Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
8 причин полюбити цибулю

Фото із сайту agronews.ua.

8 причин полюбити цибулю

Цілющі властивості цієї овочевої культури відомі з давніх-давен: її використовували для лікування головного болю, хвороб серця, виразок у ротовій порожнині. Цибулю втирали в шкіру римські гладіатори, вважаючи, що це додає сил та збільшує витривалість, вона входила до обов’язкового раціону воїнів Стародавнього Риму та Греції. Завдяки антисептичним властивостям її використовували для дезінфекції солдатських ран. Сучасні дослідження не лише не применшують «заслуг» цибулі, а й виявляють нові

Багата на поживні речовини. Цибулина середнього розміру містить усього 44 калорії, але забезпечує організм значною дозою вітамінів, мінералів і клітковини. Овоч багатий вітаміном С, який зміцнює імунітет, сприяє утворенню колагену, відновленню тканин і засвоєнню заліза. Цибуля містить вітаміни групи В, що важливі для обміну речовин, утворення еритроцитів та підтримки функцій нервової системи. Вона є джерелом калію, відповідального за баланс рідини, передачу нервових імпульсів.

Корисна для серця. Вона здатна знижувати рівень холестерину, а відтак зменшує ризик серцевих захворювань, містить протизапальні компоненти, знижує кров’яний тиск та захищає від тромбів. Дослідження, в якому взяли участь люди з надмірною вагою та високим тиском, показало, що 162 мг екстракту цибулі на день знижує систолічний кров’яний тиск.

Цибуля багата на клітковину і пробіотики, необхідні для здоров’я кишківника.

Містить антиоксиданти. В цибулі виявлено більше 25 різновидів антиоксидантів — ​речовин, що пригнічують окислення, яке призводить до пошкодження клітин і зумовлює розвиток раку, діабету і хвороб серця.

Допомагає у боротьбі з раком. Споживання овочів родини цибулевих знижує ризик деяких видів онкології, зокрема раку шлунка і прямої кишки. Аналіз 26 досліджень засвідчив, що у людей, які їли багато цибулі, ймовірність захворювання на 22% нижча, ніж у тих, хто споживав її мало. Також овоч містить речовини, які пригнічують ріст пухлини.

Регулює рівень цукру в крові. Ця властивість особливо важлива для людей з діабетом або переддіабетичним станом. Дослідження, у якому брали участь люди з діабетом другого типу, показало, що 100 г свіжої червоної цибулі натще знижує рівень цукру в крові приблизно на 40 мг через чотири години.

Підвищує щільність кісток. У жінок, які їдять цибулю принаймні раз на день, щільність кісткової тканини на 5% вища, ніж у тих, хто їсть її раз на місяць. Споживання цибулі зменшує ризик перелому стегна у літніх жінок на 20% порівняно з тими, хто її не вживає.

Має антибактеріальні властивості. Цибулі властива бактерицидна й антигельмінтна дія. Достатньо протягом трьох хвилин пожувати її, щоб убити в роті всі бактерії. Здатна боротися з кишковою паличкою та стафілококом золотистим, пригнічувати ріст збудника холери.

Покращує стан травної системи. Цибуля багата на клітковину і пробіотики, необхідні для здоров’я кишківника. Також пробіотики допомагають збільшити кількість корисних бактерій у кишечнику і поліпшити імунну функцію.

Реклама Google

Telegram Channel