Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Чули про несправжні опеньки? А про несправжнє яблуко?

Ароматні плоди айви.

Фото ukr.media.

Чули про несправжні опеньки? А про несправжнє яблуко?

Але, на відміну від грибів, несправжнє яблуко не тільки можна, а й корисно споживати. Бо саме так нерідко називають айву – фрукт, який формою дійсно нагадує яблуко. Однак за смаком, ароматом та вмістом корисних речовин набагато його перевершує. У сирому вигляді айву практично не їдять, оскільки вона досить терпка і тверда. Здебільшого з її плодів готують варення, мармелад, компоти, цукати, а також запікають фрукт. Після термічної обробки айва стає м’якою і солодкою. А ще її часто поєднують із м’ясом – завдяки цьому воно набуває вишуканого смаку

Варення

 

 

Згодиться і до чаю, і як начинка для випічки

Інгредієнти: 1 кг стиглої айви, 0,5 л води, 1,5 кг цукру.

Приготування. Підготувати плоди, зрізавши шкірку і видаливши тверду серцевину з насінням, покраяти айву скибочками. Зсипати шматочки в каструлю, залити водою і варити до м’якості. Потім воду зцідити і проварити її на слабкому вогні з цукром до повного розчинення кристалів, залити цим сиропом айву і варити до прозорості близько пів години (перші
10 хвилин – на інтенсивному вогні, а решту 20 – на слабкому). Готове варення розлити в стерильні слоїки і закатати.

 

Свинина з айвою

 

 

З додаванням екзотичного фрукта м’ясо стане вишуканою ресторанною стравою

Інгредієнти: 0,5 кг свинини, 1 цибулина, 8 плодів айви, 100 мл соняшникової олії,
1–2 ч. л. меду, 20 г зернової гірчиці, сіль та перець – до смаку.

Айва за ароматом та вмістом корисних речовин набагато перевершує яблуко.

Приготування. М’ясо промити, обсушити паперовими рушниками, нарізати невеликими шматочками. Вимиті плоди айви порозділяти на четвертини, повирізати серцевини. Цибулю почистити, покраяти півкільцями і спасерувати до м’якості в сотейнику з розігрітою олією, до неї викласти м’ясо, посолити, поперчити, додати мед, гірчицю та айву. Тушкувати страву до готовності на слабкому вогні близько 35–40 хвилин.

 

Цукати

Ароматні плоди айви прекрасно підходять для таких заготовок

 

 

Інгредієнти: 1 кг айви, 1,5 кг цукру, 3 склянки води, 3 г лимонної кислоти, листя м’яти.

Приготування. Плоди розрізати на дольки, видалити насіннєву камеру, викласти в гарячий сироп, довести до кипіння, кілька разів струшуючи каструлю, щоб айва не розварилася, і залишити на 5–6 годин для охолодження. Потому знову поставити на вогонь, кип’ятити 5–6 хвилин, зняти з вогню і відставити на 10–12 годин. Цю процедуру повторити 4 рази. Перед останнім проварюванням додати в сироп лимонну кислоту і дрібно посічене листя м’яти. Відцідити айву на друшляк і залишити, поки сироп повністю стече. Фруктові дольки викласти на блюдо для підсушування. Згодом досушити на ситі в духовці при 40 градусах протягом 10 годин. За кімнатної температури на це доведеться затратити 5–6 діб.

 

Вино

 

 

Завдяки терпкості айви вино з екзотичного плоду володіє особливим шармом і привабливим смаком

Інгредієнти: 5 кг айви, 1 скл. води, 1 кг цукру, 15 г лимонної кислоти.

Приготування. У плодів видалити насіння і хвостики. Підготовлену айву пропустити через м’ясорубку, отриману кашку перекласти в емальовану або пластикову ємність, змішати з ¼ частиною цукру, розчиненою в склянці води. Посудину поставити в темне місце з кімнатною температурою, її вміст систематично перемішувати. Через 3 доби масу відтиснути, сік відфільтрувати через кілька шарів марлі. У сік додати лимонну кислоту і цукор (з розрахунку 150 г на 1 л соку). Отримане сусло заливати у великий бутель, на нього одягти медичну рукавичку з проколотим пальцем. Температура в приміщенні має постійно бути не нижчою 18°C. Два рази з інтервалом у 5 днів на кожен літр сусла додати по 50 г цукру. Тривалість бродіння – від 3 до 8 тижнів. Про його закінчення свідчитиме опущення рукавички, яка раніше була надута через виділення газів. Вино акуратно злити у скляні пляшки, добре закупорити їх і поставити в льох на кілька місяців, щоб воно дозріло.

 

Варення з айви та журавлини

 

 

Завдяки додаванню до запашної айви яскравої журавлини можна отримати надзвичайне і на вигляд, і на смак варення

Інгредієнти: 700 г айви, 150 г журавлини, 350 г цукру, 200 мл води.

Приготування. Айву та журавлину вимийте. Айву почистіть, шкірку залийте водою, доведіть до кипіння, варіть протягом 5 хвилин (у ній міститься велика кількість пектину). З відвару та цукру приготуйте сироп. Айву розріжте на шматочки, видаливши серцевину. Залийте киплячим сиропом і варіть до м’якості (приблизно пів години). Додайте журавлину і готуйте ще 20–30 хвилин до загустіння. Розкладіть гаряче варення у стерилізовані слоїки, закатайте кришками.

 

Айва, запечена з картоплею

 

 

Це чудовий гарнір для м’ясних страв. Просто печена бульба вже трохи приїлася, а поєднання кислуватої айви з картоплею, доповнене ароматними часником і розмарином – то вже цікаво

Інгредієнти: 800 г картоплі, 400 г айви, 3 ст. л. оливкової олії, 2–3 гілочки розмарину, 1 головка часнику, сіль до смаку.

Приготування. Розігрійте духовку до 180 градусів у режимі верхнього та нижнього нагріву. Бульбу почистіть, помийте і наріжте великими скибочками. Айву помийте і покрайте на такі ж скибочки. Змішайте у великій ємності для запікання всі інгредієнти, посоліть і поперчіть до смаку. Додайте 2–3 гілочки розмарину, головку часнику, подрібнивши їх, та оливкову олію, добре перемішайте і запікайте в духовці протягом 30–35 хвилин (до готовності картоплі).

 

Айва: коли збирати врожай і як його зберігати

Її яскраво-жовті плоди мають п’янкий аромат і містять цілий набір корисних речовин. Найбільше їх, звичайно, у спілих фруктах

Айва дозріває найпізніше серед плодових культур: деякі ранні сорти достигають у вересні, але переважну більшість видів збирають майже в кінці осені, аж на початку листопада.

Щоправда, нерідко садівники залежать від примх погоди, іноді через ранні заморозки доводиться знімати недозрілі плоди, однак вони мають здатність «доходити» в приміщенні. В умовах теплої осені краще тримати айву на дереві до останнього – так вона буде смачнішою. Але якщо фрукти повністю пожовкли й почали обсипатися, це сигнал, що врожай уже пора збирати.

Для зберігання використовують пізні сорти айви, які повністю дозрівають на гілках до морозів. Їх зривають незалежно від наявності на них зелених плям. У їжу зразу не вживають (вони дуже терпкі і кислі), а дають дозріти протягом 20–30 днів. За цей час плоди позбуваються зелених плям, стають красивого жовтого кольору, зникає терпкість.

Зберігається айва досить добре тривалий час. Фрукти складають у ящики, пересипають тирсою і виносять у льох. Можна підсипати їх у контейнери до яблук, але не до груш, бо з ними айва швидше дозріє. Чим нижча температура в приміщенні (але не мінусова!), тим довше зберігається айва.

Невеликі запаси можна скласти на нижню полицю холодильника, загорнувши кожен плід у папір.

Читайте також:Яке ж воно незвичайне, це ...звичайне яблуко! Суперові рецепти для господинь


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel