Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Гарбуз із секретом: А спробуйте пописати ручкою на стіні…(Розумна вікторина)

Фото із сайту jineralknowledge.com.

Гарбуз із секретом: А спробуйте пописати ручкою на стіні…(Розумна вікторина)

Навіть «Путін — *уйло» погано виведеться. Бо вся справа в тому, що звичайній кульковій ручці потрібна сила тяжіння

Але, стоп, це ж я вже почав оголошувати відповідь на запитання, а за нашою усталеною традицією насамперед маю повторити завдання. Отож:

«Гарбуз із секретом» — 3 (2022)

Предмет, на виготовлення якого американці пів століття тому виклали мільйон доларів (!), у Радянському Союзі обійшовся у копійки. А виконував одну й ту ж важливу функцію. Саме совєтський аналог ми і заховали в гарбузі (штатівський нам — зась!). Аби дізнатись, що це, все одно маємо повернутись до американського. Таким словом називають те, що обов’язково є у вас дома, у сусіда, та й взагалі на кожній роботі. Є і у внуків, коханок, особливого посуду чи транспорту… Якби це запитання я поставив пів століття тому, то користувався б і американським (звісно, не за мільйон «зелених»), і радянським, а нині проігнорував обох.

Що за предмет знаходиться у гарбузі?

«Звичайній кульковій ручці потрібна сила тяжіння (це легко перевірити — на стіні ручка пише дуже погано), — зазначається у всезнаючій Вікіпедії. — При цьому існує легенда: НАСА витратило 1 мільйон доларів (!) на розробку ручки, здатної писати в невагомості. А ось радянські космонавти користувалися простим олівцем.

Радянські ж космонавти використовували воскові олівці, оскільки графітові були джерелами дрібних уламків і струмопровідного пилу…

Насправді до 1967 року американські астронавти використовували для записів фломастери або механічні олівці (пишучий вузол брався зі звичайного олівця, а легкий і міцний металевий корпус робився на замовлення, з урахуванням малосерійного виробництва обходився він приблизно у
100 доларів за штуку). Радянські ж космонавти використовували воскові олівці, оскільки графітові були джерелами дрібних уламків і струмопровідного пилу…»

 

Читайте також: Про що співала Alina Pash: текст та переклад пісні «Тіні забутих предків», яка перемогла на нацвідборі.

А ручку астронавта (космічну ручку, Zero Gravity Pen — «ручку невагомості»), в якій чорнило знаходиться в спеціальному картриджі під тиском, придумав американський винахідник та підприємець Пол Фішер у
1966 ро­ці. Вона «може писати в умовах невагомості, під водою, на мокрому та жирному папері, під будь–яким кутом, при екстремальних температурах. Тому широко використовується в космічних програмах США та Росії, а також американськими єгерями та мандрівниками, коли потрібно писати далеко від цивілізації».

Цікаво, правда ж? А тепер, друзі, уважно прочитайте ще раз запитання і зверніть увагу на слова: «Саме совєтський аналог ми і заховали в гарбузі».

Ото ж бо: слово–відповідь — «олівець» («олівці»)! І його ми отримали лише від 5 наших учасників. Але, за правилами, переможців має бути два.

Тож з легкої руки головного бухгалтера «Цікавої газети на вихідні» Тамари Вдовиченко, яка проводила жеребкування, фортуна у вигляді 100 гривень усміхнулась Наталії Сушицькій із села Милятин Володимир–Волинського району Волинської області і Сергію Белому з міста Винники Львівської області.

Перед тим, як оголосити нове завдання, переможців просимо надіслати на адресу редакції копії першої та другої сторінок свого паспорта (або ID–картки) та ідентифікаційного коду.

«Гарбуз із секретом» — 5 (2022)

Давним–давно зав’язалася суперечка між батьком–правителем і сином. Молодший казав, що це вже занадто. Тоді старший у якості аргументу показав предмет, який сьогодні ми заховали, і поставив одне запитання. Син відповів на нього негативною відповіддю…

Цей предмет асоціюється: якщо з наукою — то математикою, якщо з книгою — то Біблією, якщо з твариною — то орлом, якщо зі спортом — то хокеєм чи біатлоном…

І найважливіше — часто цей предмет ви носите із собою. Хоча в наш час у місті вже можна обійтися і без нього.

Що знаходиться у гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 20 лютого (включно) тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Голка», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч (Юрій Жук)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13, «Цікава газета на вихідні») чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Приємних вам пошуків під мирним небом!

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel