Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Що відчуває бойовий медик?

Головне — він буде жити!

Фото із сайту zhitomir.info.

Що відчуває бойовий медик?

Парамедики на фронті творять дива: рятують поранених захисників, підтримують воїнів в останні хвилини життя, але лишаються непомітними. То що ж насправді відчувають ті, кого назвали янголами у пікселях із червоними хрестами?

По–перше, сумніви. Якби ми були там швидше, чи мав би він шанс? Тампонада точно спрацювала, чи треба було залишити турнікет? Може, варто було ще раз поміняти оклюзійку?

По–друге, почуття провини. Він же був безнадійний. Краще було не метушитися, а просто посидіти поруч. Сказати: «Все буде гаразд, друже». Уявляєш, як йому було самотньо в останні хвилини?

По–третє, безсилля. Бо «хороші хлопці помирають, неможливо врятувати всіх, але бойовий медик зробить усе всупереч цим двом правилам». Іноді марно. Бо нема техніки, нема солярки, нема наказу, неможливо вивезти тіло командира через щільний артилерійський вогонь (необхідне підкреслити).

Ніхто більшої любові не має за того, хто свою душу поклав би за друзів. Хто накладав би бандажі побратимам своїм.

По–четверте, любов. Ніхто більшої любові не має за того, хто свою душу поклав би за друзів. Хто накладав би бандажі побратимам своїм. Хто під обстрілом тягнув би на ношах бійців батальйону свого. І не тільки свого. Хто пише, наче чіпляється за рятівний круг: «Ти вже в госпіталі? З тобою все гаразд?»

А ще — втому, злість, короткотривалу радість, головний біль, страх, відсутність страху, огиду, вдячність, істеричний сміх.

Іноді бойовий медик не відчуває нічого.

А потім, уявіть, це все повторюється. 

Дзвінка ОГРОДНИК, 
парамедик Медичного добровольчого батальйону «Госпітальєри»

Читайте також: «На Старовижівщині створили відео на честь загиблої медикині: сьогодні їй могло би бути 29 (Відео)»

Реклама Google

Telegram Channel