Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Анатолій Квасюк повернув із небуття Чудотворний образ Холмської Богородиці (Фото)

Скільки ж він урятував сакральних пам’яток!

Фото із сайту Wikipedia.ord.ua.

Анатолій Квасюк повернув із небуття Чудотворний образ Холмської Богородиці (Фото)

Зупинилося серце «нейрохірурга живопису», який зробив неоціненний подарунок Волині, державі. Врятував скарб світової ваги, працюючи над реставрацією Холмської ікони Божої Матері в суворій таємниці

Відомий художник-реставратор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Квасюк помер 1 вересня після тяжкої хвороби.

«Відійшла у вічність знана й надзвичайна людина. Щирий патріот України, професіонал вищого гатунку, людина стійких поглядів і переконань. Самовідданий реставратор Анатолій Квасюк завжди знав, як треба правильно рятувати і повертати до життя сакральні пам’ятки, як ніхто вмів переконати, що цінні речі мають бути тільки у музеї... Саме завдяки його авторитету й відданості, чесності й принциповості всі ми сьогодні маємо можливість доторкнутися до Холмської Чудотворної ікони Богородиці, яку він повернув із небуття», – написали його колеги із Музею волинської ікони.

Реставрація — це не ремесло, а спосіб мислення. Нас недаремно називають нейрохірургами живопису.

Українська культура нині переживає величезну втрату.
Українська культура нині переживає величезну втрату.

Відомо, що за реставрацію славнозвісної пам’ятки Анатолій Квасюк взявся у 1996-му в суворій таємниці. (Образу XI століття й досі не можуть скласти ціну). Це був час, коли не платили зарплатні й не було матеріалів. Попри все те, він жертовно майже чотири роки знімав пізніші мазки на іконі, міліметр за міліметром відкриваючи авторський першозапис: працював без вихідних і відпусток, подовгу залишався в майстерні після роботи. І ніхто навіть не здогадувався, над чим він працює. У нечисленних інтерв’ю Анатолій Квасюк казав: «Реставрація — це не ремесло, а спосіб мислення. Нас недаремно називають нейрохірургами живопису.

Читайте також: На Волині померла відома етнографиня та фольклористка (Фото).

Древнішої ікони на Волині нема.
Древнішої ікони на Волині нема.

Бо наш брак, як і брак у нейрохірургів, виправити неможливо». А ще він мав особливу думку про розважальні заходи: «Я не проти конкурсу волинських красунь, але знали б, панове спонсори, які красуні наші волинські ікони! Та вони можуть не дочекатися часу свого другого народження, бо у нас катастрофічно не вистачає коштів... Адже це не просто твори мистецтва – вони пам’ятають гарячі молитви наших предків, вони наснажені енергією їхнії помислів, сповідей, їхніх благоговійних поглядів, звертань до Всевишнього». Казав також, що «людина повинна працювати найперше на свою землю, на той народ, завдяки якому ти й став людиною та фахівцем».

Редакція газети «Волинь» разом із волинянами щиро сумує у зв’язку з цією непоправною втратою.

Наша довідка

Анатолій Квасюк народився 1954 року у селі Миски Кемеровської області (Сибір, росія), хоча родом він із Поділля. Згодом його сім’я переїхала на Хмельниччину. Закінчив Київський художній інститут, з 1993-го працював завідувачем реставраційної майстерні Волинського краєзнавчого музею. Анатолій Квасюк мав звання заслуженого працівника культури України, був лауреатом обласної мистецької премії імені Йова Кондзелевича. Також знаний як реставратор творів Волинського іконопису XVI–XVIII століть, картин відомих українських, російських, польських живописців, меморіальних речей родини Косачів.

Олена КАЛЕНЮК.

Реклама Google

Telegram Channel