Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Чи піде Росія в новий наступ  на Україну?

Єдине можна сказати точно: поки існує путінський режим, доти спокою Україні не буде.

Карикатура із сайту glavcom.ua.

Чи піде Росія в новий наступ на Україну?

Весь цивілізований світ у численних переговорах з Москвою намагається не допустити ймовірного її повномасштабного нападу на Україну. До Києва прибуває все більше літаків зі зброєю для нашої держави, насамперед від Британії та США. Та чи зупинить це Путіна від чергового загострення? Думки експертів

Павло КЛІМКІН, колишній міністр закордонних справ:

«Агресія буде тривати, поки існує путінський режим. А от не допустити масштабної війни шанс є достатньо великий».

Олексій ГАРАНЬ, професор Києво–Могилянської академії:

«Ми почули досить таки оптимістичний сигнал від Білого дому про те, що якщо будь–який російський солдат перетне кордони України, будуть драматичні наслідки для Росії, буде відповідь (від США і західного світу. — Ред.). І це дуже важливо. Тому що до цього ми чули: будуть санкції, якщо буде велике вторгнення, але ж Путін може піти на якусь локальну операцію. І от сьогодні ми почули від американців, що вони будуть відповідати. Приємний подаруночок після Водохреща».

— Пане Володимире Олександровичу, — звернувся Порошенко до Зеленського, — ми сьогодні маємо з народом об’єднатись, щоб спільно захистити державу.

Петро ПОРОШЕНКО, п’ятий Президент, лідер «Європейської Солідарності»:

«Почне Путін повномасштабне вторгнення чи ні? Я вважаю, що ні. Що він почне? Гібридну війну. А гібридна війна — це кібератаки, це масові заворушення, гібридна війна — це диверсійно–розвідувальні групи, які підривають об’єкти критичної інфраструктури, це «п’ята колона», це інформаційна війна. Це все є в його розпорядженні, він знає, як це робити. Що можна цьому протиставити? Єдність України. Пане Володимире Олександровичу (Зеленський. — Ред.), ми сьогодні маємо з народом об’єднатись, щоб спільно захистити державу».

Анатолій ГРИЦЕНКО, ексміністр оборони:

«Вгамуймо свою тривогу, заспокоймося, ніякого широкомасштабного наступу Путіна не буде. Іде гра нервів, перевірка на міцність і силу духу. Ідуть торги, високі геополітичні… Багато хто спонукатиме здатися нас, Україну, дотискаючи під страхом нової війни до «имплементации Минских соглашений, особого статуса, всеобщей амнистии» та інших хотєлок Путіна, аби зруйнувати нашу країну зсередини й позбавити її права обирати свій курс, без нової війни. От тут нам треба вистояти, суспільству і владі треба вистояти…».

Арсен АВАКОВ, колишній міністр внутрішніх справ:

«На мою думку, вірогідність повномасштабного вторгнення Росії в Україну зараз навіть вища, ніж у 2014 році. Хай Бог та наша єдність вбережуть країну. Але: хочеш миру — готуйся до війни. Часу для об’єднання мало. І критично важливо цей час не згаяти».

Дмитро ЯРОШ, командувач Української добровольчої армії:

«У мене є маленька мрія: дуже бажаю, щоб наші союзники допомогли нам, українцям, «закрити небо» від російської авіації та ракет. А з путінською «сухопуткою» ми раду дамо… І якщо ця мрія здійсниться, обіцяю: кожного ранку, окрім «Отче наш», буду виголошувати «Боже, бережи королеву» (Британії. — Ред.), або «Боже, благослови Америку», або ще щось…».

Арсеній ЯЦЕНЮК, колишній прем’єр–міністр України:

«Моя оцінка: вірогідність російської агресії на сьогодні становить 50%… Я така ж людина, як і ви. І от просто розкажу, що я думаю. Якщо Путін відправив 100 тисяч військ на український кордон, знімає війська з Далекого Сходу, знімає «Іскандери» (оперативно–тактичні ракетні комплекси. — Ред.) і відправляє їх до України, як ми думаємо — він же їх, напевно, не провітрити сюди послав? Якщо він оголошує про те, що починає навчання в Білорусі за 13 кілометрів від кордону України. Якщо російське посольство вивозить своїх громадян. Я пригадую 2014 рік. Як тільки росіяни стали вивозити людей із посольства, стало зрозуміло, що буде інтервенція. Якщо весь світ — весь! — усі кажуть про те, що Росія хоче напасти на Україну, то напад цей дуже вірогідний… Володимир Путін просто ненавидить Україну. Або він зайде армією (я сподіваюсь, що це вдасться зупинити), або він далі буде продовжувати гібридну війну всередині України — через п’яту колону, через агентуру в українській владі. Тому наша держава має бути в єдності, ми повинні бути напоготові».

Василь КІТ.

Читайте також:Чехія дарує Україні чотири тисячі снарядів до самохідних гарматних гаубиць


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel