Курси НБУ $ 39.68 € 42.83
«Захопити Бундестаг  і відродити «Другий рейх»

Одним із головних підозрюваних є принц Генріх XIII з Тюрінгії, а також колишня депутатка парламенту ФРН Біргіт Мальзак-Вінкеманн, їх затримали.

Фотоколаж із сайтук bbc.com.

«Захопити Бундестаг і відродити «Другий рейх»

У Німеччині затримали екстремістів, які планували державний переворот

Група, до якої входили ультраправі діячі, колишні військові з елітних підрозділів і навіть ексдепутатка парламенту, мала на меті організувати масові заворушення, взяти штурмом бундестаг і захопити владу. Центральне місце у їхніх планах посідав 71-річний німець, якого називають принцом Генріхом XIII. Серед заколотників – члени екстремістського руху Reichsbürger (Громадяни рейху – Ред.). Близько 50 чоловіків і жінок хотіли повалити республіку і замінити її новою державою на зразок Німеччини 1871 року — імперією під назвою «Другий рейх».

Група готувала державний переворот з листопада 2021 року. За словами прокурора, вони вже розробили плани з управління Німеччиною: створили «міністерства» охорони здоров’я, юстиції та закордонних справ. Заколотники нібито розуміли, що зможуть реалізувати свої цілі лише «військовим шляхом і насильством проти представників держави», зокрема через убивства.

Група готувала державний переворот з листопада 2021 року.

Як ви вже, напевне, здогадались, не обійшлося тут без російського сліду. Як відомо, росіяни давно активно співпрацюють із партією «Альтернатива для Німеччини», члени якої, наприклад, відвідували окупований Крим. І саме колишня депутатка від цієї партії була в групі заколотників. Крім цього, однією із затриманих є росіянка Віталія Б. – партнерка принца Генріха XIII, яка організовувала йому багато зустрічей з представниками росії.

Експерти радять серйозно ставитись до цієї новини. «Уявіть собі: якщо сотні людей зі зброєю щось починають робити в Берліні — убивають там двох-трьох міністрів, штурмують бундестаг, – то це вже рівень політичного хаосу величезний, і має суттєві наслідки – економічні, політичні тощо», – пояснив політолог Сергій Сумленний. 

Читайте також: «Німеччина передала Україні нову партію військової техніки і боєприпасів»

Реклама Google

Telegram Channel