Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Як смачно приготувати айву

Після термічної обробки айва стає м’якою і солодкою.

Фото із сайту recepty.24tv.ua.

Як смачно приготувати айву

Дозріла піґва, алева, бодряна, ґдуля, кормоша, космачка, лімай... Гадаєте, це якась екзотика? Не зовсім, бо все це народні назви рослини, що певною мірою стала у нас своєю, – айви. Початок листопада – саме її час, адже дозріває вона найпізніше серед плодових культур. У сирому вигляді айву практично не їдять: вона досить терпка і тверда. Здебільшого з її плодів готують варення, мармелад, компоти, цукати, а також запікають фрукт. Після термічної обробки айва стає м’якою і солодкою. А ще її часто поєнують із м’ясом – завдяки цьому воно набуває вишуканого смаку

Айва, запечена з картоплею 

Це чудовий гарнір для м’ясних страв. Просто печена бульба вже трохи приїлася, а поєднання кислуватої айви з картоплею, доповнене ароматними часником і розмарином – то вже цікаво

Інгредієнти: 800 г картоплі, 400 г айви, 3 ст. л. оливкової олії, 2–3 гілочки розмарину, 1 головка часнику, сіль до смаку.

Приготування. Розігрійте духовку до 180 градусів у режимі верхнього та нижнього нагріву. Бульбу почистіть, помийте і наріжте великими скибочками. Айву помийте і покрайте на такі ж скибочки. Змішайте у великій ємності для запікання всі інгредієнти, посоліть і поперчіть до смаку. Додайте 2–3 гілочки розмарину, головку часнику, подрібнивши їх, та оливкову олію, добре перемішайте і запікайте в духовці протягом 30–35 хвилин (до готовності картоплі).

Варення

Згодиться і до чаю, і як начинка для випічки

Інгредієнти: 1 кг стиглої айви, 0,5 л води, 1,5 кг цукру.

Приготування. Підготувати плоди, зрізавши шкірку і видаливши тверду серцевину з насінням, покраяти айву скибочками. Зсипати шматочки в каструлю, залити водою і варити до м’якості. Потім воду зцідити і проварити її на слабкому вогні з цукром до повного розчинення кристалів, залити цим сиропом айву і варити до прозорості близько пів години (перші 10 хвилин – на інтенсивному вогні, а решту 20 – на слабкому). Готове варення розлити в стерильні слоїки і закатати.

Свинина з айвою

З додаванням екзотичного фрукта м’ясо стане вишуканою ресторанною стравою

Інгредієнти: 0,5 кг свинини, 1 цибулина, 8 плодів айви, 100 мл соняшникової олії, 1–2 ч. л. меду, 20 г зернової гірчиці, сіль та перець – до смаку.

Приготування. М’ясо промити, обсушити паперовими рушниками, нарізати невеликими шматочками. Вимиті плоди айви порозділяти на четвертини, повирізати серцевини. Цибулю почистити, покраяти півкільцями і спасерувати до м’якості в сотейнику з розігрітою олією, до неї викласти м’ясо, посолити, поперчити, додати мед, гірчицю та айву. Тушкувати страву до готовності на слабкому вогні близько 35–40 хвилин.

Цукати

Ароматні плоди айви прекрасно підходять для таких заготовок

Інгредієнти: 1 кг айви, 1,5 кг цукру, 3 склянки води, 3 г лимонної кислоти, листя м’яти.

Приготування. Плоди розрізати на дольки, видалити насіннєву камеру, викласти в гарячий сироп, довести до кипіння, кілька разів струшуючи каструлю, щоб айва не розварилася, і залишити на 5–6 годин для охолодження. Потому знову поставити на вогонь, кип’ятити 5–6 хвилин, зняти з вогню і відставити на 10–12 годин. Цю процедуру повторити 4 рази. Перед останнім проварюванням додати в сироп лимонну кислоту і дрібно посічене листя м’яти. Відцідити айву на друшляк і залишити, поки сироп повністю стече. Фруктові дольки викласти на блюдо для підсушування. Згодом досушити на ситі в духовці при 40 градусах протягом 10 годин. За кімнатної температури на це доведеться затратити 5–6 діб.

Читайте також: «Смажимо смачні чебуреки»

Реклама Google

Telegram Channel