Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Яке ж воно незвичайне, це ...звичайне яблуко! Суперові рецепти для господинь

Фото-із-сайту-pon.org.ua

Яке ж воно незвичайне, це ...звичайне яблуко! Суперові рецепти для господинь

Спробуйте – не пошкодуєте!

Салат «Вітамінний»

 

У поєднанні з овочами яблуко надасть чудового смаку дієтичному салату, який підійде, наприклад, для легкої вечері

Інгредієнти: 2 яблука, 2 морквини, 1 помідор, 1 огірок, 2 ст. л. дрібно посіченої селери, 4–5 листків салату, 1 скл. сметани, 2 ст. л. айвового соку, жменька вишень, дрібка солі, цукор до смаку.

Приготування. У глибоку тарілку або салатницю покласти листя салату, на нього розкласти окремими гірками по краях нарізані скибочками яблука, огірки, помідори, посипати все дрібно посіченою селерою. У середину викласти гірку натертої моркви, прикрасити її вишнями без кісточок. Зверху залити сметаною, посипати цукром, полити айвовим соком.

Печінкові кульки

 

Яблука відмінно комбінуються з печінкою, тож підійдуть як начинка для оригінальної закуски

Інгредієнти: 200 г печінки, 1 цибулина, 2 яблука, 1 пучок петрушки, олія для смаження, гранат і маслини для оздоблення, сіль і чорний мелений перець за смаком.

Приготування. Печінку вимочіть і поріжте. Обсмажте на олії, наприкінці додайте до неї подрібнену цибулю. Посоліть і поперчіть. Охолодіть і подрібніть у блендері. Яблука поріжте невеличкими кубиками. Розділіть паштет на невеликі порції, у кожну загорніть по кілька кубиків яблука і скатайте у кульку. Прикрасьте закуску зернами граната і маслинами. Перед подачею поставте страву на 30 хвилин у холодильник.

До речі. За таким же рецептом можна приготувати кульки з м’ясного паштету.

Яблука «Закусочні»

 

Можливо, це здається дивним, але запечені фрукти можуть бути не лише десертом

Інгредієнти: 4 невеликі яблука, 200 г курячого філе, 50 г шпинату, сіль та перець – до смаку, зелень для оздоблення.

Приготування. З яблук зрізати вершечки (вони пригодяться в якості кришечок), вийняти серцевину. Для начинки курятину пропустити через м’ясорубку, перемішати фарш зі шпинатом, посолити й трошки поперчити. Яблука викласти у форму, начинити фаршем і прикрити «кришечками». Поставити в духовку, розігріту до температури 150–170 градусів приблизно на 20–30 хвилин. Готову страву викласти на тарілку і прикрасити зеленню.

Відбивні з яблучним соусом

 

Як і вишні, кизил, виноград, яблука чудово підходять для приготування соусу до м’ясних страв

Інгредієнти: 300–400 г свинячого філе, 2 невеликі цибулини, 2 яблука, 50 г вершкового масла, 70 мл білого вина, 120 мл вершків, сіль та перець – до смаку.

Приготування. М’ясо нарізати скибочками завтовшки 1,5 см, відбити, посолити й поперчити кожну відбивну і обсмажити з обох сторін до рум’яної скоринки. Розтопити вершкове масло й спасерувати на ньому до прозорості нарізану кубиками цибулю. Потому відгорнути її на одну половину сковороди, а на місце, що звільнилося, висипати почищені й порізані невеликими шматочками яблука. Коли вони розм’якнуть, змішати з цибулею, ще трошки потушкувати, тоді додати вино і вершки, вимішати, викласти до цього соусу відбивні, довести до кипіння і відразу подавати на стіл.

Форшмак «Оригінальний»

 

Смак страви стане цікавішим, якщо рибку поєднати з яблуками

Інгредієнти: 500 г оселедця, 5 зварених круто яєць, 2 яблука середнього розміру, 2 середні цибулини, 200 г вершкового масла, 200 г булки.

Приготування. З булки зрізати скоринку, м’якуш замочити в молоці на кілька хвилин, затим відтиснути. Оселедці випатрати, вибрати кісточки, зняти і порізати шматочками. Яблука почистити, вирізати серцевинку. Цибулю дрібно порізати, решту інгредієнтів пропустити через м’ясорубку. Все добре вимішати і поставити готову суміш у холодильник на кілька годин. Подавати з грінками і зеленню.

Штрудель із лаваша

 

Смаколик до чаю на раз-два-три

Інгредієнти: 500 г кисло-солодких яблук, 1 лист тонкого лаваша, 1 яйце, 20 мл молока, 5 г кориці, ванільний цукор.

Приготування. Помийте яблука, поріжте на кубики. Додайте збитий білок та пів жовтка, корицю і ванільний цукор. Викладіть цю начинку на лаваш, закрутіть його рулетом. Змішайте решту жовтка з молоком та змастіть рулет. Випікайте у розігрітій до 180 градусів духовці 20 хвилин.

 

А ви знали, що...

= За статистикою, кожне друге плодове дерево на Землі – яблуня.

= Людство знає і використовує в якості їжі яблука ще з 6500 року до н.е. — про це свідчать археологічні розкопки.

= «Найстарша» за віком яблуня росте в Америці і навіть досі плодоносить. Її посадив у 1647 році Петер Стювесант у своєму саду на Манхеттені.

 

= У місті Кролевець на Сумщині є яблуня (на фото), яка належить до числа природних чудес України. Вік живого пам’ятника природи понад 200 років. Яблуня-сад, або яблуня-колонія, росте у вигляді величезного куща на території понад 100 кв. м, основного материнського стовбура вже давно нема, проте налічується близько 15 врослих у землю стовбурів-гілок. Це єдина в світі така яблуня, і природа цього феномена досі не вивчена. А з її насіння виростають... звичайні яблуні.

= Яблуко середніх розмірів містить близько 80 калорій.

= Чверть його маси становить повітря. Саме тому яблуко не тоне у воді: м’якоть доволі пориста, всередині є порожнини, які виконують роль поплавка. Свіжі плоди мають меншу щільність, ніж вода. А от коли ми варимо компот із цих фруктів, їхні шматочки спочатку спливають, а потім тонуть. Річ у тім, що коли вода нагрівається і доходить до кипіння, повітря в яблуках починає вивільнятись і вони змінюють свою щільність, внутрішня структура руйнується, хоч форма залишається практично незміненою. Повітря, яке містилося всередині, заміщується молекулами води – і яблука опускаються на дно.

 

= Американський селекціонер Альберт Еттер у 1940 році вивів незвичний сорт яблук – з м’якоттю червонувато-рожевого кольору – і назвав його Рожева перлина (на фото). Сорт був запатентований 1944 року, а наступного – представлений у каталогах для садівників.

Читайте також у нас: «Які кришки найкращі для консервації: переваги і недоліки​».

Telegram Channel