Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Час обіймати і час ухилятись від обіймів...» І заробляти гроші!

Дивлячись на це фото, ви одразу згадаєте відомий у світі крилатий вислів. Його автора ми і заховали.

Фото із сайту mixsport.pro.

«Час обіймати і час ухилятись від обіймів...» І заробляти гроші!

А в поета Юрія Іздрика ці слова з Біблії обіграні, як завше, по-особливому: «Є час обіймати – і я от тебе обіймаю». Зробіть це – пригорніть до себе близьку людину, поки я нагадаю запитання, яке сьогодні обговорюємо

Бо, на жаль, воно виявилося заскладним навіть для більшості корифеїв нашого конкурсу. Проте, на щастя, не для всіх учасників.

«Гарбуз із секретом» – 42 (2021)

«Дивлячись на це фото (світлина вгорі), ви одразу згадаєте відомий у світі крилатий вислів. Його автора ми і заховали.

Чиє фото знаходиться у гарбузі?».

Одразу скажемо, що дехто з учасників пожалівся на чорно-білу фотографію, яка не дуже розкривала секрет питання, тому змушений був чекати появи завдання в кольорі на нашому сайті volyn.com.ua. А далі, як кажуть, пазли склалися. На світлині – фрагмент гри в керлінґ (кьорлінґ), де головним атрибутом виступає «шайба», яку називають «камінь». А один з найвідоміших у світі крилатих висловів про нього – «Час розкидати каміння і час збирати каміння». Фразеологізм означає, що все на світі треба робити вчасно. Це словосполучення – витяг із старозавітної біблійної «Книги Еклезіястова (або Проповідника), сина Давидового, царя в Єрусалимі»: «Всьому свій час, і година своя кожній справі під небом: час народжуватися і час помирати; час садити і час виривати посаджене; час вбивати і час лікувати; час руйнувати і час будувати; час плакати і час реготати; час ридати і час танцювати; час розкидати каміння і час збирати каміння; час обіймати і час ухилятись від обіймів; час шукати і час губити; час збирати і час розкидати; час дерти і час зашивати; час мовчати і час говорити; час кохати і час ненавидіти; час війні і час миру». (Глава 3:5).

Традиційно авторство «Книги Проповідника» приписується царю Об’єднаного Ізраїлю Соломону (роки життя: 989 до н.е. – 931 до н.е.), чия мудрість гримить у віках (його фото ми й заховали). Але лінгвісти та історики в тому не впевнені, оскільки багато ознак вказують на більш пізніше походження книги.

На світлині — ​фрагмент гри в керлінґ (кьорлінґ), де головним атрибутом виступає «шайба», яку називають «камінь»...

Крім цього всесвітньо відомого фразеологізму, «Книга Проповідника» – джерело інших мудрих висловів, які увійшли до світових мов прислів’ями та приказками: «Суєта суєт», «Що було, те й буде», «Немає нічого нового під сонцем», «Хто примножує пізнання, той примножує скорботу».

І хоч так воно є в житті – це з приводу останнього вислову, проте в нашому конкурсі двоє з п’яти учасників, які надіслали есемес-повідомлення зі словом-відповіддю «Соломон», примножать собі ще й по заліковому балу і по 100 гривень призових. Це Тетяна Бурчак із Кременчука Полтавської області та Сергій Белий із міста Винники Львівської області. Такий вердикт жеребкування, яке провела нещодавня іменинниця, серйозна і чарівна прессекретар прокурора Волині Наталка Мурахевич.

Тож розумникам туру – віват!, а нам час оголошувати нове завдання.

Реклама Google

«Гарбуз із секретом» – 46 (2021)

Цим предметом, пов’язаним із добродушною приказкою про суїцид, часто після виборів характеризують більшість або меншість. Здається, зараз без нього ніяк. Притягальний він! А були часи, що не захотів активно впроваджувати його головний кат світу, сказавши Анастасу, що це забаганка, мовляв, на нашій території без нього можна легко обійтись. Та й через майже століття багато хто викручується без цього предмета. Як ті, хто рахує кожне літо і копійку, так і ті, хто за роки ще не журиться, на відміну від копійок… Придивіться уважно довкруж!

До речі, не так давно голлівудські суперзірки, коли знімали знаменитий фільм про машину часу, спочатку хотіли взяти цей предмет за головний інструмент подорожі, але потім у цілях безпеки таки відмовились. Хоч його зменшеного – і фізично, і функціонально – тепер часто беруть у мандрівки. Смартфон смартфоном, а…

Що знаходиться у гарбузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 27 листопада тільки у вигляді sms-повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Піст», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч (Максим Мохнюк)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Нехай щастить у пошуках! А ще обов’язково зробіть щеплення від коронавірусу, передплатіть «Цікаву газету на вихідні» на 2022 рік і зігрійте найближчих своїми обіймами!

Грицько ГАРБУЗ.

Читайте також: Чому архістратиг Михаїл постійно тримає в руках меч?

«ЕКЛЕЗІЯСТ 2.0»

Юрій ІЗДРИК

 

 є час обіймати — ​і час уникати обіймів

є час щоб єднатись — ​і час залишатися вільним

є час на розмову — ​і час німувати у тиші

є час для любові — ​і є для байдужості ніша

усьому свій час і усьому доречна хвилина

і хвиля що винесла нас теж невдовзі відрине

і ніжність що нас підриває колись та й погасне

по-іншому тут не буває — ​живе те що вчасне

а що не на часі — ​те так і загине невчасним

бо виключно вчасно із нами трапляється щастя

тож будьмо уважні і будьмо для себе доречні

уміймо відважно дозволити іншому втечу

є час щоб кохати — ​й кохання що часу не знає

є час обіймати — ​і я от тебе обіймаю.

 

Telegram Channel