Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
І цього року величне «Христос народився!» почують полярники і пінгвіни завдяки волинянину (Фото)

Українські полярники завжди намагаються принести частинку Батьківщини на найхолодніший континент.

Фото із фейсбук-сторінки Національного антарктичного наукового центру.

І цього року величне «Христос народився!» почують полярники і пінгвіни завдяки волинянину (Фото)

Науковець Богдан Гаврилюк очолив 26-ту антарктичну експедицію та вирушив із командою на південний континент ще 24 березня. Серед вічної мерзлоти волинянин відсвяткував з іншими українськими дослідниками і Великдень, і День Незалежності, і свій 49-й день народження, тепер на черзі — Новий рік і Різдво

У своїй першій експедиції геофізик Богдан Гаврилюк побував ще у 2002 ро­ці. На початках своєї наукової діяльності уродженець Луцька, який нині проживає у Харкові, працював інженером на місцевому заводі імені Малишева, де виготовляли антарктичні всюдиходи. Саме там йому згодом і запропонували взяти участь в експедиції до Антарктиди.

— У кожної людини в житті є шанс, який може змінити все життя. Оце був саме мій, і я його не прогавив. Це була 7–ма арктична експедиція, поїхав у якості інженера–механіка. Працював досить успішно, тому моя полярна історія триває і досі, — розповів журналістам науковець.

Богдан Гаврилюк – найстарший учасник експедиції.
Богдан Гаврилюк – найстарший учасник експедиції.

 Нині Богдан Гаврилюк — рекордсмен за кількістю зимівок на станції «Академік Вернадський». Цьогоріч він очолив 26–ту антарктичну експедицію, яка стала для нього дев’ятою мандрівкою в Антарктиду. Вже більше пів року полярники проводять на південному континенті щоденні вимірювання, заплановані дослідження та підтримують роботу станції.

У кожної людини в житті є шанс, який може змінити все життя. Оце був саме мій, і я його не прогавив.

І хоча нині знаходяться за 15 тисяч кілометрів від Батьківщини, про домівку не забувають. На Великдень дослідники і пасок напекли, й у вишиванки вбралися. А на День Незалежності України записали відео­звернення, у якому наголосили, що, попри зачарованість красою та величчю Антарктиди, їхні серця б’ються в унісон із серцями всіх українців.

— Нам нікуди не подітися від суму за домівками та рідними, але щасливі представляти на крижаному континенті інтереси держави та робити все можливе для розвитку української науки, — йшлося у повідомленні.

Читайте також: «Це заборонено? Я називаю свою сукню протестом»: супутниця ексзаступника міністра освіти Гарбарука про скандал із вбранням.

А ще полярники на чолі із Богданом Гаврилюком сфотографувалися у літньому одязі на фоні льоду і кучугур, щоб підтримати кліматичний марш, який відбувався 26 вересня на Батьківщині. Таким чином хотіли наголосити на аномальності процесів, які відбуваються в екосистемах Антарктики.

Напередодні Нового року ми хотіли знову поспілкуватися з Богданом Гаврилюком, для якого 2021 рік був точно не таким, як у всіх його співвіт­чизників. Втім, сконтактувати з науковцем не вдалося, бо нині на станції немає зв’язку, але не розповісти про нього не могли. Адже його шлях від інженера–механіка до очільника експедиції на найзагадковіший континент планети не може не надихати. Наполегливість волинянина вражала дослідників у кожній експедиції і вражає досі. Наш герой — один із тих видатних українців, котрі своєю працею підтверджують версію Кембриджського словника, який визнав слово «наполегливість» найпопулярнішим у 2021 році.

Ірусина ПРИХОДЬКО.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel