Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Коронавірус поставив на перше місце слово «терпіння»

«Розслаблятися й забувати про загрозу COVID-19 ще не час», — застерігає Олег Яковенко.

Фото із сайту clinicalltrgycough.com.ua.

«Коронавірус поставив на перше місце слово «терпіння»

Коли завідувач відділення ковідного госпіталю Волинської обласної клінічної лікарні в Боголюбах, лікар-пульмонолог вищої категорії, член Європейського респіраторного товариства, кандидат медичних наук Олег Яковенко після багатогодинного чергування знімає захисні «обладунки», то виглядає як аквалангіст після «медичного дайвингу». Втім, і він, і його колеги до щільних масок, які в’їдаються в обличчя, парких костюмів, постійної втоми й напруги вже призвичаїлися. Позаду майже два роки роботи в екстремальних умовах і багато сотень врятованих життів

Понад два десятиліття тому я брала інтерв’ю у молодого лікаря-імунолога Олега Яковенка, який захоплено розповідав про таємниці людського імунітету. Згодом, коли в Україні була епідемія «свинячого грипу», він не боявся принципово і гостро ставити питання про брак ліків та організаційні упущення. Очоливши протитуберкульозне об’єднання, не ховав за гарними показниками реальність. А на посаді завідувача пульмонологічного відділення обласної лікарні запам’ятався активною науковою і просвітницькою роботою.

І ось нове знайомство з Олегом Яковенком у коронавірусному шпиталі. Здається, що вся його попередня професійна кар’єра була підготовкою до теперішніх  буднів, де знадобилися й досвід імунолога, і обізнаність у сфері  інфекційних недуг, і, звичайно ж, практика лікування уражених легень. Можливо, саме тому Олегу Костянтиновичу тепер вдається ставити на ноги найважчих хворих. Вдячних відгуків про його роботу чула багато.

— Мого чоловіка він повернув до життя після того, як в іншому закладі його визнали безнадійним. Мовляв, пацієнтові 90 років, шансів нема. А ось Яковенко врятував,  — розповідала дружина відомого волинського патріота, засновника хору «Посвіт» Ростислава Кушнірука, Мілентина.

 — Мого чоловіка він повернув до життя після того, як в іншому закладі його визнали безнадійним. Мовляв, пацієнтові 90 років, шансів нема. А ось Яковенко врятував,  — розповідала дружина відомого волинського патріота, засновника хору «Посвіт» Ростислава Кушнірука.

Сам же лікар завжди каже, що для нього «коронавірусна тема» є болючою, адже  чимало пацієнтів мають серйозні супутні захворювання і як би не старались медики, а вилікувати вдається не всіх. Тому й  закликає людей вакцинуватися, першим в області щепився сам, аби розвіяти сумніви й перестороги скептиків.

 — Для мене найважливіше слово 2021 року  — «терпіння». Стосується воно і медиків, і пацієнтів, і тих, кого недуга досі обминала. Так, усі втомилися від пандемії, але коронавірус випробовує нас на міцність і вчить терплячості, відповідальності, толерантності. Думаю, розслаблятися ще не час, — застерігає Олег Яковенко.

Читайте також у нас: «На Волині назвали команду чемпіонів 2021 року».

Авторитетний спеціаліст починав трудову біографію санітаром на «швидкій», після училища працював фельдшером у селі Богушівка Луцького району й готувався  до вступу в медінститут. Дисциплінованості й відповідальності  вчився у батька та дідуся, які були військовими. А інтерес до сфери людського здоров’я, напевне, успадкував від бабусі-лікарки та прабабусі — сестри милосердя.

До найстарших Яковенків, які живуть у Вінниці й мають майже 70-літній «стаж» у шлюбі, й збирається на Різдво пан Олег із дружиною Тетяною, до речі, відомим у Луцьку алергологом. Чи продовжить їхню справу син, наш співрозмовник загадувати не береться. Донька, каже, вибрала філологію, вивчає англійську та італійську мови в Київському національному університеті. А ще любителі телевізійних шоу знають Лізу Яковенко як талановиту співачку. 

Читайте також: Три сестрички-школярки відрізали своє волосся для перук онкохворим діткам

Нинішній 2021 рік став для Олега Костянтиновича пам’ятним: із нагоди Дня Незалежності України його працю було відзначено орденом «За заслуги» III ступеня. Незабутні враження справила сама атмосфера відзначення свята у столиці, а свої відчуття у зв’язку з нагородою лікар сформулював короткою і ємкою фразою: «Служу народу України!».

Галина СВІТЛІКОВСЬКА.

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel