Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
Смажимо смачні чебуреки

Ці гарячі пиріжки з м’ясом — одна з національних страв кримських татар.

Фото із сайту rud.ua

Смажимо смачні чебуреки

Ця ситна, ароматна й соковита страва, що прийшла до нас із Криму, зазвичай подобається всім без винятку. Спочатку такі пиріжки готували тільки із прісного тіста з баранячим фаршем та гострими приправами. Згодом почали використовувати сирну начинку. Нині ж рецептів чебуреків – на всі смаки та випадки життя: з м’ясом, різними сирами, картоплею і зеленню, грибами, капустою... 

Кримські

Інгредієнти: 0,5 кг борошна, 250 мл води (+100 мл до фаршу), 30 мл олії, 1/3 ч. л. солі, 400 г фаршу, пучок зелені, сіль та спеції – за смаком, олія для смаження. 

Приготування. Просіяти борошно, влити в нього олію, у воді розчинити сіль. Замiсити тісто, вимішуючи близько 10 хвилин, і залишити, щоб постояло протягом 30 хвилин. До фаршу додати свіжу зелень, спеції, посолити й добре вимішати. Тісто розділити на рівні шматки, кожен із них розкачати на тонкі палянички, змастити начинкою, загорнути і щільно защипати краї. Смажити на олії.

З картоплею та грибами

Інгредієнти: 2 скл. борошна, 1 скл. дуже гарячої води, 2 ст. л. оливкової олії, 0,5 кг картоплі, 200 г печериць, 2 зубочки часнику, 1 ст. л. соєвого соусу, сіль, перець – за смаком, невеликий пучок петрушки, 1 стручок свіжого перцю чилі.

Приготування. Зваріть картопляне пюре. Поки воно схолоне, у глибоку миску просійте борошно, влийте склянку гарячої води, 2 столові ложки оливкової олії, всипте дрібку солі, ретельно перемішайте і замісіть м’яке еластичне тісто. Накрийте його харчовою плівкою і залиште. Цибулю дрібно наріжте й обсмажте на олії до прозорості. Додайте подрібнений часник та покраяні невеликими шматочками печериці, перець чилі, соєвий соус, посоліть, поперчіть і тушкуйте до готовності. До картопляного пюре додайте приготовані гриби, посічену зелень петрушки і ретельно перемішайте. Поверхню робочого стола посипте борошном, викладіть тісто і розкачайте тонкою довгою ковбаскою, як на вареники, поріжте її на 10 рівних частин. Кожну частину розкачати в тонкий круглий пласт. Викладіть на одну його частину трохи начинки, накрийте другим краєм пласта, трохи придавлюючи, щоб вийшло повітря. Притисніть пальцями чи виделкою краї чебурека, обсмажте в олії на розпеченій сковороді до рум’яної скоринки.

На мінералці з начинкою з твердого сиру

Інгредієнти: 0,5 кг борошна, 1 яйце, 250 мл мінеральної води, 1 ч. л. солі, 2 ч. л. цукру, 300 г твердого сиру, олія для смаження.

Приготування. Замішуємо тісто і залишаємо його на 20–30 хвилин. Тим часом натираємо сир на велику тертку. 
Тісто ділимо на невеликі рівні шматочки. Тонко розкачуємо палянички, кладемо сир, складаємо навпіл і защипуємо краї, притискаємо виделкою. Обсмажуємо в розігрітій олії. Оскільки начинка готова, то смажаться такі чебуреки хвилину-дві, не більше. 

На кефірі

Інгредієнти: для тіста – 3,5 –4 скл. борошна, 1 яйце, 1 скл. кефіру, 1 ч. л. солі; для начинки – 400 г м’яса (фаршу), 2–3 цибулини, 100 мл кип’яченої води, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Збити виделкою кефір, сіль і яйце. Просіяти в миску з кефірною масою борошно, поступово перемішувати спочатку ложкою, потім викласти тісто на стіл і місити руками. Загорнути готове тісто в поліетиленовий пакет і покласти в тепле місце на годину. Перекрутити на м’ясорубці м’ясо і цибулю, посолити, поперчити, влити воду і добре перемішати. Тісто розділити на рівні невеликі частини. Кожну з них розкачати дуже тонко, на половину круга викласти фарш, скласти чебурек навпіл і обрізати фігурним ножем краї. Смажити у великій кількості олії 8–10 хвилин на середньому вогні.

Господиням на замітку

•  Для начинки краще використовувати жирне м’ясо або додати сало.

•  Цибулі не шкодуйте: вона надасть начинці соковитості. 

•   Щоб чебуреки менше горіли при смаженні, з них потрібно обтрусити борошно, перш ніж класти на сковороду. 

Щоб чебуреки менше горіли при смаженні, з них потрібно обтрусити борошно, перш ніж класти на сковороду. 

•   Зазвичай чебуреки смажать на середньому вогні.

•   Тісто треба розкачувати дуже тонко. Особливо важливий цей момент при роботі з дріжджевим тістом, адже при смаженні воно стане ще пишнішим.

•   Готові чебуреки спочатку викладіть на паперовий рушник, щоб забрати надлишки жиру.

Читайте також: «Маринуємо гриби: пряно, смачно, надійно»

Реклама Google

Telegram Channel