Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Не сутулься — будеш горбатий!»

Радять при сидячій роботі частіше міняти положення тіла.

Woman with impaired posture position defect scoliosis and ideal bearing.

Фото blog.pokupon.ua.

«Не сутулься — будеш горбатий!»

Таке зауваження — на думку більшості батьків, найкращий засіб профілактики захворювань опорно–рухового апарату у дітей та підлітків. Насварили — і по всьому. Але проблеми з поставою вимагають постійного контролю

Дехто вважає, що сутулість вдасться виправити, якщо регулярно ходити з книгою на голові або вимірювати лінійкою відстань від очей до письмового стола. Насправді ж відхилення від нормального природного стану хребта є результатом малорухливого способу життя, слабкістю м'язевого «корсета». Тому варто записати дитину на плавання чи підібрати інший вид спорту разом із лікарем.

Зверніть увагу, чи правильно обладнане робоче місце школяра, чи зручне в нього ліжко і в міру твердий матрац. Простежте, скільки часу проводить дитина за комп'ютером або планшетом, і чи достатньо вона гуляє, бігає на вулиці. Важливо правильно харчуватися, контролювати вагу.

Будь–яке захворювання без своєчасного лікування з віком має властивість прогресувати. Запущена сутулість призводить до збільшення кута викривлення хребта, асиметрії плечей. Через це напружуються м’язи потилиці, шиї, верхньої частини спини та щелепи, що може впливати на прилеглі нерви й викликати головний біль або м’язові спазми.

Якщо хребет дугою, голова постійно нахилена вперед, то з часом з’являються проблеми в ділянці скронево–нижньощелепного суглоба, іноді навіть важко широко відкрити рот. Дискомфорт у спині, плечах і шиї стає хронічним і знижує якість життя.

Сутулість збільшує тиск у животі та сечовому міхурі. Тому погана постава у старшому віці зумовлює нетримання сечі, коли людина сміється або кашляє. Також у тих, хто горбиться, частіше бувають закрепи. Неправильна постава може викликати печію після їжі через рефлюкс, коли кислота зі шлунка закидається назад у стравохід

Сутулість стягує грудну клітину і здавлює діафрагму. Через це зменшується об’єм легенів, що призводить до поверхневого або утрудненого дихання, втоми й браку енергії.

Сутулість стягує грудну клітину і здавлює діафрагму. Через це зменшується об’єм легенів, що призводить до поверхневого або утрудненого дихання, втоми й браку енергії.

Зрештою, коли спина рівна, а голова піднята, ми й емоційно почуваємося краще, це — ознака благополуччя. Правильна постава знімає напругу із суглобів та м'язів, і людина виглядає здоровою, впевненою у собі.

Тож навчіть дитину завжди стежити за своєю позою і рухами. Якщо вона довго працює, сидячи за столом, треба частіше міняти положення, робити перерви, розминатися, виконувати фізичні вправи.

Марія КАЩУК.

Читайте також:Корисні поради: є кава, буде забава

Telegram Channel