Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Як можна комбінувати вакцини від COVID-19

Тема вакцинації буде особливо актуальною в найближчі роки.

Фото із сайту rivne.online.

Як можна комбінувати вакцини від COVID-19

— Я одержала першу дозу препарату CoronaVac й відчула симптоми алергії. Мусила вдома приймати таблетки. Чи можна вдруге щепитися іншою вакциною? — цікавиться наша читачка Олена Горбачук із Луцька

—Згідно з рекомендаціями Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики, дозволено поєднувати певні засоби захисту проти COVID-19, – сказав очільник МОЗ Віктор Ляшко. Звичайно, найкраще використовувати одну й ту ж вакцину як для першого, так і для другого щеплення. Втім якщо вона недоступна або на першу дозу сталася важка реакція, можна комбінувати мРНК–препарати. Наприклад, перше щеплення Moderna, друге — Pfizer або навпаки.

 Люди, які отримали дві дози вакцин за змішаною схемою, вважаються повністю імунізованими і можуть отримати сертифікат про вакцинацію.

Якщо перша доза AstraZeneca, для другої дози можна використати через 28 днів мРНК–вакцину — Moderna або Pfizer. Нагадаємо, що усі вакцини AstraZeneca різних виробників (Covishield, AstraZeneca SKBio, Vaxzevria) мають однаковий склад та технологію виробництва і тому є взаємозамінними.

«Змішування інших типів вакцин зараз не передбачено. Тобто після CoronaVac вколоти Moderna або Pfizer не рекомендується, хоча певні дослідження таких комбінацій проводяться», — пояснив Віктор Ляшко.

Міністр запевнив, що люди, які отримали дві дози вакцин за змішаною схемою, вважаються повністю імунізованими і можуть отримати сертифікат про вакцинацію.

Читайте також: Вакцинація від COVID-19: Україна майже вклалась в рекомендації ВООЗ, Волинь відстає

Реклама Google

Telegram Channel