Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Білоруська дівчинка подарувала новенький омріяний дрон українським воїнам

Юна благодійниця без жалю віддала безпілотник, розуміючи, що він може допомогти в обороні України.

Фото із сайту tsn.ua.

Білоруська дівчинка подарувала новенький омріяний дрон українським воїнам

12–річна Варя понад рік відкладала гроші на цю покупку, але вирішила, що на фронті безпілотник зараз потрібніший. Більше того — дитина вже збирає кошти на новий, більш потужний прилад

Такий подарунок тим, хто боронить Україну від рашистів, зробила юна уродженка Білорусі, яка разом із батьками мешкає нині у Чехії. Варя навчається у школі, захоплюється в’язанням, у майбутньому мріє стати стоматологом, а зараз найбільше хоче, аби війна в Україні закінчилася. «Мені шкода цих людей, шкода дітей, шкода військових», – каже дівчинка.

Про дрон мріяла давно, майже півтора року відкладала гроші на нього. Хотіла знімати відео і фото з друзями, фільмувати краєвиди. Але, як запевняє дитина, абсолютно без жалю віддала безпілотник чеським волонтерам, аби ті доправили його захисникам України, адже довідалася, що їм такі літальні апарати дуже потрібні, бо можуть стати їхніми «очима», допомогти в обороні країни.

Кирило Якимович, який збирав речі для українських військових, каже, що ледь не розплакався, коли побачив такий подарунок. Він запропонував дівчинці натомість інший дрон, свій, однак Варя відмовилася. Тож чоловік узявся трошки доукомплектувати безпілотник, придбавши акумулятори, і відправити його в український підрозділ, у складі якого є 20 білорусів.

Дитина доклала до подарунка малюнок із військовим і написаний власноруч щемливий лист із побажаннями, аби усі воїни зосталися живими, та зі своєю мрією: щоб прогнали всіх рашистів з України, а потім звільнили і Білорусь від російського гніту. «Ну, якщо з моєї батьківщини летять ракети у бік України, значить, мою батьківщину захопили вороги», – пише Варя.

Юна благодійниця без жалю віддала безпілотник, розуміючи, що він може допомогти в обороні України.
Юна благодійниця без жалю віддала безпілотник, розуміючи, що він може допомогти в обороні України.

 «Ну, якщо з моєї батьківщини летять ракети у бік України, значить, мою батьківщину захопили вороги», – пише Варя.

Волонтери опублікували фото і розповіли про вчинок дівчинки у соцмережах, де користувачі масово висловлюють захоплення її щедрістю.

Однак юна благодійниця мріє не про славу, а про покупку ще одного, набагато потужнішого, безпілотника, який би теж став у пригоді в боротьбі з окупантами. І не просто мріє — вже збирає гроші на нього (а потрібно близько 30 тисяч доларів). Ним управлятимуть спеціально навчені білоруси–добровольці, які вирушать на захист України.

Варі взялися допомагати спеціальні фонди, волонтери, які захоплено говорять: «Ним можна патрулювати, розвідку проводити, зокрема й нічну, можна взаємодіяти з артилерією. І не лише дрон, це буде оснащення бійців, їх укомплектуємо касками, бронежилетами, у них буде автомобіль».

Батько дівчинки, Георгій, розповідає, що на батьківщині в них залишилися родичі й друзі, самі ж вони переїхали до Чехії у 2015 році. Дуже переймаються, аби й білорусів не втягнули у криваву війну, розв’язану путіним. «Жоден білорус війни не хоче. Вся Білорусь — за вас, а рускій мір усіх дістав, тож Україна повинна перемогти. Я не кажу про те, що якщо Україна переможе, то ми підхопимо їхній прапор і звільнимо Білорусь», — переконує чоловік.

Надія АНДРІЙЧУК.
За матеріалами tsn.ua, unian.ua.

Читайте також у нас: «55-річний українець без двох ніг пішов на фронт бити ворога».

Telegram Channel