або французького багета. Сир натерти на тертці. У кожен горщик із супом покласти по столовій ложці сиру. На нього — грінку й знову столову ложку тертого сиру. Запікати в духовці у горщиках до розплавлення сиру.

Маєте кусень сала або грудинки — наріжте тонкими скибочками, повставляйте в надрізи і запікайте разом із бульбою.

Рулет із курячого філе з беконом та сиром

 

 Інгредієнти: 0,5 кг курячої грудинки, 200 г бекону, 200 г плавленого сиру, 1 ст. л. олії, чорний мелений перець та сіль — за смаком.

Приготування. Філе відбити, посолити й поперчити. На кожен шматочок курятини покласти по тонкій скибочці бекону та плавленого сиру. Згорнути рулетиком і скріпити зубочисткою, щоб при запіканні вони не розпалися (можна також скористатися ниткою, обмотавши нею рулетик). Викласти на змащену сковорідку й обсмажити зусібіч до золотистої скоринки. Коли трохи схолонуть, зняти з рулетиків шпажки (чи нитки), викласти у форму, залити вершками або сметаною і запекти у розігрітій до 200°С духовці протягом 20 хвилин. Подавати з картопляним пюре.

 

Картопляна «гармошка»

 

 Інгредієнти: картопля, часник, зелень (кріп, петрушка), перець червоний стручковий, сіль, олія.

Приготування. Велику картоплю добре помити, якщо шкірочка тонка, то можна не чистити. В кожній картоплині зробити паралельні надрізи через 0,5–0,8 см, не доходячи до кінця. Почищені часник і перець дрібно нарізати. Зелень помити, обсушити й посікти. Змішати часник, зелень, перець, посолити, полити олією, добре розім’яти ложкою. Викласти бараболю на деко або у форму для запікання, начинити приготовленою сумішшю, полити олією і запікати при температурі 200 градусів 50–60 хвилин.

До речі. Маєте кусень сала або грудинки — наріжте тонкими скибочками, повставляйте в надрізи і запікайте разом із бульбою.

 

Квасоля, тушкована в томаті

 

 Інгредієнти: 3 скл. квасолі, 2–3 цибулини, 2–3 морквини, 0,5 скл. томатного соусу (або 2 ст. л. томатної пасти), 2 ст. л. борошна, сіль, перець та зелень — за смаком.

Приготування. Квасолю замочити на кілька годин у холодній воді, далі зварити майже до готовності. Цибулю нарізати півкільцями й обсмажити на олії, всипати натерту моркву і потушкувати разом декілька хвилин. У каструлю до квасолі додати зажарку, якщо мало рідини, то долити і довести до кипіння. На сухій сковороді підсмажити до ледь жовтуватого кольору борошно, розвести його водою або овочевим бульйоном, добре розтерти, щоб не було грудочок, і влити до квасолі. Посолити, поперчити, додати томатний соус або пасту і тушкувати до готовності. При подачі притрусити дрібно посіченою зеленню.

 

Картопляна запіканка із фрикадельками

 

 Інгредієнти: 500 г м’ясного фаршу, 1 кг картоплі, 200–300 г помідорів чері, 2 яйця, 1 велика цибулина, 1 морквина, 3 зубчики часнику, 3 ст. л. манки, 5 ст. л. майонезу, 1 ч. л. куркуми, 2 ч. л. гірчиці, сіль, перець — за смаком, невеликий пучок кропу, олія.

Приготування. Пасеруємо в олії нарізану маленькими кубиками цибулину, подрібнений часник і натерту на середній тертці моркву, приправляємо куркумою, охолоджуємо. Сиру картоплю чистимо і тремо на тертці, змішуємо її з майонезом, гірчицею, яйцями, манкою, сіллю, перцем, посіченою зеленню. Додаємо в картопляну масу смажанину з моркви, цибулі й часнику. Все ретельно перемішуємо, викладаємо у змащену олією форму і розрівнюємо. Фарш солимо, перчимо, вимішуємо і змоченими у воді руками формуємо фрикадельки. Рівномірно розподіляємо по поверхні картопляної маси, злегка втискаючи в неї, помідори чері і м’ясні кульки. Ставимо форму в попередньо прогріту до 180°С духовку і запікаємо до готовності.

 

Тертий пиріг із сиром «Хвилинка»

 

 Інгредієнти: для тіста — 3 склянки борошна, 250 г маргарину або вершкового масла, 0,5 склянки цукру, 1 яйце, 0,5 ч. л. соди, 1 ч. л. оцту; для начинки — 500 г сиру, 0,5 склянки сметани, цукор, цедра лимона, родзинки — за смаком, 1/3 ч. л. соди, 2 ч. л. крохмалю.

Приготування. Почнемо з начинки. Для цього сир зі сметаною перетерти з допомогою блендера або крізь сито, додати цукор, крохмаль і соду. Ізюм залити на кілька хвилин гарячою водою, промити і просушити, цедру лимона натерти і всипати їх у сметанно–сирну масу.

Тепер приготуємо тісто. Борошно попередньо просіяти і висипати в миску. Додати вершкове масло або маргарин, соду (погасити оцтом), цукор (збитий з яйцем) і все разом руками перетерти на крихту. Духовку увімкнути, щоб розігрівалася, а тим часом у форму, змащену маслом, висипати 2/3 частини крихти, розрівняти і злегка утрамбувати ложкою. Поверх неї викласти сирно–сметанну начинку, розподіливши її рівномірно, і знову посипати крихтою, що залишилася. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 30–35 хвилин.

Пиріг краще спочатку остудити і лише потім виймати з форми і нарізати, щоб вийшли акуратні шматочки.

До речі. Щоб підготувати цедру для випічки, досить злегка потерти верхню частину шкірки лимона на тертку (без білої частини).

Цедру і родзинки не обов'язково використовувати, це справа смаку. У сирну начинку можна додати ванільний цукор.

Telegram Channel