Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Королева осені – капуста

Фото-із-сайту-harvest-center.com.ua

Королева осені – капуста

Ця широколиста пані в незліченних пишних багатоярусних шатах, умостившись на грядці й нікого не підпускаючи до себе, здається, справді нагадує гордовиту знатну особу. Та, потрапивши на кухню, має зовсім іншу вдачу – приязну, компанійську, адже водить кулінарну дружбу і з м’ясом, і з грибами, і з іншими овочами, і з крупами, і з тістом... Тож згодиться капустина на салати й голубці, на борщ і на шніцелі, на запіканки й пиріжки в якості начинки, а ще на оладки, конвертики, налисники, мандрики... Її варять, смажать, тушкують, запікають – за кількістю страв, які з неї готують, може позмагатися хіба лиш із картоплею...

Салат «Лада»

 

 Інгредієнти: 1 невелика капустина, 3 гілочки селери, 2 кисло-солодкі яблука, пів лимона, пучок кропу, 2 ст. л. олії, 0,5 ч. л. цукру, сіль за смаком, насіння кунжуту за бажанням.

Приготування. Капусту тонко нашаткувати. Селеру дрібно нарізати. Посікти кріп. Яблука очистити від шкірки й насіння, покраяти соломкою і зразу ж полити лимонним соком, щоб не потемніли. Капусту посолити, додати цукор, перем’яти руками. До капусти всипати селеру, яблука та кріп, заправити олією, перемішати, викласти гіркою на пласку тарілку чи блюдо і посипати насінням кунжуту.

 

Листковий голубець

 

 Інгредієнти: 1 капустина білоголова, 600 г свинячого або яловичого фаршу, 300 г помідорів, 200 мл бульйону овочевого, 100 г рису, 1 цибулина, 1 ст. л. селери, 2 зубчики часнику, зелень, кмин, чорний перець, сіль — за смаком.

Приготування. З помідорів зняти шкірку, попередньо обливши їх окропом, і нарізати маленькими шматочками. Так само подрібнити цибулю та селеру, а часник розтерти з сіллю або пропустити через прес. Промити рис і змішати його з фаршем. Посолити й приправити. Додати вже підготовлені овочі та 100 мл овочевого бульйону. Все перемішати й залишити у холодильнику на пів години. Капустину розібрати на листки, відваривши її у воді з сіллю, зрізати великі грубі прожилки біля основи листків. Форму застелити фольгою або папером для випікання (дно і бортики). Викласти листя капусти, потім фарш. Так чергувати пласти, поки не закінчаться інгредієнти. Кожен шар поливати бульйоном. Зверху – листя капусти. Накрити фольгою і випікати в духовці, розігрітій до 190 градусів, загалом близько 50 хвилин. Через 40 хвилин дістати пиріг, посипати тертим сиром і допекти ще 10 хвилин. Подаючи на стіл, прикрасити листковий голубець зеленню.

 

Запіканка

 

 Інгредієнти: 1 кг капусти, 700 г яловичого фаршу, 2 цибулини, 1–2 морквини, 3 помідори, 3 ст. л. сметани, 2 ст. л. панірувальних сухарів або манної крупи, сіль, чорний перець (мелений) та приправа до м’яса — за смаком.

Приготування. Моркву натріть на грубій тертці, цибулю наріжте дрібними кубиками. Додайте до овочів сметану, фарш, посоліть і поперчіть начинку, добре вимішайте. Дрібно нашинкуйте капусту, посоліть і розімніть її руками. Форму для випікання змастіть маслом, щедро притрусіть сухарями чи манкою, викладіть капусту і фарш, чергуючи пласти (перший і останній – капуста). Помідори покрайте кружальцями, викладіть зверху на запіканку. Присоліть і змастіть верх сметаною. Накрийте форму фольгою і печіть протягом 35–40 хвилин при температурі 200 градусів. Потому зніміть фольгу і випікайте ще 15 хвилин. Подавайте страву гарячою разом зі сметаною або з улюбленим соусом.

 

Cалат «Барвистий»

 

 Інгредієнти: пів капустини середньої величини, 1 морквина, 1 буряк, пів лимона, оливкова олія, сіль та цукор за смаком.

Приготування. Сирі моркву та буряк натерти на крупній тертці. Капусту дрібно нашаткувати, присолити і перетерти, щоб стала м’якшою. З лимона витиснути сік. У салатниці змішати подрібнені овочі, посолити, посипати цукром, полити лимонним соком та оливковою олією і перемішати.

 

А ви знали, що...

l Листя капусти білоголової на 80 % складається з води. Решту 20 % становлять азотисті речовини, жири, вуглеводи, цукри, пектин, клітковина, органічні кислоти, фітонциди. У ній – велика кількість вітамінів: каротин (провітамін А), фолієва кислота, вітаміни групи В (B1, В2, В6), РР, Е, Р, К, вітамін U (противиразковий фактор). А за вмістом аскорбінової кислоти (вітаміну С) білоголова може змагатися з лимонами та апельсинами.

За вмістом аскорбінової кислоти білоголова може змагатися з лимонами та апельсинами.

l Слов’яни дізналися про цей овоч від греко-римських колоністів, які жили у Криму, і почали активно використовувати його і в харчуванні, і в медицині.

l Піфагор стверджував, що довгим віком він зобов’язаний вживанню великої кількості капусти.

l Салати зі свіжої капусти неодмінно мають бути в раціоні тих, хто хоче схуднути. Ще Александр Македонський наполягав, щоб його військові командири, які мали надмірну вагу, щодень вживали на обід таку страву.

l А декоративні сорти (на фото) широко використовуються садівниками в оформленні ландшафтних дизайнів. Така капуста може стати справжньою перлиною осіннього саду, адже невибаглива в догляді, вдало поєднується з іншими рослинами, красива і морозостійка.

 

Закуска по-селянськи

 

 Інгредієнти: на 1 кг свіжої капусти – 1 л води, 3 ст. л. цукру, 4 ст. л. оцту, 2 ч. л. солі, 1 головка часнику, 2 ст. л. зерен гірчиці (або французьку із зернятками),
4 ст. л. олії (запашної), чорний перець горошком.

Приготування. Капустину розрізаємо на 4 частини, складаємо в пакет для запікання, зав’язуємо і ставимо в духовку при 150°С на 40–50 хвилин. У воду для маринаду всипаємо сіль, цукор, кілька горошин перцю, кип’ятимо, вливаємо оцет і відразу знімаємо з вогню. Охолоджуємо. Теплу печену капусту нарізаємо шматочками, заливаємо маринадом і лишаємо на 2 доби. Головку часнику чистимо, подрібнюємо, змішуємо з гірчицею та олією. Капусту відціджуємо від маринаду і змішуємо із заправкою (можна все скласти в лоточок, закрити кришкою і кілька разів струсити). Настоюємо ще добу і подаємо до столу.

 

Смажені пиріжки з капустою

 

 Інгредієнти: 0,5 л води, 3 ст. л. олії, 30 г дріжджів, цукор, сіль, борошно, капуста, цибулина, морквина, олія для смаження.

Приготування. Розвести дріжджі в невеликій кількості теплої води зі щіпкою цукру. У просіяне борошно всипати сіль, влити воду, 3 столові ложки олії, розчинені дріжджі і вимісити тісто. Поки воно підходитиме, готуємо начинку. Капусту дрібно нашаткувати і підсмажити з цибулею та морквою на олії, додавши за смаком спеції. Для приготування пиріжків шматочки тіста розкачувати на палянички, класти по центру начинку, защипувати і, коли трохи підрухаються, смажити на олії з усіх боків.

Реклама Google

Читайте також: Онук поцупив у рідної бабці 10 тисяч євро та 23 тисячі доларів.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel