Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Ракета Ілона Маска доставить на орбіту кров’яну сіль з Одеси

Юні дослідники хочуть стати програмістами. І тоді Ілон Маск візьме у свою команду?

Фото із сайту 5.ua.

Ракета Ілона Маска доставить на орбіту кров’яну сіль з Одеси

Уже через кілька тижнів двоє восьмикласників одеського Рішельєвського ліцею — Микита Скрипник та Андрій Гриб (обоє на фото) — проведуть наукове дослідження в одному із космічних проєктів найбагатшої людини світу

«У ході експерименту ми хочемо дізнатися, чи ростимуть кристали солі в космосі в умовах штучної мікрогравітації, звичайної мікрогравітації, і чи будуть вони швидше рости. Їх можна використовувати у ракетних двигунах як окисники чи у препаратах для діабетиків», — каже Микита.

Нам дали шанс оформити участь, герметизувати мінілабораторію для доставки ракетою компанії Ілона Маска SpaceX Falcon 9 з мису Канаверал на міжнародну космічну станцію.

«Знайшли схожий експеримент китайців. Вони вирощували кристали гелія, штучні мікрогравітації, але в них це не дуже вийшло. Ми вирішили спробувати виростити тверді кристали з червоної солі. Однозначно може змінитися колір, адже не буде такий розчин та розміри, швидкість зростання ще може помінятися», — розповідає Андрій.

У космічному проєкті Ілона Маска Україна бере участь уперше. Загалом від нашої країни надійшло 238 заявок. Обрали лише дві.

«Пропозиція ліцеїстів Микити Скрипника та Андрія Гриба здійснити наукове дослідження щодо зростання кристалів червоної (кров’яної) солі в умовах космосу була підтримана Малою академією наук України, згодом зацікавила американських учених і пройшла відбір до участі в 16–й місії космічних проєктів Ілона Маска. Нам дали шанс оформити участь, герметизувати мінілабораторію для доставки ракетою компанії Ілона Маска SpaceX Falcon 9 з мису Канаверал на міжнародну космічну станцію», — каже викладачка фізики ліцею та керівниця проєкту Анастасія Маслечко.

Читайте також: «Якщо цих 6 мільярдів вирішать проблему, я допоможу. Але прозвітуєтесь за кожен долар», – Ілон Маск.

Дослідження, яке дасть змогу з’ясувати, чи впливає невагомість на формування кристалів кров’яної солі, їх розміри і форму, відбуватиметься водночас у земних і космічних умовах. Триватиме експеримент два тижні. На МКС його здійснять американські астронавти під контро­лем ліцеїстів завдяки встановленню прямого зв’язку з Одесою. А вже влітку школярі полетять на конференцію в США, щоб представити результати своїх досліджень науковцям.


 

Джерело: bykvu.com, 5.ua
Telegram Channel