Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
І під час війни: каша – мати наша (доступні всім рецепти)

Фото із сайту zdcsms.zp.

І під час війни: каша – мати наша (доступні всім рецепти)

Страви з круп – традиційні для української кухні. Вони надзвичайно поживні, багаті вітамінами та складними вуглеводами, які забезпечують організм силами й енергією. Не обійтися без таких наїдків і під час посту. У нинішній добірці пропонуємо рецепти на всі смаки

Гречка, запечена з грибами

Інгредієнти: 1 жменя сушених грибів, 2 скл. перебраної гречки, 1 велика цибулина, 4 ст. л. олії, 2 лаврові листки, сіль.

Приготування. Гриби промиваємо і замочуємо заздалегідь на кілька годин у 4–5 склянках води. Потім їх відварюємо протягом 30–40 хвилин. Дрібно січемо цибулю і підсмажуємо її на олії до прозорості у чавунному казані або товстостінному керамічному чи скляному горщику для запікання. Гречку (не миту, але дуже добре перебрану) додаємо до цибулі й обсмажуємо протягом 2–3 хвилин до золотистості. Заливаємо її грибами (разом із рідиною), солимо, додаємо улюблені приправи. Закриваємо кришкою і ставимо в розігріту духовку на 40 хвилин (180 градусів, конвекція). Якщо страва не пісна, безпосередньо в тарілки додаємо по шматку вершкового масла.

Булгур із квасолею та овочами

Інгредієнти: 1 банка консервованої червоної квасолі (400 г), 200 г булгуру, 1 болгарський перець, 1 перець чилі, 1 кабачок, 1 невелика морквина, 4 зубчики часнику, 2 ст. л. оливкової олії, 1,5 скл. кип’яченої води, сіль, паприка — до смаку.

Приготування. На пательні розігрійте оливкову олію. Наріжте часник та обсмажте, щоб олія увібрала його аромат. Часник виберіть зі сковороди, натомість викладіть порізану соломкою моркву, обсмажте на сильному вогні протягом 2 хвилин, додайте покраяний соломкою перець і півкільцями кабачок. Готуйте 3–4 хвилини, тоді всипте до овочів булгур та обсмажте хвилину–дві. Влийте в пательню гарячу воду, посоліть, додайте паприку, перемішайте, накрийте кришкою і тушкуйте на середньому вогні чверть години. Коли булгур приготується, додайте квасолю з банки разом із соусом, добре вимішайте і протушкуйте ще 5 хвилин.

До речі. Консервовану квасолю можна замінити відвареною, однак її потрібно попередньо замочити, тож на приготування страви знадобиться більше часу.

Консервовану квасолю можна замінити відвареною, однак її потрібно попередньо замочити, тож на приготування страви знадобиться більше часу.

Пісні пшоняні котлети з грибами

Інгредієнти: 0,5 скл. пшона, 1 цибулина середньої величини, 1 велика морквина, 200 г печериць, 2 ст. л. борошна, зелень, сіль, мелений перець — за смаком.

Приготування. Пшоно добре промити, залити водою (1,5 склянки), довести до кипіння. Як тільки закипить, злити воду (щоб забрати гіркоту з пшона). Знову залити такою ж кількістю води, посолити, зварити до готовності й трохи охолодити. Підсмажити порізану кубиками цибулю, натерту на великій тертці моркву, покраяні пластинками гриби. Перекрутити через м’ясорубку смажені гриби з цибулею і морквою, додати пшоняну кашу, посолити і поперчити за смаком, всипати борошно, добре перемішати. Змочуючи руки холодною водою, сформувати котлети. Обкачати їх у панірувальних сухарях або в борошні і смажити на сковороді до золотистої скоринки з обох боків.

Реклама Google

Плов із грибами

Інгредієнти: жменя сушених грибів, 300 г рису, 4 ст. л. олії, 3 цибулини, сіль, перець, зелень — за смаком.

Приготування. Гриби замочити в холодній воді на кілька годин, потому проварити в підсоленій воді протягом 15–20 хвилин (якщо використовуєте свіжі печериці, то цей етап можна пропустити), остудити, дрібно порізати їх і спасерувати на олії, додати покраяну маленькими кубиками цибулю, обсмажити кілька хвилин разом, тоді всипати відварений до напівготовності рис, влити склянку води, посолити, поперчити, вимішати, закрити щільно кришкою і в духовці довести до готовності.

Плов із родзинками

Інгредієнти: 1 скл. рису, 2 скл. води, 3 ст. л. вершкового масла, 4 ст. л. родзинок, ванілін, сіль, цукор — за смаком.

Приготування. Рис перебрати, промити і замочити на 30–40 хвилин. Після цього відкинути на сито, обсушити і трохи прогріти на маслі. Далі всипати рис у киплячу воду, додати сіль, цукор, ванілін, перебрані й промиті родзинки і, помішуючи, варити до готовності. Подавати гарячим.

Читайте також у нас: «У волинському селі господині виготовили тонни продуктів для постраждалих регіонів (Фото)​».

Telegram Channel