Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Навіть після війни на Волині було більше корів, ніж зараз

Із кожним роком усе більше селян не бачать сенсу в тому, щоби тримати на господарстві худобу.

Фото із сайту ukrinform.ua.

Навіть після війни на Волині було більше корів, ніж зараз

На 1 січня 2022 року їх загальна кількість становила 71,9 тисячі голів. Це на 4,4% менше, ніж роком раніше

Загалом в Україні станом на 1 січня поголів’я корів становило 1,6 млн одиниць. Для порівняння: після Другої світової війни, у 1946 році, в Україні було 4,6 млн корів. Найбільше поголів’я спостерігалося у 1990 році — 8,5 млн. За 30 років воно зменшилося більш ніж уп’ятеро.

Якщо у промислових виробників кілограм молока коштує 11 грн без ПДВ, то у населення закуповують по 6–7 грн, що експерти вважають несправедливим, — його ціну варто підняти до 9 грн. 

Яка ситуація із виробництвом молокопродуктів у країні зараз — тільки факти:

  • В Україні кількість молока, які здає населення заготівельникам, за останні 10 років зменшилась у три рази. Натомість промислові фермерські підприємства дещо збільшили його виробництво.
  • У 1990 році в Україні в населення було 2,3 млн корів і 6,2 млн — на молочних фермах. Сьогодні на приватних подвір’ях — 1,3 млн корів, і лише 400 тис. — у промислових господарствах. Тобто у населення відбулося скорочення вдвічі, а на молочних фермах — у 15 разів. При цьому 400 тис. фермерських корів дають молока на промислову переробку вп’ятеро більше, ніж решта 1,3 млн корів, що знаходяться на приватних подвір’ях (більшість виробленого молока сільське населення використовує для власного споживання).
  • Останні два–три роки споживання всієї молочної продукції в Україні тримається на рівні близько 8 млн тонн на рік. Причому 0,6 млн тонн — це привозна з за кордону продукція, зокрема, з Польщі. Водночас Україна теж експортує молокопродукти у деякі країни.
  • Ціна на молоко у вітчизняних промислових виробників вища, ніж у багатьох країнах Європи. Так, у грудні 2021 року в Польщі один кілограм молока–сировини у виробника коштував 36 євроцентів, у Білорусі — 32, а в Україні — 44.
  • Якщо у промислових виробників кілограм молока коштує 11 грн без ПДВ, то у населення закуповують по 6–7 грн, що експерти вважають несправедливим, — його ціну варто підняти до 9 грн.
  • На ринку частка фальсифікованого вершкового масла становить 20–25%, частка фальсифікованого сиру — 15–20%.
  • На тонну вершкового масла жирністю 72,5% необхідно витратити 22 тонни молока, на тонну напівтвердого сиру — 10 тонн, на тонну кисломолочного сиру — 7 тонн, на тонну сметани — 3 тонни. Для тонни сухого молока треба 8 тонн незбираного.
  • Кілограм нормального твердого сиру не може коштувати нижче 200 грн, кілограм кисломолочного сиру — дешевше 100 грн, а пачка масла — дешевше 35 грн

Читайте такожМолока – не буде, або Чому власниця сімейної молочної ферми на Волині може пустити корови на м’ясо

Василь КІТ.

Джерело: Обласне статуправління, сайт «Главком».

Реклама Google

Telegram Channel