Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Що робити, аби часник довго залишався твердим і ароматним

Найпопулярніша українська спеція.

Фото ілюстративне.

Що робити, аби часник довго залишався твердим і ароматним

Кожна господиня, зазвичай, має його про запас. Однак неправильні умови зберігання призводять до появи плям і цвілі. Як же цього уникнути?

Багато хто тримає часник у холодильнику. І через деякий час виявляє, що продукт темніє, пліснявіє або ж починає сохнути, пускати зелені пагони. Виявляється, зберігати часник у холодильнику – неправильно. Він псується від втрати або надлишку вологи, невідповідної температури, сусідства з іншими продуктами.

Ідеальна температура для озимого часнику – в межах 0 – ­1 градуса, вологість – 55–75%. Ярий часник можна зберігати при +20 градусах, але вологість не повинна перевищувати 70%, бо це призведе до гниття.

Якщо головки часнику вже трохи ушкоджені, то їх слід спожити в їжу в першу чергу, коли ж є потреба притримати довше – то окремо від якісного.

Щоб уникнути втрати вологи, часник краще загорнути в харчову плівку. Але потрібно залишити невеликий отвір для вентиляції. У герметичному пакеті продукт почне швидко псуватися, бо волога не матиме виходу.

Якщо головки часнику вже трохи ушкоджені, то їх слід спожити в їжу в першу чергу, коли ж є потреба притримати довше – то окремо від якісного.

Озимий часник не призначений для тривалого зберігання. Навіть за ідеальних умов він набагато швидше починає псуватися і сохнути.

Якщо ви купуєте часник, а не вирощуєте самостійно, то не варто його брати про запас. Урожай із власних грядок перед зберіганням потрібно ретельно просушити (на сонці або підвісивши в приміщенні) і перебрати. Можна обпалити корінці, щоб він не проростав. А ще дехто радить обробити спеціальним розчином: 0,5 л олії розжарити близько години на плиті, додати туди 10 крапель йоду. Головки вмочити в розчин і просушити на сонці.

Зручно також зберігати часник у косах або пучках, підвішуючи їх у сухому прохолодному місці, наприклад, у коморі.

Читайте також: «А мій милий вареничків хоче…»: поради для господинь

Telegram Channel