Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Гарбуз із секретом: «А хто написав музику?» – «ШАМО собою розуміється!..» (Розумна вікторина)

Дружня співпраця Дмитра Луценка (ліворуч) та Ігоря Шамо дала крила не одному видатному твору, який збагатив українську пісенну культуру.

Фото із сайту l-hit.com.

Гарбуз із секретом: «А хто написав музику?» – «ШАМО собою розуміється!..» (Розумна вікторина)

Друзі, мені вже не терпиться зацитувати фрагмент із книги уродженця волинського Тернопілля, а нині киянина, заслуженого журналіста України Андрія Мельничука «Великдень душі моєї», яка і надихнула мене на запитання першого туру… Навіть за нинішній заголовок голосно дякую Вам, Андрію Васильовичу!

Проте, за правилами, насамперед маю нагадати всім запитання першого туру нашої інтелектуальної вікторини-2022, щоб нові гравці змогли вловити суть гри і стати її активними учасниками. За кожну розгадку нараховуємо 1 бал, а в кінці року визначаємо «Розумника-2022».

«Гарбуз із секретом» – 1 (2022)

Ці «фестивальні» квіти на світлині народили такі ліричні рядки, що стали офіційним славнем одного знаного в світі міста на березі легендарної ріки. Тому сьогодні в гарбузі ми заховали листок із його назвою. У вірші-пісні згадується і серце, і кохана, і вогні, і навіть улюблений колір В.О.З.… Відповідь на запитання, до речі, є в неймовірно теплій і щирій книзі заслуженого журналіста України Андрія Мельничука «Великдень душі моєї», яка вийшла з друку буквально напередодні нинішнього Нового року.

Листок із назвою якого міста ми заховали у гарбузі?

Зазвичай, далі я цитую фрагмент листа переможця конкурсу історій пошуку правильної відповіді. І цього разу вибір був чималий, проте всі оповідки сходилися до вікіпедичного – як від споглядання квітів каннів і діалогу закоханих у 1962 році народилася суперова пісня «Як тебе не любити, Києве мій!».

Якщо ви передплатите «Цікаву газету на вихідні» разом із газетою «Волинь-нова», – щотижня маєте шанс виграти 1000 гривень! Передплатні індекси – на 3-й сторінці.

Тому переможця в цій частині конкурсу сьогодні не буде, натомість я зацитую фрагмент із книги Андрія Мельничука «Великдень душі моєї», де розповідається про творців офіційного славня Києва. До речі, розділ про Дмитра Луценка (подарував нам ще такі легендарні твори – «Пісня про хліб», «Мамина вишня», «Осіннє золото», «Хата, моя біла хата») автор назвав «Як його не любити» і дуже тепло описав щиру полтавську душу поета.

«Одного разу Луценко буквально вбіг у мій секретарський кабінет. Ми якраз готували наступний номер. Дмитро Омелянович, чемно перепросивши, сказав чи, точніш, вигукнув:

– Хлопці, є нова пісня! І, по-моєму, непогана. Дозвольте познайомлю.

Ми радо зустріли свого щирого автора і друга й поцікавилися, хто написав музику. Дмитро Омелянович Луценко з притаманним йому добрим, сердечним гуморком відповів:

– Шамо собою розуміється!

Дружба цих двох славних митців – Ігоря Шамо (1925–1982) і Дмитра Луценка (1921–1989) – дала крила не одному видатному творові, який збагатив українську пісенну культуру. Як, до речі, дружба з Л. Ревуцьким, М. Дремлюгою, А. Пашкевичем, багатьма іншими видатними композиторами.

Дмитро Омелянович тихо та журно заспівав гарним голосом:

Мені здається, ніби вдалині

сивіють не тумани при долині,

а тіні тих, що впали на війні...

Так ми вперше почули пісню «Балада про братерство», яку згодом натхненно виконував народний артист України Анатолій Мокренко».

А есемески зі словом-відповіддю «Київ» ми отримали від 16 наших учасників. Давненько такого не було! Але власників грошових призів має бути двоє, тому довелося проводити жеребкування. А допомогла нам у цій справі прима Волинського обласного академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка, народна артистка України Людмила Приходько. З легкої руки пані Людмили по 100 гривень отримають Оксана Чухно з села Шеки Лубенського району Полтавської області і Вікторія Пармьонова із селища Локачі Володимир-Волинського району Волині.

Переможців просимо надіслати на адресу редакції копії першої та другої сторінок паспорта (або ID-картки) та ідентифікаційного коду.

А нам час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» – 3 (2022)

Предмет, на виготовлення якого американці пів століття тому виклали мільйон доларів (!), у Радянському Союзі обійшовся у копійки. А виконував одну й ту ж важливу функцію. Саме совєтський аналог ми і заховали в гарбузі (штатівський нам – зась!). Аби дізнатись що це, все одно маємо повернутись до американського. Таким словом називають те, що обов’язково є у вас дома, у сусіда, та й взагалі на кожній роботі. Є і у внуків, коханок, особливого посуду чи транспорту... Якби це запитання я поставив пів століття тому, то користувався б і американським (звісно, не за мільйон «зелених»), і радянським, а нині проігнорував обох.

Що за предмет знаходиться у гарбузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 6 лютого 2022 року тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Різдво», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч (Юрій Жук)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13, «Цікава газета на вихідні») чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

Нехай на вашому гарбузячому полі не розриваються ракети, бомби і міни!

Грицько ГАРБУЗ

Читайте також: Гарбуз із секретом: головний приз поїде в село, яке дало світові В’ячеслава Липинського (Розумна вікторина)

Реклама Google

Telegram Channel