Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
«На грядках поважний пан темний одягнув жупан»: готуймо з баклажанів

Найпоширеніші баклажани — темно-фіолетового забарвлення, хоча є і червоні, і білі, і смугасті.

Фото із сайту cdn.botanichka.ru.

«На грядках поважний пан темний одягнув жупан»: готуймо з баклажанів

Баклажани використовують для приготування найрізноманітніших страв: від супів та закусок до заготовок на зиму, при цьому кажуть, що в їжу можна вживати тільки молоді плоди. Ці овочі дуже корисні, особливо людям старшого віку, адже позитивно впливають на роботу серця. Проте у свіжому вигляді зірвані синенькі можуть зберігатися всього кілька днів — ​тож не гаймо часу!

Фаршировані

Щільна шкірка баклажана не дасть вмісту стекти на деко, а м’якоть можна додати у фарш, щоб зробити його ніжнішим і соковитішим

Інгредієнти: 4–5 баклажанів, 300 г м’ясного фаршу, 200 г печериць, 1–2 болгарські перчини, 1 цибулина, 1 зубок часнику, сіль, перець, олія.

Приготування. Баклажани помити, обтерти насухо. Розрізати вздовж навпіл і за допомогою маленького гострого ножа вийняти серединку, стінки мають бути завтовшки в 1 сантиметр. Натерти зсередини сіллю і залишити на 30 хвилин, після чого промити і просушити. Змастити серединку олією, викласти на деко і запекти синенькі при 180о протягом 10 хвилин. М’якоть баклажанів дрібно нарізати й обсмажити, помішуючи. Додати фарш та покраяну кубиками цибулю, а за хвилину до готовності — ​нарізаний часник. Вибрати начинку в миску. Окремо протушкувати печериці з болгарським перцем, додавши спеції за смаком. Наповнити підпечені «човники» баклажанів спочатку сумішшю з м’ясним фаршем, а потім грибною начинкою. За бажанням можна ще зверху посипати тертим сиром. Готувати в духовці 15 хвилин при 180о.

Тушковані з грибами в сметані

Завдяки чудовому поєднанню продуктів страва стане однією з ваших улюблених

Інгредієнти: 400 г баклажанів, 400 г печериць, 250 г цибулі, 3 зубки часнику, 3 ст. л. сметани, невеликий пучок петрушки, олія для смаження, сіль та чорний мелений перець — ​за смаком.

Приготування. Цибулю і гриби порізати кубиками. Часник подрібнити ножем. Баклажани покраяти кубиками, посолити і залишити на 15–20 хвилин, щоб пустили сік, потім промити. Цибулю обсмажити на олії до золотистого кольору. Додати подрібнений часник, за хвилину вкинути гриби, посолити, перемішати і на середньому вогні тушкувати 10–15 хвилин. Потім всипати баклажани, перемішати і тушкувати приблизно 10 хвилин. За потреби можна влити трошки води. Потім заправити сметаною, поперчити, досолити до смаку і ще 5 хвилин тушкувати, час від часу помішуючи. Наприкінці додати подрібнену зелень петрушки, перемішати і відставити з вогню. Подавати з картопляним пюре або гречкою.

Смажені із сиром і часником

Чудова закуска для прихильників гостренького!

Інгредієнти: 1 середній баклажан, 2 помідори, 70–80 г твердого сиру, 5 зубчиків часнику, майонез, по 5–6 гілочок кропу та петрушки, олія, сіль.

Приготування. Баклажани помити і порозрізати на кружальця, викласти їх у глибоку ємність, посипати сіллю і залишити на 30 хвилин, щоб вийшла гіркота. Після цього промити скибочки, просушити паперовою серветкою та обсмажити кожну з обох сторін. Готуємо соус: сир натерти на дрібній тертці, додати розтертий із сіллю часник і заправити майонезом. Зелень дрібно посікти, помідори нарізати кружальцями. Баклажани викласти почергово з помідорами та кожен шар змастити соусом та посипати зеленню.

У медово-томатній заливці

Мед і томат надають овочам дивовижного смаку.

Гостро-солодкі баклажани в оригінальному і дуже смачному соусі — ​мед і томат надають овочам дивовижного смаку

Інгредієнти: 1 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 400 г моркви, 300 г цибулі, 2 головки часнику, 1 ст. л. меду, 2 ст. л. соняшникової олії, 2 ст. л. оцту (9%), пучок кропу, сіль до смаку.

Приготування. Баклажани вимити, порізати кружальцями, посолити, залити соняшниковою олією і добре вимішати, щоб скибочки просочилися. Помідори за допомогою м’ясорубки або блендера перетворити на пюре. Баклажани викласти на деко, застелене пергаментом, і пекти 20 хвилин. Цибулю дрібно порізати, моркву потерти на грубій тертці й обсмажити овочі до готовності. Томатне пюре довести до кипіння, посолити до смаку, проварити 2 хвилини і зняти з плити. Додати до томату мед, оцет і перемішати. Налити трохи соусу в попередньо простерилізовані банки, далі пластами викладати цибулю з морквою, баклажани, дрібно посічений кріп і часник. Повторюємо пласти ще раз, останнім повинен бути томатний соус. Стерилізувати на слабкому вогні слоїки місткістю 0,5 л — ​15 хвилин, 1 л — ​25. Закатати і залишити до охолодження, зберігати в підвалі або в коморі.

З печерицями і часником

Страва виходить по-королівськи смачною

Інгредієнти: 150 г печериць, 2 баклажани, 6 зубчиків часнику, 2–3 помідори, 1 середня цибулина, гострий перець, зелень, сіль та перець — ​до смаку.

Приготування. Баклажани помити, нарізати кубиками і присолити. Через 15–20 хвилин промити, зцідити й обсмажити на олії з порізаною кубиками цибулею до напівм’якості, потому додати покраяні шматочками гриби. Смажити разом 5 хвилин, всипати подрібнений часник, поперчити, посолити, за бажанням можна додати дрібно нарізаного свіжого гострого перцю і готувати на невеликому вогні ще 10 хвилин. Помідори покраяти кубиками, висипати на пательню до решти інгредієнтів і тушкувати близько 5 хвилин. За кілька хвилин до готовності притрусити дрібно посіченою зеленню, перемішати — й подавати до столу.

Читайте також: «Пора синьйора Помідора: рецепти найсмачнішої консервації»

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel