Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Альпійський вітер у кожен дім — це за фен–шуєм

Сушить він волосся всім теплим подихом своїм… Порівняйте сьогоднішні фени з тими, що були раніше.

Фото із сайту bonamoda.ru.

Альпійський вітер у кожен дім — це за фен–шуєм

Я вже радів, що правильних відповідей не буде, переможно почісував свого козацького живота, що знову заплутав ваші голови і «гугли», що зекономив гроші для редакції, як раптом на моніторі заблимало сповіщення: є ще один лист. І він перекреслив увесь мій шапкозакидацький настрій, а змусив вигукнути «Браво!» переможниці, абсолютній переможниці туру!

Але перед тим, як її назвати, за умовами нашого конкурсу, маю нагадати запитання, відповідь на яке сьогодні оголосимо.

«Гарбуз із секретом» — 29 (2021)

У багатьох із вас вдома є цей «дідусь–живчик», якому вже понад 100 літ. Звісно, «внуки» і «правнуки» пішли далеко вперед, але основні його характеристики не змінилися: родич Помагая в будинку, приятель помічника на кухні, майстер на будові, побратим часу, товариш здоров’я і стільникового, друг і ворог в особливій кімнаті, тезка вчення–філософії, зірка 1960–х…

Що знаходиться у гарбузі?

Ну а далі я передаю словесну естафету жительці славного села Гуляйполе Звенигородського району Черкаської області Тетяні Репетило:

«Дочекалася четверга і з ним новенького завдання. Переглянула, на думку відразу нічого не спало, тому вирішила відкласти розгадування на потім. Проте, займаючись домашніми справами, час від часу подумки поверталася до завдання і не могла вирішити, з якої підказки розпочати пошук «дідуся–живчика». Але все відбулося якось само собою. Раптом невідомо звідки на думку прийшов фен–шуй — частина древньокитайської філософії, що в наш час стала дуже популярною, в основі якої принцип життя в гармонії з природою, що несе користь і навколишньому середовищу, і самій людині. І тут усе склалося: «дідусь–живчик» — це фен. Помагай у будинку — пилосос; помічник на кухні — сушарка; майстер на будові — будівельний фен (ці прилади мають такий же принцип роботи). А оскільки фен економить час для створення зачісок, то його можна назвати побратимом часу. Він є товаришем здоров’я, тому що не доводиться виходити на холод з мокрою головою і сунути її в пічку; товаришем стільникового — з його допомогою добре сушити телефон, якщо ти примудрився його втопити. Друг і ворог у ванній кімнаті — фен не тільки приносить користь, але при частому використанні трішки і шкодить нашому волоссю, або, як варіант, коли ти необережний і впустиш фен у ванну, то може вдарити струмом. Тезка філософії фен–шуй і зірка 1960–х років — тоді у моду ввійшли об’ємні чоловічі зачіски з довгим волоссям, для догляду за якими фен був просто необхідний, тож він почав користуватися шаленим попитом. Ось так. В гарбузі цього разу заховався фен».

Герман Холліуел неабияк перелякався, думаючи, що жінка намагається позбавити себе життя. 

Супер, пані Тетяно, ви сьогодні забираєте всі наші грошики — 350 гривень призових: 150 — за перемогу в конкурсі листів, 200 — за те, що єдиною розкусили це запитання!

Нам же час оголошувати нове. Киньте виклик пані Тетяні!

«Гарбуз із секретом» — 33 (2021)

І цей предмет точно є у вас вдома. Не комп’ютер. Виступає мірилом матеріального і духовного, але часто потребує жертв. Пов’язаний із особливою пожежею. Іноді його треба просто підняти, хоча у приказці люди пішли значно далі… Буває до кольору до вибору і матеріалу, гендерної і негендерної рівності. Хоч коли назвете один характерний колір — всі дізнаються про цей предмет, який грає роль вершника, установи охорони здоров’я, навіть фінансової… Я вже мовчу, коли назвати прізвище.

Що знаходиться у гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 5 вересня тільки у вигляді телефонного sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Дерево», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч» (Максим Мохнюк)».

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

«Щастя вам, миру і хороших людей на вашому шляху!» (цитата з листа Тетяни Репетило).

Грицько ГАРБУЗ.

 

Чому дружина засунула голову в пічку?

Є дві версії винаходу фена

Перша: одного разу англійський конструктор Герман Холліуел прийшов додому і побачив свою дружину, яка засунула голову в пічку. Він неабияк перелякався, думаючи, що жінка намагається позбавити себе життя. Коли дружина його заспокоїла, сказавши, що вона просто сушила волосся, він наступного дня разом із співробітниками конструкторської контори взявся за розробку приладу для сушіння волосся.

Друга версія: його винайшов французький перукар Олександр Годфруа у 1888 році для покращення якості своєї роботи та підняття конкурентоспроможності на ринку послуг. Перший фен був дуже великим, із сталою температурою 90 градусів, громіздким і не мобільним. За конструкцією і принципом роботи прилад мало чим відрізнявся від порохотяга. Тому багато торгових марок разом із пилососами почали продавати насадки для сушіння волосся, проте їх недоліком була можливість використання лише холодного повітря, що, розумієте, комфорту не додавало. Пізніше у Німеччині у 1900 році фірма «Санітас» випустила саме ручний прилад, який по праву може рахуватися прародичем сучасного фена. Прилад був схожий на лійку, мав дерев’яну ручку, високу температуру, від якої часто перегрівався, та вагу 2 кг. У 1903–му цей винахід запатентували. До речі, німецьке слово, схоже на слово фен, — це «теплий альпійський вітер».

Читайте також: На вихідних на Волині впіймали сімох п’яних водіїв (Відео).


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel