Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Закінчився період свят – частіше готуйте буряковий салат!

Шлунок наче сам просить чогось легенького.

Фото із сайту ivetta.ua.

Закінчився період свят – частіше готуйте буряковий салат!

Діставайте-но з льоху цей звичний, але такий корисний овоч! Взимку, коли раціон не багатий на вітаміни, а після важких празникових наїдків шлунок наче сам просить чогось легенького, рецепти смачних і простих у приготуванні страв стануть у пригоді. Базовим складником кожного з них є буряк, а додавання до нього інших продуктів допоможе створити різноманітні й оригінальні корисні вітамінні закуски

…з оселедцем

Це, по суті, більш легкий варіант оселедця «під шубою», який цілком може замінити класичну страву

Інгредієнти: 200 г печеного буряка, 100–150 г оселедця, 1 варена морквина, 2 солоні огірки, 2–3 ст. л. майонезу, 1 ч. л. гострої гірчиці, зелень, сіль до смаку.

Приготування. Буряк запекти в духовці у рукаві або фользі, моркву зварити до готовності. Овочі почистити, порізати кубиками, огірки також. Оселедець розробити на філе і дрібно покраяти. Майонез змішати з гірчицею, заправити цим соусом салат, вимішати. Викласти гіркою на сервірувальну тарілку. Притрусити страву дрібно посіченою зеленню.

…з печерицями

Один із варіантів добре всім відомого вінегрету. За бажанням можна, як і в класичний, додати варену квасолю — ​буде ситнішим

Інгредієнти: 3 бульби, 1 морквина, 2 буряки, 2 солоні або мариновані огірки, 100 г свіжих печериць, 1 помідор, 1 яблуко, 1 ст. л. яблучного оцту, зелена цибуля, олія, сіль та перець — ​за смаком.

Приготування. Відваріть буряк, картоплю і моркву, почистіть. Гриби наріжте кубиками й обсмажте на олії. Відварені овочі, огірки та яблука подрібніть кубиками, зсипте в миску, туди ж додайте печериці і подрібнену зелену цибулю. Змішайте оцет з невеликою кількістю олії, посмачіть салат і добре вимішайте. Зверху притрусіть зеленню.

Взимку, коли раціон не багатий на вітаміни, а після важких празникових наїдків шлунок наче сам просить чогось легенького, рецепти смачних і простих у приготуванні страв стануть у пригоді.

…з апельсином

Вишуканий салат, що сподобається навіть гурманам

Інгредієнти: 4–5 морквин, 2 буряки, 2 апельсини, 4 ст. л. оливкової олії, сіль, перець — ​за смаком, 1 ст. л. насіння кунжуту, невеликий пучок кінзи.

Приготування. Вимийте і почистіть овочі. Моркву поріжте брусочками, буряк — ​на невеликі шматки. Відваріть моркву на пару протягом 5 хвилин. Так само проваріть окремо буряк. Завдяки роздільному приготуванню морква не зафарбується в червоний колір. Викладіть овочі на деко, полийте 2 ст. л. олії і посипте сіллю та перцем. Запікайте при температурі 200°C 30–40 хвилин. Натріть цедру двох апельсинів на тертці. М’якоть цитрусів очистіть від білих плівочок і наріжте невеликими шматочками. Протягом кількох хвилин підсушіть насіння кунжуту на розігрітій сковороді, постійно помішуючи. Злегка остудіть запечені овочі, змішайте їх із цедрою та апельсинами, полийте олією і за потреби підсоліть. Перед подачею посипте салат кунжутом і листям кінзи.

…з чорносливом і волоськими горіхами

Цей чудовий і смачний салат підійде і для святкового столу, і на будень

Інгредієнти: 250 г варених буряків, 2 солодкі яблука, 100 г чорносливу, 50 г очищених волоських горіхів, 1 ст. л. соку грейпфрута.

Приготування. Замочити в теплій воді чорнослив. Зварити буряк до готовності або запекти у фользі, почистити і порізати його кубиками. Помиті й почищені яблука покраяти кубиками. Зцідити чорнослив, подрібнити його тонкими скибочками. Всі інгредієнти зсипати в салатник, акуратно перемішати і полити соком грейпфрута. Волоські горіхи обсмажити на сухій сковороді, дрібно посікти ножем, викласти на салат зверху.

…зі смаженою цибулею

Смакуватиме і теплим, і холодним

Інгредієнти: 2 буряки, 2 цибулини, 3–4 ст. л. олії (краще оливкової), 1 ст. л. оцту, 2 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. цукру, сіль, спеції.

Приготування. Натерти сирий буряк на тертці для корейської моркви, додати цукор і залишити настоюватися, щоб буряк пустив сік. Нарізати дрібно цибулю. На дуже маленькому вогні протушкувати буряк у власному соку, накривши кришкою, протягом пів години, періодично помішуючи. Цибулю обсмажити на олії до золотистого кольору (5–7 хвилин). Смажену цибулю змішати з тушкованим буряком, влити соєвий соус і протушкувати ще 3 хвилини. Додати оцет, сіль, спеції. Салат має настоятися хвилин 20.

Читайте також:До святкового столу: підбірка цікавих рецептів

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel