Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Гарбуз із секретом: «Це мені?» – «Тобі» – «А за що?» – «Просто так!» (Розумна вікторина)

11-річний хлопчик Тревор (Гейлі Джоел Осмент) придумав формулу, за якою можна наш світ зробити кращим.

Фото із сайту Youtube.com.

Гарбуз із секретом: «Це мені?» – «Тобі» – «А за що?» – «Просто так!» (Розумна вікторина)

Пам’ятаєте цю фразу з неймовірно доброго старого мультика режисера Стелли Аристакесової «Просто так!» (1976)? Не знаю, чи надихнув цей «пультик» американську письменницю Кетрін Раян Хайд на написання роману, а потім режисера Мімі Лідера на фільм, але сюжетна лінія дуже схожа. Саме ці твори і нашептали мені запитання, яке чомусь для більшості з вас виявилося заскладним. А все тому, що забули як... розв’язувати рівняння

Тому давайте ще раз уважно прочитаємо це запитання.

«Гарбуз із секретом» – 4 (2022)

Записник і ручка коштують разом 2 долари і 10 центів. Причому записник дорожчий за ручку на 2 долари. Якщо вартість ручки помножити на 6, то отримаємо число, що дорівнює кількості людей, з яких стартував головний герой у створенні одного дуже позитивного резонансного руху.

Назву якої книги чи однойменного фільму ми заховали?

Яких тільки не отримували варіантів відповідей – від «Тимура і його команди» чи книг шістдесятників Василя Стуса і Ліни Костенко до фільму «Викрасти за 60 секунд» з Ніколасом Кейджом – а все тому, що ви «підірвалися» на математиці. Бо щоб дізнатися, скільки окремо коштує записник і ручка, треба було розв’язати рівняння: х+(х+2)=2,10. А ну ж спробуйте? І що? Смішно? А далі завдяки «трійці» (у завданні: 0,5х6=3) ми виходимо на книгу чи фільм «Заплати іншому». Буквально невеличкий анонс з Вікіпедії: «У школі, де навчається 11-річний Тревор, новий вчитель зі шрамом на обличчі Юджін Сімоне дає учням незвичайне завдання – придумати спосіб, щоб зробити світ кращим. І хлопчик вигадав забавку – «Заплати іншому», тобто зроби щось добре і корисне для трьох людей, навіть якщо вони тебе про це не просили»...

Отримавши від вас переконливі претензії, ми зарахували по 1 балу за попередній тур усім учасникам, які, крім слова «олівець», надіслали нам ще й варіант відповіді – «ручка».

Далі переповідати не буду, а настійливо рекомендую вам переглянути в Youtube фільм «Заплати іншому» (2000), а якщо матимете змогу, то й прочитати однойменний роман Кетрін Раян Хайд, який і надихнув режисера Мімі Лідера на екранізацію.

Слава Богу, що знайшлося аж 4 наших учасників, які знають, як обходити математичні міни. Проте і серед них переможців має бути лише два, бо жодної історії, як шукали правильну відповідь, ми так і не отримали. Тому знову вдалися до жеребкування. І завдяки щасливій руці чарівної і загадкової нашої авторки Ші Мур по 100 гривень отримають Тетяна Репетило з села Гуляйполе Звенигородського району Черкаської області і Микола Маїло з міста Житомир.

Переможців просимо надіслати на адресу редакції копії першої та другої сторінок паспорта (або ID-картки) та ідентифікаційного коду.

А перед тим, як оголосити нове завдання, повідомлю, що, отримавши від вас переконливі претензії, ми зарахували по 1 балу за попередній тур усім учасникам, які, крім слова «олівець», надіслали нам ще й варіант відповіді – «ручка».

Читайте також: Гарбуз із секретом: А спробуйте пописати ручкою на стіні…(Розумна вікторина).

«Гарбуз із секретом» – 6 (2022)

Мій добрий знайомий Степан Іванович – лідер і бунтар. Він задніх точно не пасе. Народився в УРСР в середині 1970-х, захоплювався читанням книжок і спортом, мав плеяду улюблених зірок, ніяк не міг поділити свою любов між двома кумирами. Тоді на їхню честь виводив на одязі певні знаки, один з яких був трохи більшим... Ну, не було тоді по селах наклейок із особливими знаками. А як перший кумир, так і другий, вражали своєю швидкістю. Хоч і Степанові Івановичу доводилося не раз накивати п’ятами, коли мама, побачивши таке «малювання», брала до рук березову кашу...

А в гарбузі ми заховали один цікавий папірець, який, звісно, є у вас вдома. І символізує він один із менших знаків, які виводив мій знайомий. На ньому теж – лідер і бунтар, про існування якого тоді Степан Іванович і не здогадувався.

Що за папірець знаходиться у гарбузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 27 лютого (включно) тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Голка», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч (Юрій Жук)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13, «Цікава газета на вихідні») чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Приємних вам пошуків під мирним українським небом!

Грицько ГАРБУЗ

Telegram Channel